HC Energie Karlovy Vary

Zpátky doma a vítězně! Energetici porazili Litvínov

Energetici se téměř po roce představili doma před svými fanoušky proti omlazené sestavě Litvínova. Té se podařilo domácí zaskočit rychlou první brankou. Poté už ale iniciativu převzali Karlovarští a ještě v první části se jim podařilo otočit. Ve druhé části už náskok jen narůstal a skóre bylo už 5:1. Verva dokázala dvěma brankami upravit na 5:3, na víc už ale neměla a omlazený tým tak jede domů s prázdnou.
Příprava na sezonu, přát., čt 5.8.2021
Karlovy Vary
Litvínov
5:3
2:1, 3:1, 0:1
Branky a nahrávky: 8. Parkkonen (Rachůnek), 10. Beránek, 23. Flek (Rachůnek), 33. Černoch, 35. Šik (Doudera) – 3. Kudrna (Balinskis, Sukel), 40. Danielčák (Havelka), 50. Sukel (Zygmunt, Kudrna)
Rozhodčí: Svoboda, Sýkora – Gerát, Hynek
vyloučení5:2
využití1:1
diváci1150
Karlovy Vary: Novotný – Dlapa "A", Parkkonen, Havlín, Doudera, Rohan, Plutnar, Weinhold – Rachůnek "A", Miškář, Flek, Beránek, Hladonik, Vondráček "C", Koblasa, Černoch, Kohout,
Litvínov: Godla, – Balinskis "C", Háva, Demel "A", Zeman, Kolář, Baláž – Kudrna, Sukel, Jurčík, Vopat, Slavík, Danielčák, Zygmunt, Svoboda, Havelka.

Komentář k utkání

Karlovarským se vstup do utkání zrovna nepovedl. Po brzkém vyloučení Ondřeje Beránka poslal Litvínov do vedení ve třetí minutě po dlouhé kombinaci Andrej Kudrna. Verva měla od té doby mírně navrch a k ničemu své soupeře nepouštěla. Nedisciplinovanost trápila ovšem i hosty. Po trestu Ondřeje Jurčíka se sice kvůli podrážení Michala Plutnara šlo do čtyř, tento styl hry však více vyhovoval právě domácím. Při první pohlednější akci našel Tomáš Rachůnek najíždějícího Patrika Parkkonena, který do odkryté svatyně srovnal stav. O chvíli později na přelomu poloviny třetiny využil Ondřej Beránek chybné přihrávky mezi soupeřovými obránci, rozjel se sám přes kluziště a zpoza levého kruhu přesnou střelou vymetl levý horní roh Godlovy brány. Poté se hra uklidnila a mužstva se soustředila spíše na defenzivu. Nějaké šance se ještě oběma celkům naskytly, žádný z gólmanů už ale změnu stavu nedopustil a tak šli domácí do šaten s mírným náskokem.

Úvod druhé dvacetiminutovky opět rozhodlo vyloučení. Tentokrát svým nedovoleným bráněním nabídl soupeři přesilovku Denis Zeman. Blízko k další brance měla dvojice Petr Koblasa a Ondřej Beránek, jenž po přihrávce prvního jmenovaného orazítkoval tyč. V čase 22:49 se přece jen mohli fanoušci radovat, jelikož se Tomáš Rachůnek znovu přihlásil o slovo a tentokrát našel rozjetého Jakuba Fleka, na jehož střelu Denis Godla nedosáhl. Omlazený Litvínov pomalu přestal stíhat nastolené tempo energetiků a na hře to bylo znát. Ve 33. minutě Ondřej Dlapa dělovkou od modré rozjásal diváky v ochozech KV Areny, kotouč se ovšem podivně odrazil od břevna do pravé tyče a ven z brány. Následného zmatku využil nehlídaný Jiří Černoch a skóre se tak opravdu změnilo na 4:1.

Nebylo to ale na dlouho, jelikož se do samostatného úniku dostal Přemek Svoboda, ten však na Novotného nevyzrál. Hokejové pravidlo ,,nedáš, dostaneš!“ se potvrdilo i v tomto utkání, na druhou stranu totiž ujel Otakar Šik a po jeho střele z mezikruží stadionem zněla známá česká předělávka písně Downtown. Ve zbytku třetiny se hrál rychlý atraktivní hokej na obě strany. Před sirénou mohl zvýšit ve svém úniku ještě Petr Koblasa, jeho Godla ale přečetl. Naopak se po chvíli do odkryté sítě prosadil po Havelkově přihrávce z mezikruží Timo Danielčák.

Ve třetí části se v tempu rozhodně nepolevilo. Neubyly ani šance na obou stranách, jen se už přestalo tolik dařit v koncovce. Chuť ke jejímu zlepšení občas ale vedla k nedůrazu v obranách. K chybám se schylovalo hlavně po delších kombinacích. Po jedné takové na straně Karlových Varů se deset minut před koncem ke kotouči dostal Pawel Zygmunt, po jehož dělovce snížil rozdíl ve skóre svou dorážkou Matúš Sukel. Energetici nechtěli žádný zvrat dopustit, a tak se snažili držet Litvínov od své branky co nejdál. V posledních dvou minutách Verva přidala a začala svůj tlak stupňovat. Málem se jejich snaha přetavila v kýžený gól, jenomže když už byl na litvínovské střely krátký Novotný, zastoupil ho v roli brankáře ve velké skrumáži Ondřej Dlapa. Další změna stavu se už nekonala a Energie si v přípravě připisuje další výhru.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): ,,Z našeho pohledu to bylo velmi dobré a kvalitní utkání se silným, aktivním soupeřem. V prvních deseti minutách jsme měli problém se zachycením jejich rychlého pohybu, v čemž nás Litvínov jednoznačně přehrál. Poté jsme se s nimi už ale srovnali, vrátili se do zápasu a dali pěkné branky. V prostředku zápasu jsme začali hrát podle našich představ. Jediné, co mě mrzí, byla naše lehkovážnost ve třetí části. Zbytečně jsme zdržovali hru, zastavovali kotouče, nehráli jsme, co bychom chtěli a vrátili soupeře zpátky do zápasu. Konec utkání nebyl rozhodně něčím, co bychom si představovali. Jsme rádi za to, že si mohla řada hráčů zahrát první velké přípravné utkání, že jsme před domácími fanoušky vyhráli, což bereme jako povzbuzení do další práce. Doufám, že se naše výkony budou jen zlepšovat a že opravdu odehrajeme celých 60 minut, protože dnes jsme pořádně odehráli takových 30 - 40 minut.“

Vladimír Országh (HC Verva Litvínov): ,,Pro nás to bylo první přípravné utkání. Dali jsme prostor mladým hráčům a hráli na tři formace. Myslím si, že jsme odehráli solidní zápas, zejména se nám povedla první a třetí třetina. Ve druhé části byla znát naše hra na tři pětky a dostavila se únava, kvůli čemuž nás domácí přetlačili a vytvořili si dostatečný náskok. Ve třetí třetině jsme nějaké ty šance měli. Za mě není v přípravě výsledek až tak podstatný, vyzkoušeli jsme několik nových věcí a hráčů, kteří dostali zabrat hrou na tři lajny. Jakožto začátek sezony je to slušné, chlapi si to odmakali. Samozřejmě, z prohry jsme zklamaní, ale na první zápas jsme předvedli velmi dobré věci.“

Související články

Preview k zápasu | st 4.8.2021

Poprvé doma, přijíždí litvínovská Verva!