HC Energie Karlovy Vary

V těsném duelu nestačila Energie na Rytíře

Karlovarská Energie si ze zápasu se čtrnáctým Kladnem neodvezla ani jeden bod. Svěřenci Martina Pešouta v těsném duelu sahali po vyrovnání, závěrečný tlak v útočném pásmu se šesti bruslaři v poli však na vyrovnání nestačil.
Tipsport extraliga, 21 (ČT), st 17.11.2021
Kladno
Karlovy Vary
3:2
1:2, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 3. Zikmund (Jágr, Dotchin), 34. A. Kubík (Račuk), 47. Jágr (Plekanec) – 9. Plutnar (Redlich, Vondráček), 12. O. Beránek (Hladonik, Mikúš).
Rozhodčí: Jeřábek, Pešina – Lhotský, Svoboda
vyloučení3:2
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku32:37
zblokované střely7:9
hity12:12
vhazování40:18
diváci2213
Kladno: Bow – K. Wood, Kehar, Ticháček, Dotchin, Donaghey, Baránek – Zikmund, Plekanec, Ciampini – Hajný, Filip, Melka – A. Kubík, Jágr, Račuk – Hlava, Kristo, M. Beran.
Karlovy Vary: Habal – Plutnar, Pulpán, Weinhold, Parkkonen, Dlapa, T. Havlín, Martin Rohan – Vondráček, O. Beránek, Flek – Koblasa, Kracík, Průžek – Redlich, T. Mikúš, Jiří Kulich – Šik, Hladonik, Osmík.

Komentář k utkání

Energetici šli do utkání se dvěma vynucenými změnami v sestavě, zdravotní potíže totiž nepustily do hry Tomáše Rachůnka s Martinem Kohoutem.

Skóre utkání se poprvé měnilo hned po 170 vteřinách. Jaromír Jágr podržel kotouč u mantinelu, vyjel od něj a přesným pasem našel Ladislava Zikmunda, jenž svůj návrat do kladenského dresu ozdobil vstřeleným gólem. Ex-karlovarský forvard si šikovně sjel ke vzdálenější tyči a svižnou střelou pokořil Vladislava Habala. Srovnáno bylo už v deváté minutě. Puk se dostal na modrou čáru, kde se s ním nijak nemazlil Michal Plutnar a nejproduktivnější bek Karlových Varů prudkou střelou propálil vše, co mu stálo v cestě. Energetici se prezentovali aktivním hokejem a v této pasáži utkání byli opticky lepším týmem, o necelé tři minuty později se navíc radovali podruhé. Hostující tlak v útočném pásmu přetavil v gól Ondřej Beránek, jenž se vytočil zpoza brány a zasunul kotouč za Bowa. Na straně celku z lázeňského města mohlo být ve čtrnácté minutě ještě veseleji. Jakub Flek se dostal do svého typického samostatného úniku, ale bývalého gólmana Dallasu nepřekonal. Puk do brankoviště dostala Energie dvaatřicet vteřin před koncem třetiny, ale následná konzultace sudích u videa odhalila, zásah rukavice Jana Hladonika, a tak gól neplatil.

Hokej nahoru, dolů pokračoval i ve druhé třetině, práci měli pravidelně gólmani na obou stranách. Jeden kotouč však přeci jen v brance skončil a radovali se příznivci domácího Kladna. Rytíři sice nepotrestali vyloučení Martina Weinholda, nicméně následná aktivita Adama Kubíka už branku přinesla. Mladý útočník se prezentoval velice aktivně, od zadního mantinelu si vybruslil do střelecké pozice a přesně zamířil za bezmocného Vladislava Habala. Ještě jednu přesilovou hru dostali Kladenští v závěru druhé dvacetiminutovky, ovšem ani střela Jaromíra Jágra neposunula domácí do vedení.

Ještě před vypršením trestu Martina Osmíka nabral pořádnou rychlost Jakub Flek a třetí periodu zahájil nepříjemnou střelou, kterou si však Landon Bow pohlídal. Naopak o necelých šest minut později se radovali Rytíři. V čase 46:57 dostal spoustu prostoru Tomáš Plekanec a velezkušený centr jej využil, aby přesně našel volnou hokejkou ještě zkušenějšího Jaromíra Jágra, jenž překonal přesouvajícího se Habala. Z karlovarského pohledu mohlo být ještě hůře, avšak tentokráte se gólman Energie zaskvěl. Do samostatného úniku se dostal Ladislav Zikmund, jenže jeho pokus o kličku do forhendu skončil na Habalově betonu. Necelé dvě minuty před koncem se maskovaný muž Karlových Varů vydal na střídačku a při vyloučení kladenského Baránka to hosté zkusili v šesti proti čtyřem. Blízko zásahu byl obránce Michal Plutnar, jenž napřáhl na modré a jen těsně minul svůj cíl. Ani tato početní výhoda Západočechům nestačila na vyrovnání, a tak si všechny tři body připsali Rytíři.

Ohlasy trenérů

Jiří Burger (Rytíři Kladno): Jsme hodně spokojení se třemi body. Byla první třetina byla z naší strany velice špatná, vstřelený gól nám spíše uškodil a soupeř nás jednoznačně přehrával, naštěstí nás podržel brankář Bow. V kabině jsme si něco řekli, myslím si, že jsme se od druhé třetiny zlepšili a zaslouženě jsme vyrovnali. Ve třetí třetině to bylo o tom, kdo dá gól a nám se to podařilo. Na konci zápasu jsme dvě minuty parádně odbránili čtyři proti šesti. Klukům musím poděkovat za ty dvě třetiny, kdy odvedli velice obětavý výkon .

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Je to pro nás určitě ztráta. Neměli jsme dobrý vstup do utkání, ale po první obdržené brance jsme se do zápasu vrátili a odskočili jsme na 2:1. Za toho stavu byla klíčová pasáž zápasu, kdy nám nejprve nebyl uznán gól a poté jsme ve druhé třetině z několika velmi dobrých šancí nedokázali odskočit na větší rozdíl, to nás poté potrestalo. Byli jsme nedůrazní v obranném pásmu, neuhlídali jsme první útok a proto dnes odjíždíme bez bodu.

Související články

Rozhovor | st 17.11.2021

Mikúš: Měli jsme dát více branek