HC Energie Karlovy Vary

Dorost udolal Slavii a přerušil sérii porážek

Karlovarští dorostenci po čtyřech prohrách zvítězili. V atraktivním domácím utkání přetlačili pražskou Slavii 3:1 a krátce před startem play-off se naladili na vítěznou notu.
Extraliga dorostu, II. 19, čt 3.3.2022
Karlovy Vary
Slavia
3:1
1:1, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 3. Csabi, 52. Šmíd (Pastor, Kubíček), 60. Pavelec – 9. Němeček (Švec).
Rozhodčí: Dyršmíd - Baxa, Kaiser
vyloučení4:2
využití0:0
oslabení0:0
diváci54
Karlovy Vary: Ebenstreit – Anton, Kubíček, Cipko, Mähler, Postl – Zeman, M. Váňa "A", Csabi "C", Pavelec, Pastor, Šmíd, Holejšovský, Zahejský, Poizl.
Slavia: Vavřena – Švec "A", Kříženecký, Málek "A", Ciolek, Hubinka, Pšenička – Němeček, Curran, Skalský, Nemes, Vosmík "C", Hlavička, Sander, Havlíček, Filip.

Komentář k utkání

Do utkání vstoupili lépe domácí, kteří se už po dvou minutách hry dostali do vedení. Curran rozehrával z vlastního pásma a kolem jednoho z domácích hráčů se dokázal prosmýknout, následně ale ztratil puk na vlastní modré čáře, kde ho sebral Adam Csabi. Domácí forvard postupoval sám k hostující brance a střelou z levého kruhu poslal puk přímo do víka – 1:0. Energetici mohli zvýšit své vedení na konci osmé minuty, jenže Váňa dvakrát před Vavřenou neuspěl. Podobně si při snaze o vyrovnání vedl o minutu později Filip. Slávisté se ale dočkali zanedlouho, když se v čase 08:50 střelou mezi Ebenstreitovy betony prosadil Patrik Němeček – 1:1.

Útočný hokej pokračoval a měnit skóre se mohlo v polovině čtrnácté minuty, přečíslení domácích dvou proti jednomu ale neúspěšně zakončil Zeman. Když už se zdálo, že je všem útočným akcím konec, dostal se po chybě domácích ve středním pásmu do úniku Skalský, který byl v brejku faulován Csabim. Nařízené trestné střílení ale slávistický útočník neproměnil a do kabin se tak šlo za stavu 1:1.

Atraktivní podívaná pokračovala i ve druhé části a tempo ještě gradovalo, přes řadu šancí se ale skóre díky vynikajícím brankářům nezměnilo. Hned po půl minutě mohl po obrovské chybě domácích v obranném pásmu skórovat Němeček, Ebenstreita ale mezi betony nepropálil. O chvíli později Pastor našel před brankou Pastora, který ale forhendem Vavřenu nepřekonal, svou šanci následně neproměnil ani Zahejský. Více ze hry měli v úvodní polovině třetiny domácí, jenže v dalších šancích neuspěli nepřesně mířící obránce Anton a před polovinou základní hrací doby ani Holejšovský, který rovněž sám před Vavřenou neuspěl. Backhandem pálil o chvíli později osamocený Matyáš Váňa, jenže i jeho pokus skvěle lapil hostující brankář.

Tempo díky dvěma domácím vyloučením v závěru prostřední dvacetiminutovky trochu opadlo, jenže při trestu Pastora mohli skórovat domácí. V poslední minutě našel Anton z modré krásně na kruhu volného Csabiho, ten však trestuhodně před odkrytou brankou promáchl. Po čtyřiceti minutách tak stále platil nerozhodný stav 1:1.

Třetí třetina pokračovala ve vysokém tempu z předchozího průběhu zápasu. Do vedení se mohli hned po třech minutách dostat hosté, přečíslení dvou proti jednomu ale ve vedení nepřetavili. Podobně si vedli i na začátku 48. minuty energetici, kdy Pastor hledal před brankou Šmída, ten ale těsně minul. Rozuzlení přišlo krátce po polovině poslední části. Před Ebenstreitem nejprve neuspěl zcela volný Curran, trest tak přišel na druhé straně. Pastor se po pravém křídle protáhl až k Vavřenovi, ten sice jeho střelu vyrazil, na následnou dorážku Zdeňka Šmída ale už byl krátký – 2:1. V polovině 55. minuty mohli domácí vést o dvě branky, pobídku Holejšovského ale promáchl Poizl. Slávisté vrhli všechny síly do útoku a dvě půl minuty před koncem odvolali Vavřenu. Se šesti hráči v poli při powerplay zamkli domácí před jejich brankou, Ebenstreit a karlovarská obrana ale zvládla všechny závary vyřešit. A když v čase 59:25 trefil Petr Pavelec ze středního pásma opuštěnou branku hostů, bylo o výhře domácích definitivně rozhodnuto – 3:1.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): Zápas jsme odehráli tak, jak jsme si to asi představovali. Neustále jsme chtěli být na kotouči, hrát v pohybu, snažit se mít převahu a dostávat se do šancí, do kterých jsme se dnes dostávali často, zklamala nás ale koncovka. Dovolím si říct, že jsme dnes byli lepším týmem a výsledek úplně neodpovídá průběhu utkání. Jsme moc rádi, že se nám podařilo vyhrát jeden ze zápasů před startem play-off.

Ladislav Slížek (HC Slavia Praha): Dnes jsme nehráli dobře, domácí zaslouženě zvítězili.