HC Energie Karlovy Vary

Energie v Praze neuspěla, nepovedená první třetina ji stála body

Energetici se v rámci 13. kola hokejové Tipsport extraligy přestavili na ledě Sparty. Západočeši doufali v prolomení čtyřzápasové šňůry bez výhry. Jenže jako proti Motoru energetiky zradila první část, ve které jejich soupeř odskočil na vedení 3:0. Z utkání se strhla přestřelka, ve které byli úspěšnější domácí a proto Karlovarští odjíždějí domů s prohrou 4:8.
Tipsport extraliga, 13. kolo, ne 10.10.2021
Sparta
Karlovy Vary
8:4
2:0, 4:2, 2:2
Branky a nahrávky: 9. Buchtele (Z. Doležal), 10. F. Chlapík (E. Thorell), 22. Z. Doležal (Tomov, Buchtele), 32. Zikmund (E. Thorell, A. Polášek), 33. J. Konečný (Z. Doležal, Tomáš Dvořák), 34. A. Polášek (E. Thorell), 51. M. Řepík (R. Horák, D. Kaše), 60. Zikmund (J. Konečný) – 25. Vondráček (Parkkonen), 28. Hladonik (Flek), 41. Flek (Pulpán), 50. T. Rachůnek (Kohout)
Rozhodčí: Horák, Hejduk – Gerát, Hynek
vyloučení3:1
využití0:2
oslabení0:0
střely na branku39:28
zblokované střely4:7
hity4:4
vhazování29:23
diváci6134
Sparta: Salák – Mikliš, Moravčík, A. Polášek, T. Pavelka, Tomáš Dvořák, M. Jandus, Tomov – D. Kaše, R. Horák, M. Řepík – E. Thorell, Sobotka, F. Chlapík – Buchtele, Zikmund, Z. Doležal – Prymula, Vitouch, J. Konečný.
Karlovy Vary: F. Novotný (22. Habal) – Parkkonen, Plutnar, Dlapa, Pulpán, T. Havlín, T. Hanousek, Martin Rohan – T. Rachůnek, Hladonik, Flek – Průžek, Jiří Kulich, O. Beránek – Koblasa, Kracík, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček.

Komentář k utkání

Aktivní vstup do zápasu se sparťanům vyplatil, jenže po faulu na ujíždějícího Davida Vitoucha trefil Michal Řepík z trestného střílení jen vyrážečku Filipa Novotného. Sparta se následně dostala do slušného tempa, a přestože David Kaše s Adamem Poláškem pohledné kombinace gólem nezavršili, trefa Jana Buchteleho poslala domácí tým do vedení.

Nátlak sparťanů však nepolevil. Vydařenou pasáž hry korunovala chytrá přihrávka Erika Thorella zpoza branky, kterou Filip Chlapík zakončil přesnou střelou k přední tyčce. Ve zbytku třetiny se hra přelévala ze strany na stranu, Alexander Salák musel několikrát zasahovat, načež ho v závěrečných vteřinách po dorážce Tomáše Rachůnka zachránila tyčka.


Vstup do prostředního dějství vyšel lépe domácímu mužstvu, jelikož Zdeněk Doležal úspěšně tečoval střelu Nina Tomova. Odjíždějícího Filipa Novotného nahradil Vladislav Habal, což Energii prospělo, protože po dvou minutách skóroval Tomáš Vondráček. Sparta následně neproměnila několik střel, za což byla potrestána.

Jakub Flek nejprve z otočky na Alexandera Saláka nevyzrál, jenže vzápětí si Nino Tomov při snaze zabránit dorážce nešťastně srazil do branky dorážku Jana Hladonika. Spartě vzápětí nevyšla přesilovka, ale krátce po jejím konci Erik Thorell hezky našel zpoza branky Ladislava Zikmunda, jehož střela do horní části vrátila domácímu týmu dvougólový náskok.

Trvalo přesně dvě a půl minuty, než byl sparťanský náskok narostl na čtyři kousky. Jakub Konečný nejprve zakončil samostatný únik přesnou střelou k tyčce, zatímco Adam Polášek ránou z kruhu využil pobídku Erika Thorella.


Karlovarští si do poslední části přenesli většinu trestu Ondřeje Mikliše, což jim usnadnilo nástup do třetiny, když povedenou kombinaci korunoval pěknou trefou do horního růžku Jakub Flek. Západočeši následně trefili tyčku, načež na druhé straně skóroval Ladislav Zikmund, jenže zjevné kopnutí hlavní sudí odhalil a videorozhodčí potvrdil.

Vzápětí ujel po pravé straně Jakub Konečný, který však podobně jako jeho parťáci v dalších minutách neuspěl. V polovině třetiny daroval Adam Polášek hostům přesilovku, kterou Karlovy Vary pěknou tečí Tomáše Rachůnka využily. Domácí tým však zareagoval ideálně, když Michal Řepík zužitkoval nátlak střelou do odkryté branky.

Atraktivní utkání pokračovalo i v dalších minutách, jenže oba brankáři úspěšně odolávali. Alexander Salák se vytáhl zejména proti úniku Tomáše Vondráčka při přesilovce našeho mužstva, která osmou gólovou radost nepřinesla. Krátce po návratu hostujícího hráče se však u tyčky objevil Ladislav Zikmund, jenž přesnou trefou do horní části branky definitivně upravil skóre zápasu.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Jsme spokojení s tím, že jsme konečně dali víc gólů. Hra dozadu se mi ale vůbec nelíbila, bylo to takové lehkovážnější. Ani v oslabení nám to pořád nejde. Jsme rádi za vítězství, ale výkon dobrý nebyl."

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): "Prohráli jsme zbytečně další utkání. Sráží nás herní nedisciplinovanost a to, že nejsme schopni držet se našeho herního systému celých 60 minut a vypadáváme ze hry. Sparta ukázala velkou kvalitu a velkou ofenzivní sílu, ale v některých momentech jsme jí to zbytečně ulehčili. Pokud nejsme schopní se čtyřmi vstřelenými góly na Spartě bodovat, tak je to špatně. Jestli se z toho nepoučíme, body samy přicházet nebudou."

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 10.10.2021

Rachůnek: Na čtyři branky venku musíme bodovat