HC Energie Karlovy Vary

Dorost si duel se Slavií zdramatizoval, přesto bere tři body

Pořádné drama nabídlo utkání dorostenecké nejvyšší soutěže mezi Energií a Slavií. Pražané se dvakrát ve třetí třetině dostali na dostřel, energetici však tři body ubránili i v závěrečné power play soupeře. Vítězný gól obstaral útočník Matěj Zeman (na snímku).
Extraliga dorostu, II. 9, čt 20.1.2022
Karlovy Vary
Slavia
5:4
2:0, 2:2, 1:2
Branky a nahrávky: 5. Kubíček (Šmíd), 6. Šmíd (Holejšovský, Váňa), 22. Šmíd (Anton), 34. Pavelec (Zeman), 53. Zeman – 39. Tomas (Švec, Vosmík), 40. Chludil (Skalský, Málek), 45. Krejčí (Skalský), 59. Nemes.
Rozhodčí: Svoboda – Deja, Kaiser
vyloučení7:4
využití0:1
oslabení1:0
střely na branku31:28
diváci48
Karlovy Vary: Ebenstreit – Malý, Kubíček "C", Anton "A", Mähler, Smýkal – Pavelec, Šmíd, Šilhan, Handl, Zeman, Šuma, Holejšovský, V. Váňa.
Slavia: Vavřena – Švec, Kříženecký, Málek "A", Ciolek, Karas, Kubánek – Tomas "A", Vosmík "C", Skalský, Havlíček, Nemes, Chludil, Filip, Krejčí, Němeček, Tichý.

Komentář k utkání

Hned od startu utkání se obě mužstva prezentovala aktivním hokejem. Adam Ebenstreit musel řešit první práci už po pětačtyřiceti vteřinách, kdy jej prověřil Havlíček. Byli to ale Karlovarští, kteří se ujali vedení. V čase 4:15 to vzal kapitán domácích na sebe a Energie se mohla radovat. Šmíd posunul na modrou čáru, kde byl nachystaný René Kubíček a domácí zadák prudkou střelou prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Od tohoto okamžiku uběhlo pouhých pětasedmdesát vteřin a síť za Vavřenou se vlnila podruhé. Domácí zavezli puk do útočného pásma, za brankou se ke kotouči dostal Holejšovský a ten našel skvělým pasem před brankou Zdeňka Šmída, který z první poslal kotouč do horní poloviny slavistické klece. René Kubíček mohl v 9. minutě přidat už svou druhou trefu, ve vlastním oslabení se totiž dostal do přečíslení, které vyřešil bekhendovou střelou. Odražený puk ještě chvíli poté představoval pro hostující obranu nebezpečí, to se ale zadákům z hlavního města povedlo odvrátit. Hosté z hlavního města se v úvodním dějství nedočkali ani snížení, byť nad energetiky několikrát stáli snad všichni svatí. Slavia totiž nedokázala ani jeden ze série mnoha dobře odražených puků dostat za ležícího Ebenstreita. I nadále tak svítí na straně celku z hlavního města nula. Na tom měl pochopitelně zásluhu i samotný gólman Karlových Varů.

Také druhá třetina začala ve vysokém tempu. Nejprve pálil jeden z karlovarských zadáků, na druhé straně pak Slavia hrozila z protiútoku. Ani jeden ze zmíněných pokusů ale v brance neskončil. VE 22. minutě už ale gól padl a byli to znovu Západočeši, kteří udeřili. Zdeněk Šmíd dostal hodně prostoru, na Vavřenu jel takřka sám a nabídnutý čas patřičně zužitkoval. Dvougólový energetik natáhl svůj luk a střelou zápěstím namířil svůj pokus přesně do protipohybu gólmana Slavie. Energie přidala další zásah v čase 33:13. Volného prostoru na ledě využila karlovarská dvojice. Při hře 4 na 4 zafungovala kombinace Matěje Zemana s Petrem Pavelcem a právě druhý jmenovaný zvýšil na rozdíl čtyř branek. Hosté ale ještě do přestávky zápas zdramatizovali dvěma góly. Karlovarský gólman sice ještě stihl zpacifikovat velkou šanci jednoho z Pražanů, nicméně na další střelu už nedosáhl. Na levé straně se k puku dostal Radek Tomas, jenž svou střelou o tyč dal Slavii důvod k radosti. Patnáct vteřin před sirénou stihli sešívaní ještě jednu trefu. Všemu předcházelo sporné vyloučení. Karlovarští se domnívali, že branku posunul jeden z hráčů Slavie. Sudí byl však opačného názoru, a tak byl potrestán dvěma minutami za zdržování hry gólman Ebenstreit. Přesilovku pražský tým zužitkoval. Zmatku na brankovišti využil Danny Chludil, jenž se zorientoval ze všech nejlépe a snížil na rozdíl dvou gólů.

Na začátku 45. minuty to bylo už jen o gól. Kotouč se dostal do mezikruží, kde byl nikým nehlídaný Matěj Krejčí a jeho táhlá střela posunula Pražany na rozdíl jediné trefy. O necelé dvě minuty později bylo nařízeno trestné střílení ve prospěch Karlových Varů. Nájezdu se ujal Petr Pavelec, ten však zvolil pomalé provedení a jeho snahu o střelu mezi betony si Vavřena pohlídal. Karlovarští se ale přeci jen branky dočkali. Ve vlastním oslabení se do samostatného úniku dostal Matěj Zeman, jenž tváří v tvář překonal Vavřenu. Slavisté to ještě nezabalili, naopak bojovali o vyrovnání do poslední chvíle. Ebenstraita nejprve prověřil Filip, nicméně kotouč následně zamířil pryč z útočného pásma. Hosté se puku ale opět zmocnili a další návrat do útočného pásma už znamenal snížení na rozdíl jediné branky. Autorem gólu byl Márton Nemes, jenž nedal svou přesnou střelou Ebenstreitovi šanci. V závěru to Pražané zkusili s šesti bruslaři v poli, ovšem vyrovnání už se nedočkali.

Ohlasy trenérů

Martin Gombár (HC Energie): „Myslím si, že z naší strany jsme předvedli skoro dvě třetiny slušný hokej. Do první obdržené branky. Následně přišla druhá, tím jsme dostali soupeře do zápasu. Ve třetí třetině v náš prospěch rozhodlo, že jsme měli větší chuť po vítězství a větší bojovnost, možná i větší štěstí.“

Ladislav Slížek (HC Slavia Praha): „Na nás teď asi leží nějaká deka. Jediné, co bylo pozitivní bylo, že jsme hráli až do konce. Karlovy Vary ale zaslouženě vyhrály. Jestli ten gól v závěru byl nebo ne, to neřešíme, protože stejně bychom si to asi nezasloužili. Možná kdo se nám vyrovnal ve výkonu byl rozhodčí, ten byl stejně darebný jako my.“