HC Energie Karlovy Vary

Energie veze z Olomouce bod. Vyrovnaný duel rozhodly až nájezdy

Vánoce jsou minulostí, energetici znovu vyrazili do akce v rámci svého extraligového programu. Na ledě Olomouce Karlovarští vedli po první třetině o dvě branky, manko ale Kohouti smazali ve třetí části a duel nakonec rozhodovaly až samostatnější nájezdy, v nichž byla úspěšnější Mora.
Tipsport extraliga, 35. kolo, ne 26.12.2021
Olomouc
Karlovy Vary
3:2p
0:2, 0:0, 2:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 43. Bambula (Michal Kunc), 59. David Krejčí, rozh. náj. Kusko – 12. T. Rachůnek (Flek, Černoch), 20. Flek (T. Rachůnek).
Rozhodčí: Pražák, Kubičík – Kajínek, Axman
vyloučení3:5
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku32:27
zblokované střely8:9
hity4:0
vhazování38:29
diváci1000
Olomouc: Konrád – Ondrušek (C), T. Černý, Švrček, A. Rutar, Řezníček, Škůrek, Groch – J. Káňa, David Krejčí (A), V. Tomeček – Kusko, J. Knotek (A), Klimek – Strapáč, P. Kolouch, Bambula – Burian, Nahodil, Michal Kunc.
Karlovy Vary: Habal – Martin Rohan, Plutnar, L. Doudera, Dlapa, Pulpán (A), D. Mikyska, Tureček – Koblasa, Černoch, Kohout – T. Rachůnek (A), T. Mikúš, Flek – Vondráček (C), Hladonik, O. Beránek – Redlich, Jiskra, Osmík.

Komentář k utkání

Utkání začalo z obou stran velmi opatrně, první minuty nabízely vyrovnanou bitvu. V pozoru tak museli být oba gólmani. Branislav Konrád musel zasahovat proti tečované střele Martina Rohana na začátku čtvrté minuty, Habalovi pak přidělala práci rána Jana Švrčka. Na úvodní trefu se čekalo až do dvanácté minuty a byli to Karlovarští, kdo udeřil jako první. Flek šikovně přenechal kotouč Tomáši Rachůnkovi, útočník s třicítkou na zádech přesně zamířil k přední tyči a trefil růžek Konrádovy branky. Elitní letka hostí se podepsala i pod druhou trefu zápasu, kterou energetici stihli ještě před koncem úvodní dvacetiminutovky. Půl minuty před sirénou se zaskvěl reprezentační forvard Jakub Flek. Rychlonohý hokejista vzal zodpovědnost do svých rukavic, vybruslil si přes dva bránicí protihráče a trefil se do protipohybu Branislava Konráda. Flekova střela zapadla do pravého horního rohu.

Druhé dějství bylo oproti tomu předchozímu daleko klidnější, minimálně co se vstřelených branek týče. Šance ale byly, Olomouc však v prostřední dvacetiminutovce nenašla na Vladislava Habala recept. Ve 29. minutě mohl snížit domácí Knotek, který se dostal až do dobré pozice před karlovarskou brankou, nicméně hostující svatyni trestuhodně minul. Vůbec největší šanci třetiny měl na holi ten nejzkušenější na ledě. Káňa svou přihrávkou našel Davida Krejčího, bývalý forvard Bostonu ale narazil jen na skvělého Vladislava Habala, jenž předvedl důležitý zákrok. Do třetího dějství tak Energie šla s dvoubrankovým vedením.

Kohouti nastoupili do třetí třetiny s velkou chutí a snahou smazat dvoubrankové manko. Hned po prvním buly vyrazila Mora do útoku a ex-karlovarský Vojtěch Tomeček prověřil Habalovu pozornost. Olomoučtí se dočkali snížení v čase 42:42. Po buly v útočném pásmu se ke kotouči dostal Jan Bambula, jenž si vybruslil před hostující svatyni a bekhendem pokořil do té chvíle bezchybného Vladislava Habala. Gólman Energie v tomto utkání fantasticky zastoupil chybějícího Filipa Novotného, což potvrdil i při zákroku proti střele Lukáše Klimka z otočky. Západočeši i přes hubený náskok několikrát sami vyrazili do útoku. V 50. minutě se před Konrádem ocitl nikým nehlídaný Petr Koblasa, jehož pokus slovenský brankář vychytal. Hosté z lázeňského města dlouho drželi Kohouty mimo vlastní pásmo, domácí se ovšem přeci jen vyrovnání dočkali. Minutu a dvě vteřiny před koncem třetího dějství si sjel do mezikruží David Krejčí a střelou zápěstím poslal utkání do prodloužení.

Prodloužení začala Olomouc s Krejčím na ledě a Habal musel být v pozoru. Právě hvězdný útočník pálil z první, ale na karlovarského brankáře si nepřišel. Ten zazářil i o chvíli později, kdy se do bekhendové kličky dostal Klimek, jenže ani on branku neslavil. Mora měla v prodloužení více ze hry, nicméně především díky skvělému Habalovi dospělo utkání až do samostatných nájezdů.

Za Karlovy Vary se v této dovednostní disciplíně skórovaly dvakrát, když svůj nájezd proměnili Koblasa s Flekem. Na straně Olomouce však uspěli tři střelci – Krejčí, Nahodil a vítězný nájezd si připsal Silvester Kusko. Bonusový bod tak zůstal na Hané.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Olomouc): ,,První třetina se nám výsledkově nevyvedla, ale ta hra nebyla úplně špatná, ale výsledkově to bylo nedobré. Od druhé třetiny jsme se dostávali nejen do střeleckých, ale také do brankových situací. Bohužel jsme neproměňovali důležité šance. Hlavní bylo, že jsme si ve třetí třetině vytvořili tlak, a logickým vyústěním bylo srovnání stavu na 2:2. I v prodloužení jsme měli dost příležitostí k tomu, aby jsme ten zápas brali za dva body už v prodloužení, nicméně i na nájezdy jsme byli úspěšní. To je důležitá věc, že jsme na ně poslali hráče, kteří si s tím poradili."

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): ,,Jsme samozřejmě trošku zklamaní. Byli jsme minutu od toho, aby jsme těch bodů brali víc. Na druhou stranu si myslím, že mužstvo zaslouží velkou pochvalu za to, co tady dneska předvedlo. Myslím si, že jsme podali velmi dobrý výkon. Hráli jsme obětavě, hráli jsme dobře do obrany. Náš brankář nás držel dlouho ve hře. Škoda, že se nám to nepovedlo dotáhnout do vítězného konce, ať už v těch šedesáti minutách, v prodloužení nebo v samostatných nájezdech. Blahopřeji soupeři."

Fotogalerie

Související články