HC Energie Karlovy Vary

Na konec roku přestřelka s Kladnem! Energie bere tři body

Kdo nenavštívil nebo nesledoval úterní utkání s Kladnem může litovat. Nejprve to vypadalo na pohodlné vítězství, vzápětí se ale vše změnilo v řádnou přestřelku. Energetici nakonec museli bránit těsné vítězství až úplně do konce zápasu. Vše naštěstí dopadlo dobře a poslední domácí utkání roku skončilo sice těsnou, ale pořádně vybojovanou výhrou.
Tipsport extraliga, 36. kolo, út 28.12.2021
Karlovy Vary
Kladno
6:4
3:0, 1:1, 2:3
Branky a nahrávky: 8. Hladonik (Vondráček), 14. Hladonik (Vondráček, Plutnar), 15. Hladonik (T. Rachůnek, Plutnar), 30. Vondráček (Koblasa), 45. Flek (T. Mikúš, Pulpán), 59. T. Rachůnek – 28. Zelingr (Plekanec, Baránek), 44. Routa (Kristo, Baránek), 48. A. Kubík (Plekanec, Hlava), 49. M. Indrák (Kristo).
Rozhodčí: Lacina, Pilný - Brejcha, Votrubec
vyloučení7:6
využití2:1
oslabení0:0
střely na branku23:32
zblokované střely10:23
hity3:5
vhazování30:32
diváci1000
Karlovy Vary: Novotný – Martin Rohan, Plutnar, Pulpán (A), D. Mikyska, Dlapa, L. Doudera, Tureček – Koblasa, Černoch, Kohout – T. Rachůnek (A), T. Mikúš, Flek – Vondráček (C), Hladonik, O. Beránek – Redlich, Osmík, Jiskra.
Kladno: Bow – Zelingr, Dotchin (A), K. Wood, Baránek, Funk, J. Suchánek (A) – Hlava, Plekanec (C), Zikmund – Pytlík, Filip, Jágr – Račuk, A. Kubík, Melka – M. Beran, M. Indrák, Routa – Kristo.

Komentář k utkání

Poslední domácí utkání roku 2021 se muselo fanouškům líbit. Energetici do něj vstoupili na výbornou a kladenské hokejisty ze začátku vůbec do ničeho nepouštěli. Ačkoliv Kladenští hned v úvodu hráli přesilovou hru, tak Filip Novotný neměl v plánu žádnou branku pustit. Naopak brzy došlo k radosti na druhé straně. Vondráček zachytil rozehrávku hostů, počkal na z druhé vlny najíždějícího Jana Hladonika, který první brankou rozjel pořádnou parádu. O jedno oslabení a pět minut později totiž Jan Hladonik zvedal ruce nad hlavu podruhé. Ve středním pásmu si ukradl kotouč, z pravé strany vypálil a trefil se přesně nad vyrážečku. Uběhlo dalších 101 vteřin a energetici už vedli o tři branky. Ptáte se kdo vstřelil branku? Po střele z kruhů se před bránou dostal k puku opět Jan Hladonik a dorážkou završil hattrick.

Při Hladonikově třetí brance běžela teprve patnáctá minuta a energetici měli utkání jasně pod kontrolou. Vyjma přesilových her neměl soupeř prakticky žádnou větší příležitost k ohrožení branky a to pokračovalo i na začátku druhé třetiny. V té soupeř zahrozil pořádně jednou a tu šanci i využil. Právě v početní výhodě dostal přesný pas Adam Kubík a neměl problém trefit odkrytou bránu. To ale bylo ze strany Kladna všechno a opět hrály Karlovy Vary. Domácí totiž dokázali po dvou minutách zareagovat taktéž v přesilové hře. Tomáš Vondráček dostal křižný pas a podobně jako Beran pálil do odkryté sítě. Branku musel z nějakého důvodu potvrdit ještě videorozhodčí, ale bez pochyb platila a energetici vedli opět o tři branky.

Ke konci třetiny se ze strany Kladna začalo pořádně přiostřovat a po početné šarvátce z toho byla přesilová hra pro Karlovy Vary. Namísto pojišťovací branky ale přišlo vyloučení na jejich straně a bylo po šancích. Vylučovalo se ale dál a energetici si přenesli část početní výhody do poslední části, využita ale nebyla. Kladenští stále ztráceli tři branky a museli se do toho opřít od začátku, aby měli ještě šanci. Přesně to se jim povedlo, David Routa se z nenápadné akce trefil z mezikruží. Bylo zaděláno na drama, to se však nelíbilo Jakubu Flekovi, který hned z další akce vysekl pořádný vikejř a Energie měla zpátky tříbrankové vedení.

Kladenští se ale s prohrou nechtěli smířit a stále bojovali. Na ledě tak pokračovala pořádná přestřelka, podruhé v zápase se trefil Adam Kubík. Kladno bylo velmi aktivní a na ledě jasně dominovalo, každá jejich akce najednou končila nebezpečnou střelou. Karlovarským se rozpadla rozehrávka, Kristo zachytil puk a našel před bránou zcela volného Miroslava Indráka, přesná střela k tyči znamenala snížení pouze na rozdíl jedné branky. Posledních deset minut zcela jednoznačně patřilo hostům, měli obrovský tlak, ostřelovali energetiky ze všech stran, ale stále tam ta poslední nemohla padnout. Zkusili i hru bez brankáře, v té se ale prosadil Tomáš Rachůnek a rozhodl nakonec velmi napínavé a divoké utkání.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Šli jsme do zápasu s jasným cílem udělat všechno pro to, abychom získali tři body, to se nám povedlo, za to jsme nesmírně rádi. Pomohly nám jednoznačně tři branky v první třetině, kdy jsme se trochu uklidnili, ale zbytečně jsme v závěru pustili Kladno do zápasu a udělali jsme si ten zápas těžký. Jsem rád, že jsme to zvládli, ten zápas byl pro nás náročný jak po fyzické tak i psychické stránce. Jsme rádi za tři body.

David Čermák (Rytíři Kladno): Myslím, že rozhodla první třetina, která opticky byla vyrovnaná, ale my jsme ji prohráli 3:0. Potom jsme dali na 3:1, tak jsme dostali na 4:1, pak 4:2, hned opět na 5:2. Když jsme se dotáhli na 5:4, tak nějaká šance tam byla, ale už jsme to prostě nedokázali srovnat a Vary rozhodly do prázdné brány.

Fotogalerie

Související články