HC Energie Karlovy Vary

Hektické podkrušnohorské derby Energii nevyšlo, body ji stála třetí třetina

Po West derby přišel pro Energii na řadu souboj s Litvínovem. Utkání bylo vyrovnané a aktivní od začátku až do chaotického konce. Po druhé části bylo skóre 1:1 a pokračovalo se do té třetí. Karlovarským hrubě nevyšel její začátek a díky tomu mohla Verva odskočit na vedení 4:1. Energetici dotahovali, jak mohli, bohužel pro ně nedokázali utkání srovnat, a tak si Litvínovští připsali první výhru na domácím ledě v sezoně.
Tipsport extraliga, 15 (ČT), ne 17.10.2021
Litvínov
Karlovy Vary
4:3
0:0, 1:1, 3:2
Branky a nahrávky: 25. Jarůšek (D. Zeman, P. Svoboda), 43. Zygmunt (Irving, P. Svoboda), 44. Jarůšek (P. Zdráhal, Estephan), 53. P. Zdráhal (Estephan, Irving) – 28. Koblasa (Kohout), 56. Koblasa (T. Hanousek, Plutnar), 60. Jiří Kulich (Plutnar, Flek)
Rozhodčí: Lacina, Micka – Gebauer, Hlavatý
vyloučení5:5
využití1:2
oslabení0:0
střely na branku33:32
zblokované střely7:6
hity7:12
vhazování40:29
diváci2574
Litvínov: Godla – Hrbas, Irving, Balinskis, Stříteský, D. Zeman, Demel, Strejček – Jarůšek, Estephan, P. Zdráhal – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš (A) – P. Straka (A), Gerhát, P. Svoboda – Zygmunt, Latta, M. Havelka
Karlovy Vary: F. Novotný – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, T. Hanousek, T. Havlín, Pulpán (A), Parkkonen – T. Rachůnek (A), Hladonik, Flek – Průžek, Kracík, O. Beránek – Koblasa, Jiří Kulich, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček (C)

Komentář k utkání

Zápas začal v poměrně vysokém tempu, na obou stranách se velmi střílelo. Oba brankáři ale drželi a Litvínovu nepomohla ani příležitost dvou přesilových her za sebou. Střeleckou smůlu neprolomil v 10. minutě ani Aaron Irwing, ten minul odkrytou karlovarskou svatyni. V přesilovce energetiků měl největší šanci domácí Pawel Zygmunt, proti jeho střele se Novotný stihl vysunout včas a puk vyrazil mimo. Asi největší šanci první části měl Jakub Flek, který si prokličkoval obranou a následně překonal i brankáře Godlu, jenomže kotouč se ke smůle Energie odrazil od břevna do tyčky a pak ven z brány. Irwing ještě před sirénou nastřelil tyč a tak se pokračovalo za bezbrankového stavu.

V úvodu druhé dvacetiminutovky si zahrála Verva přesilovku kvůli vyloučení Jaroslava Kracíka. Domácí tlačili, jak mohli a ostřelovali karlovarskou bránu ze všech možných akcí. I když početní výhoda nebyla využita, pokračující nátlak přinesl své ovoce. Denis Zeman vypálil od modré a puk se odrazil k Richardu Jarůškovi, který si nejprve položil Novotného a poté trochu se štěstím úspěšně zavěsil. Za necelé tři minuty přišla ale odpověď. Po vhazování si v rohu kluziště kotouč uzmul Martin Kohout, jenž posunul do předbrankového prostoru, kde stál připravený Petr Koblasa, a ten až z dorážky srovnal stav. Na přelomu poloviny základní hrací doby se dostal k zajímavé šanci Tomáš Redlich, z mezikruží trefil pouze tyčku. Ve zbytku třetiny se pokračovalo v aktivní vyrovnané hře, další zajímavější akce už však nepřišla.

Začátek třetí části ukázal snad největší slabinu Karlových Varů v této sezoně. Přijde zkrat a pak se prostě všechno sype. V čase 42:20 přihrál Aaron Irwing do prostoru mezi kruhy Pawlu Zygmuntovi, který po kličce zasunul kotouč mezi Novotného betony. A o minutu později se po přihrávce Patrika Zdráhala ránou z první v přesilovce znovu trefil Richard Jarůšek. Síly na ledě se vyrovnaly a útočilo se opět na obou stranách. Jenže poté přišlo další vyloučení, tentokrát Lukáše Pulpána. Hned vzápětí se střelou z pravého kruhu prosadil Patrik Zdráhal. Početní převahy a jejich využití bylo klíčovým faktorem tohoto utkání. V 55. minutě další přesilovky využil Petr Koblasa a skóre bylo 4:2. Energetici vycítili šanci na body, a proto se rozhodli pro risk v šesti. Ten jim nakonec vyšel, střelu Michala Plutnara úspěšně dorazil Jiří Kulich. Karlovarští šli znovu do hry bez brankáře, tentokrát to ale k ničemu nevedlo. Litvínov tak v hektickém závěru ubojoval první tříbodovou výhru na domácím ledě v sezoně.

Ohlasy trenérů

Vladimír Országh (HC VERVA Litvínov): V první řadě jsme rádi, že jsme konečně zvítězili na domácím ledě. Na začátku jsme sice dostali dvě přesilové hry, ale vůbec jsme s nimi nenaložili dobře, dokonce bych spíš řekl, že nás to vyhodilo z konceptu než pomohlo. Podstatné bylo, že jsme se ve druhé třetině zlepšili, měli jsme šance, které se nám nepodařilo proměnit. Energie byla stále nepříjemným soupeřem, zaměřili jsme se na to, abychom je nepouštěli do přečíslení, protože v tom jsou Karlovy Vary silné. Důležitá byla třetí třetina, ve které jsme odskočili na tři góly, ale zbytečnými fauly jsme si utkání zkomplikovali. Do kabiny patří pochvala za to, jak bojovali, ale příště si musíme výsledek víc hlídat.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary:) Nevydrželi jsme hrát celých šedesát minut a nebyli jsme celých šedesát minut v zápase. Měli jsme špatné vstupy do utkání, což nás poté stálo celkový výsledek. V první třetině jsme měli dvě zbytečná vyloučení, čímž jsme dostali soupeře do hry. Ve druhé třetině jsme si nechali vstřelit první branku, která domácí tým uklidnila. Ve třetí třetině jsme zápas úplně ztratili, dali jsme Litvínovu rozhodující náskok. I když jsme se na konci ještě zvedli a snažili jsme se s výsledkem něco udělat, tak už bylo pozdě. Mrzí mě, že jsme nedokázali hrát celý zápas tak jako jsme hráli na konci a v několika dalších pasážích. Stálo nás to body.

Související články