HC Energie Karlovy Vary

Vítězný návrat domů! Energetici přestříleli Kladno

Karlovarští po třech prohrách přivítali na svém ledě hokejisty z Kladna. Utkání začali lépe hosté, v první části se svým gólem ujali vedení. Do druhé části ovšem Západočeši vlétli neuvěřitelným způsobem a během 33 vteřin nasázeli svému soupeři tři branky. Nakonec v této přestřelce padlo jedenáct branek s konečným skóre 7:4, Rytíři tak odjíždějí domů s prázdnou a Energie si po třech ztrátách připisuje tři body.
Tipsport extraliga, 6. kolo, út 21.9.2021
Karlovy Vary
Kladno
7:4
0:1, 5:1, 2:2
Branky a nahrávky: 21. Flek (Parkkonen, T. Hanousek), 22. Kulich (O. Beránek), 22. Koblasa (Kohout, Miškář), 31. Pulpán (Kohout, O. Beránek), 40. Redlich (Vondráček, Kohout), 58. Vondráček (Kohout, Dlapa), 59. Plutnar – 11. Kubík (Donaghey, J. Strnad), 37. Jágr (Suchánek, Hlava), 44. Plekanec (Suchánek, Jágr), 59. Baránek (Wood, Jágr)
Rozhodčí: Micka, Hejduk – Brejcha, Šimánek
vyloučení5:5
využití1:1
oslabení2:0
střely na branku37:23
zblokované střely15:15
hity2:2
vhazování32:31
diváci3671
Karlovy Vary: F. Novotný – Parkkonen, Plutnar, Dlapa, Pulpán (A), T. Havlín, T. Hanousek, M. Rohan – T. Rachůnek (A), Hladonik, Flek – Průžek, Kulich, O. Beránek – Koblasa, Miškář, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček (C).
Kladno: Bow – Kehar, Dotchin (A), Baránek, Donaghey, Wood, Suchánek (A), Nilsen – Hlava, Plekanec (C), Jágr – Kristo, Kubík, J. Strnad – Račuk, Filip, Dvořáček – M. Beran, Pitule, O. Bláha.

Komentář k utkání

Úvod utkání oba celky sehrály ve vysokém tempu a bylo k vidění nemalé množství šancí. Tu největší měl ze začátku Jiří Průžek, ten po přihrávce Ondřeje Beránka trefil betony Landona Bowa. Mírnou převahu měli energetici, ze strany hostů nešly na Novotného příliš nebezpečné střely. Jedna taková přišla v polovině třetiny. Od modré vystřelil Dakota Donaghey, před bránou však letící kotouč ztečoval Adam Kubík přesně za záda karlovarského brankáře a Kladno se ujalo vedení. S vedením si hosté převzali i iniciativu zápasu a Novotnému tak přibyla práce. Tlak od hostů ovšem dlouho nevydržel a hra se tak brzy srovnala, jenže se také ubralo na tempu. V čase 19:20 střílel Jiří Kulich, poté ho nevybíravým způsobem dohrál Jacob Dotchin a karlovarský mladík se dlouho zvedal ze země.

Tvrdá hra hostů ale nastartovala domácí hokejisty neskutečným způsobem. Neodehrála se ani minuta a Západočeši se mohli radovat. Střelu od modré Patrika Parkkonena nádherně do horního rohu branky sklepl Jakub Flek, čímž odstartoval gólovou smršť. Po vyhraném buly v útočné třetině se k bekhendové střele dostal Ondřej Beránek, puk ovšem srazil jeden z hostujících obránců přímo na hůl Jiřího Kulicha. A hned záhy si Petr Koblasa vyměnil kotouč s Martinem Kohoutem a první jmenovaný následně nádhernou kličkou překonal brankáře Bowa a skóre rázem bylo během 33 vteřin 3:1. A Jiří Kulich mohl připsat další zásah, z trestného střílení trefil pouze tyč. Opaření Rytíři nechali dále uniknout Tomáše Vondráčka, jeho kličku však Bow přečetl. Po chvíli přišel další samostatný únik, tentokrát od Tomáše Rachůnka, kladenský brankář si poradil i s jeho blafákem. Na přelomu poloviny zápasu byl vyloučen Ondřej Dlapa za držení a Kladno vycítilo šanci na snížení. Jenomže opět chyběl důraz na obrannou činnost a nechali domácí jet do přečíslení 3 na 1. Nejprve Ondřej Beránek přihrál Martinu Kohoutovi, který posunul do mezikruží na Lukáše Pulpána, a ten Bowa prostřelil. I přes vysoký počet opravdu tutových šancí, padly „jen“ čtyři góly. Kladnu se na druhé straně povedlo vrátit dvoubrankový rozdíl, střela Jakuba Suchánka úspěšně tečoval Jaromír Jágr. Necelou minutu před sirénou Tomáš Redlich po výměně kotouče s Tomášem Vondráčkem parádně vymetl pravý horní roh Bowovy svatyně a do kabin se tak šlo za stavu 5:2.

