HC Energie Karlovy Vary

Zlín neměl šanci! Energie bere před pauzou všechny body

Páteční utkání se neslo opět ve znamení zranění a také návratů. Ze sestavy vypadl Novotný, vrátil se Redlich a i s ním v sestavě energetici poměrně jasně přehráli Berany ze Zlína. Od začátku byli aktivnější, vytvářeli si šance a hlavně stříleli góly, ty nakonec byly čtyři. Před reprezentační pauzou tak Energie připsala velmi důležité tři body.
Tipsport extraliga, 22. kolo, pá 5.11.2021
Karlovy Vary
Zlín
4:1
1:0, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 5. Kohout (Parkkonen), 27. Kracík (Flek), 40. Jiří Kulich (T. Hanousek, Plutnar), 59. Flek (Vondráček) – 53. Ferenc (Honejsek, A. Zbořil).
Rozhodčí: Pražák, Veselý – Brejcha, Zíka
vyloučení2:6
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku31:24
zblokované střely15:16
hity2:4
vhazování25:35
diváci2209
Karlovy Vary: Habal – Rohan, Plutnar, Parkkonen, Dlapa, Havlín, Pulpán (A), Hanousek – Rachůnek (A), Kracík, Flek – Šik, Hladonik, Průžek –Kulich, Kohout, Beránek – Redlich, Osmík, Vondráček (C).
Zlín: Huf – Mamčics, Gazda, Žižka, O. Němec (A), Trška, Ferenc, Suhrada – Kubiš (C), P. Sedláček, O. Flynn – Köhler (A), Honejsek, Okál – A. Zbořil, Hejcman, Vopelka – Sebera, Karafiát, Frömel.

Komentář k utkání

Páteční utkání se Zlínem začalo slavnostně, do síně slávy karlovarského hokeje byl totiž uveden Vlastimil Argman, bývalý karlovarský hráč a srdcař. Hned poté už se do sebe mohly pustit týmy na ledě. Fanoušci se ještě v týdnu mohli těšit na bývalého energetika Tomáše Mikúše, který začal sezonu právě Zlíně, ve středu ale nejproduktivnější hráč moravský tým opustil. Energetici tak byli velkými favority a výhra pro ně byla skoro povinností. Pomoci k tomu mohl i navrátilec do sestavy Tomáš Redlich, naopak chyběl pro zranění Filip Novotný.

Utkání začalo poměrně dost aktivně a energetici se hned tlačili kupředu, což se jim během pár minut vyplatilo. Martin Kohout se uvolnil na hranici kruhů a přesnou střelou v páté minutě otevřel skóre utkání. Během chvíle mohlo být však vyrovnáno, Ferenc ale trefil pouze břevno. Následovala i přesilovka pro Berany, v té ale Habala nijak výrazně neohrozili. Celkově nebyl Zlín směrem kupředu moc nebezpečný, v útoku hrozili hlavně domácí. To například při přesilové hře po vyloučení brankáře Hufa, většinu střel, a že jich nebylo málo, ale dokázali zablokovat velmi obětaví hráči. Ke konci třetiny ještě energetici doslova zamkli Zlín v obranném pásmu, vše ale skončilo jen tvrdou ránou do Hufovy lapačky.

Energie načala druhou třetinu přesilovou hrou, tentokrát už to ale tak dobré nebylo. I tak však domácí zůstali aktivnější a soupeře poměrně přehrávali. Zlín se občas dostal kupředu, nic kloudného z toho ale nebylo. Energie zahrozila v přečíslení, po Flekově pasu pálil do odkryté branky Jaroslav Kracík, Huf ale po haškovsku v leže puk vykopl. Hrálo se další dvě minuty, než při přerušení přezkoumal celou situaci videorozhodčí a dospěl k závěru, že Huf vykopával puk až za čárou a Jaroslav Kracík tak mohl slavit. Domácí dávali Zlínu šanci prakticky jen při vyloučeních, jinak Habal moc práce neměl. Vylučovalo se i na druhé straně a to v poslední minutě, čímž Karlovarští nepohrdli. Hanouskovu střelu od modré perfektně tečoval Jiří Kulich, Huf neměl šanci zareagovat, a energetici tak šli do šaten s tříbrankovým náskokem.

Pokud chtěl Zlín se zápasem ještě něco udělat, musel do poslední části změnit úplně všechno. Dle předváděné hry to ale vypadalo, že se nezměnilo vůbec nic. Na úvod přišlo rychlé vyloučení, směrem dopředu to hodně skřípalo, vázla rozehrávka. Jedna nepřesná přihrávka za druhou, hráči působili poněkud odevzdaně. Naopak karlovarští hokejisté byli plní energie a létali po kluzišti jak parta dorostenců. I přes to se ale nakonec Zlínští dokázali alespoň jednou prosadit. Nejprve došlo k velkému závaru před domácí brankou, to ještě zachránil Dlapa, avšak energetici byli hodně rozhození a hosté toho využili. Jakub Ferenc nepohrdl přesným pasem a překazil Habalovi čisté konto. Zlín to tak na poslední dvě minuty zkusil bez brankáře, odkrytou branku ale zasáhl Jakub Flek a určil konečný stav utkání.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Hodně těžký zápas s houževnatým a obětavým soupeřem. Zlín bojoval od prvního do posledního střídání, na to jsme se snažili připravit. Pomohla nám první branka, trochu nás uklidnila. Druhá, šťastně přiznaná branka nám udělala trochu medvědí službu, kdy jsme se trochu odchýlili od toho, co jsme chtěli hrát a pustili jsme Zlín do hry, ale podržel nás Vláďa Habal. Ve třetí třetině, byť jsme dostali branku, tak jsme náskok pohlídali obětavým a týmovým výkonem, za který patří hráčům poděkování.

Luboš Rob (PSG Berani Zlín): Snažili jsme se udělat už v přípravě na zápas pro hráče vše, jeli jsme o den dřív, samozřejmě jsou ale tyhle zápasy pro nás těžký. Špatným vystřídáním jsme dostali gól, pak video uznalo druhý gól Varů. Stále se trápíme s koncovkou a hrou, kdy bojujeme, ale hrajeme bez puku. Pro nás tyhle zápasy nejsou jednoduchý, útočná fáze nás brzdí. Karlovy Vary si zápas pohlídaly trpělivou hrou.

Fotogalerie

Související články