HC Energie Karlovy Vary

Sen o play-off se pomalu rozplývá, Energie doma nestačila na Spartu

Kdyby energetici duel se Spartou zvládli, tak by šance na postup do předkola vyřazovacích bojů byla slibná. Jediný gól však na tým z vrchní pětky nestačil, o to spíše, že přišel až pět minut před koncem za stavu 0:4. Diváci tak v prvním zápase bez omezení jejich počtu výhru neviděli.
Tipsport extraliga, 58. kolo, pá 4.3.2022, KV Arena
Karlovy Vary
Sparta
1:4
0:0, 0:2, 1:2
Branky a nahrávky: 55. T. Rachůnek (Flek, T. Mikúš) – 26. R. Horák (Moravčík, T. Pavelka), 27. M. Forman (Chlapík, Z. Doležal), 43. Moravčík (Chlapík, M. Forman), 47. Dvořáček.
Rozhodčí: Svoboda, Šindel – Brejcha, Votrubec
vyloučení3:3
využití0:2
oslabení0:0
střely na branku28:33
zblokované střely9:7
hity4:0
vhazování18:31
diváci3237
Karlovy Vary: Š. Lukeš – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, Parkkonen, D. Mikyska, Pulpán, Weinhold – T. Rachůnek, T. Mikúš, Flek – Kulich, Hladonik, Vondráček – Koblasa, Černoch, Kohout – Průžek, Jiskra, Osmík.
Sparta: Machovský – Matuškin, Tomáš Dvořák, A. Polášek, T. Pavelka, Moravčík, David Němeček, M. Jandus – Buchtele, Chlapík, Tomášek – M. Forman, Sobotka, M. Řepík – Šmerha, R. Horák, Z. Doležal – J. Strnad, Vitouch, Dvořáček.

Komentář k utkání

První třetina v karlovarské aréně o vítězi duelu moc nevypověděla, nepadla v ní totiž ani jedna branka. Po pěti minutách od úvodního buly byl sice sám s pukem před Lukešem Tomáš Šmerha, ten ale na domácího gólmana nevyzrál. Nepříliš zajímavou atmosféru na ledě rozproudili domácí fanoušci, kteří využili první komerční přestávku pro choreo podporující aktuální situaci na Ukrajině. Sportovně se k této iniciativě přidal i sparťanský kotel. Zajímavě se pět minut před první sirénou uvolnil David Dvořáček, svůj únik však v branku přetavit nedokázal. Do konce třetiny už se na ledové ploše moc nedělo.

Druhá dvacetiminutovka byla pro diváky o dost zajímavější. Po dvou minutách hry v prostředním dějství se nejprve odrazil do předbrankového prostoru puk k Petru Koblasovi, tomu se jej ale za Machovského doklepnout nepodařilo. Dvacet sekund poté hrozil ještě střelou, a následnou dorážkou Tomáš Rachůnek, ani on však maskovaného muže ve sparťanském dresu nepřekonal. Slavilo se ale na druhé střídačce. Ve 25. minutě se totiž od modré napřáhl Michal Moravčík, jehož nahození ze vzduchu sklepl za Lukeše Roman Horák. Necelé dvě minuty na to se radovali hosté znovu. V přesilovce se nadvakrát snažil prosadit Filip Chlapík, jeho pokus však karlovarský brankář vyrazil před sebe na hůl Miroslava Formana, jemuž se jej podařilo do karlovarské sítě dorazit. Energetici se ke konci snažili ze všech sil nepříznivý stav zvrátit, recept na gól se jim ale vymyslet nepodařilo.

Po vyloučení na konci druhé periody za příliš mnoho hráčů zamířil na trestnou lavici i Michal Plutnar, který se provinil podrážením. Ve třiačtyřicáté minutě se podařilo týmu z hlavního města početní výhodu proměnit. Po zaváhání Karlovarských ve vlastním pásmu se kotouče zhostil Filip Chlapák, jenž vmžiku Michalu Moravčíkovi, kterému nedělalo problém puk poslat za zmateného Lukeše. Zmar domácích podpořil David Dvořáček, tomu se povedlo zachytit zadovku Energie ve středním pásmu, odkud se sám vydal na Lukeše, jemuž poslal puk do pravého horního rohu brány. Ač už to vypadalo, že si Matěj Machovský udrží čisté konto, připravil jej o něj Tomáš Rachůnek pět minut před finální sirénou. Jakub Flek napálil puk zprava, odražený kus pryže zvládl před hostujícím gólmanem zpracovat právě Rachůnek a doklepnout jej do sítě. Ve zbylém čase se sice domácí ještě snažili skóre zvrátit, to se jim ale nepodařilo. Body tak po prohře 1:4 míří do Prahy společně se Spartou.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Myslím si, že začátek utkání byl vyrovnaný. Možná ve druhé polovině první třetiny si hosté vytvořili větší tlak, větší šance. Ve druhé třetině jsme měli nejlepší pasáž, kde jsme si vytvořili vyložené šance, ze kterých jsme měli skórovat. Nebyli jsme ale produktivní, za což nás Sparta potrestala. Hned z dalšího kotouče jsme dostali gól. Pak využili dvě přesilovky a pro nás bylo svým způsobem po zápase. Chyběla nám produktivita, chyběly nám branky, a proto nám pak budou chybět i body. Hráčům se nedá upřít snaha, nechali na ledě co mohli. Sparta byla lepší, a proto dnes vyhrála. Musíme se rvát dál a udělat vše proto, abychom sezonu zakončili jak nejlépe to půjde.

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Začátek byl hodně rozkouskovaný. Měli jsme tam nějaké situace, ale Vary také dokázaly zahrozit. Myslím si, že to na naši stranu překlopil první gól. Domácí tam totiž měli dvě šance, které pochytal Matěj Machovský. Ten dnes podal výborný výkon. Tím, že jsme dali první gól a vzápětí využili první přesilovku, jsme položili základ naší výhry. Po předchozích zkušenostech z Karlových Varů, kde jsme měli dobře rozehrané zápasy a Energie je dokázala otočit jsme rádi, že jsme poslední třetinu zvládli.

Fotogalerie

Související články