Začátek závěrečné dvacetiminutovky byl o poznání méně hektický, než v té předchozí. I tak jsme se ale dočkali brzkého gólu. O ten se postaral další tečí Suchánkovy střely Tomáš Plekanec. O chvíli později se Rytíři málem prosadili ve vlastním oslabení! Novotný špatně přečetl hru a vyjel z branky pro kotouč, ten mu ovšem vzal jeden z kladenských útočníků a rozjel se na bránu sám, tam Novotného výborně zastoupil Tomáš Rachůnek a podržel svůj tým. Další šanci na branku měl poté opět Jiří Kulich, jenže svou střelou zpoza kruhů orazítkoval tyč. Dále měli mírně navrch hosté a snažili se něco udělat se stavem. Domácí brankář ovšem úspěšně všem střelám odolával. Poté se nechal vyloučit Petr Koblasa a hostům se tak naskytla možnost přesilovky. Jenže přemotivovanost hostů směrem dopředu vedla k dalšímu kiksu v obraně. Po levé straně unikl Martin Kohout, jenž v mezikruží našel Tomáše Vondráčka a domácí kapitán z mezikruží prostřelil Landona Bowa. Kladnu nezbylo nic jiného něž zariskovat v šesti a vyplatilo se! Marek Baránek se prosadil po přihrávce Kyla Wooda. Hosté tak znovu hráli bez brankáře, tentokrát risk však nevyšel, přes celé hřiště se trefil Michal Plutnar. Další branky už nepadly a energetici si po třech prohrách připisují v přestřelce znovu vítězství.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Pro nás to bylo celkově velmi těžké utkání jak psychicky, tak fyzicky. Kladno hraje velmi fyzický hokej, má silné hráče a je velmi silné v předbrankovém prostoru. Myslím si, že vstup do zápasu jsme měli dobrý a po dobré pasáži, kdy jsme měli několik příležitostí, jsme dostali smolnou branku. Pustili jsme Kladno do vedení, což nás možná trochu srazilo. V kabině jsme si řekli, že musíme pokračovat v našem hokeji. Za náš vstup do druhé části jsem rád. Byla to klíčová pasáž, kdy jsme odskočili třemi rychlými brankami. Ve zbytku třetiny jsme mohli náskok ještě navýšit, což je škoda, protože to mohlo být mnohem klidnější z naší strany. Kladno bylo neustále agresivní, nepříjemné a dalo kontaktní branku. Extrémní pochvalu si zaslouží hráči ze speciálních formací. Pomohli jsme si přesilovou hrou a před tím, co předvedli hráči v oslabení, klobouk dolu za jejich dvě branky. Velká pochvala za to, že jsme zvládli těžké utkání s velmi nepříjemným soupeřem.“

David Čermák (Rytíři Kladno): „Z naší strany to bylo nepovedené utkání. První část, kterou jsme vyhráli, byla dobrá. O osudu zápasu rozhodla minuta a půl na začátku druhé třetiny, kdy jsme inkasovali tři góly a dostali soupeře na koně. Začali jsme se tlačit dopředu, což byl mlýn pro Karlovy Vary, kteří nám začali ujíždět. Jen díky našemu brankáři výsledek nebyl horší.“

Související články

Ohlasy k zápasu | st 22.9.2021

Redlich: První gól? Vždy je to úleva

Preview k zápasu | po 20.9.2021

Energie poprvé v sezoně vyzve nováčka z Kladna