HC Energie Karlovy Vary

Junioři podruhé skolili Spartu, rozhodla třetí třetina

Karlovarští junioři podruhé v nadstavbové skupině o postup do play-off porazili pražskou Spartu. Po nedávné venkovní výhře zvládli i domácí utkání a druhý tým základní části soutěže porazili 4:1. O svém vítězství rozhodli třemi góly ve třetí třetině, dvěma brankami se na úspěchu svého týmu podílel Samuel Šmajda.
DHL Extraliga juniorů, II. 5, so 26.2.2022
Karlovy Vary
Sparta
4:1
0:1, 1:0, 3:0
Branky a nahrávky: 33. Šmajda (L., Krajčík), 42. Botoš (Sapoušek, M.), 43. Šmajda (Benda, Rymon), 56. L. – 18. Tomek (Kubálek).
Rozhodčí: Hlinka, Němec - Brejcha, Gerát
vyloučení4:4
využití2:0
oslabení0:0
střely na branku30:35
diváci122
Karlovy Vary: Bočan – Benda (A), Dorot, Kočí, Vogel, Pohanka, Krajčík, Zolnaj, Bulka – Sapoušek, Adámek M., Adámek L. (C), Rymon, Šmajda, Seidler, Botoš, Šlechta.
Sparta: Krbeček – Ducháč (C), Tomek, Tomov, Šindelek, Tůma, Červenka, David – Hauser, Vitouch, Zembol (A), Mácha, Ton (A), Kubánek, Theimer, Vágner, Krupička, Hrabík.

Komentář k utkání

Hned v úvodu první třetiny se pokoušel dostat energetiky do vedení Dominik Rymon, ale střela pouze označkovala betony Davida Krbečka. Hned vzápětí se o totéž pokusil jeden z hostujících útočníků, který rozezněl tyčku Bočanovy branky. Oba celky pak velmi houževnatě bojovaly o udržení kotouče a možnost usadit se v útočném pásmu soupeře. Z těchto soubojů vyšli lépe hráči Sparty, kteří se usadili před brankou domácích a snažili se otevřít skóre. Autory několika nebezpečných střel byli hostující obránci Jakub Tůma a Tomáš Tomek. Pozornost Davida Bočana řádně prověřili i Jan Krupička a Maxim Kubánek.

Domácím se podařilo ubránit i oslabení, když byl Jakub Vogel potrestán za nedovolené bránění. Štěstí se však nakonec přiklonilo na stranu hostů a Maxim Kubánek přihrál kotouč na Tomáše Tomka, který ho střelou z kruhu poslal za Bočanova záda – 0:1. Hosté následně zvýšili tlak před brankou energetiků a snažili se zvýšit skóre. V závěru třetiny se domácí dostali do útočného pásma a Samuel Šmajda poslal kotouč na Dominika Rymona, tomu ho ale těsně před vystřelením sebral jeden z hostů.

V úvodu druhé třetiny se energetikům podařilo znovu obsadit útočné pásmo a vyslali na Jakuba Krbečka několik střel, ten je však s přehledem zlikvidoval. Tento stav vydržel však jenom krátce přes polovinu třetiny, kdy Filip Krajčík poslal z kruhu střelu na hostujícího gólmana, ten ji sice vyrazil, ale kotouče se zmocnil Lukáš Adámek. O dorážku se postaral Samuel Šmajda a vyrovnal tak stav zápasu – 1:1. Hosté se okamžitě pustili do protiútoku, ale Michal Vágner při svém úniku nenašel parťáka k zakončení. Energetici se snažili založit útok na branku hostů, ale nepodařilo se jim své kombinace zakončit. Šest sekund před koncem třetiny byl vyloučen Jakub Zembold a domácí si tak do třetí třetiny přenesli početní výhodu.

S početní výhodou v zádech se energetici v úvodu třetí třetiny okamžitě pustili do kombinování před brankou hostů. Hned třetí kombinace byla úspěšná. Jakub Vogel přihrál z kruhu Matyáši Adámkovi a ten našel Jana Botoše, který dobře mířenou střelou poslal energetiky do vedení – 2:1. Chvilku nato se domácím naskytla další početní výhoda, když byl za podrážení potrestán Oto Theimer. A i tuto výhodu domácí využili. Po přetahování u mantinelu se kotouče zmocnil Vítek Benda a poslal ho na Dominika Rymona, ten se rychle zorientoval a vybral na zakončení Samuela Šmajdu, který nabídnutou šanci proměnil v další branku ve prospěch energetiků – 3:1.

S blížícím se koncem zápasu se zvyšoval tlak na obou stranách. Hosté se snažili prosadit před brankou domácích, ale k větším šancím je domácí obrana nepustila. Zhruba čtyři minuty před koncem si hosté vybrali oddechový čas a po jeho vypršení opustil branku Jakub Krbeček a hosté zkoušeli hru v šesti. Nebezpečnou situaci vytvořil Oto Theimer, ale jeho střela branku domácích jen těsně minula. A opět zaúřadovalo pravidlo „nedáš, dostaneš“. Kotouče se zmocnili domácí a Lukáš Adámek s ním ujížděl na branku hostů, kde svůj únik zakončil střelou do prázdné branky a tím zpečetil osud hostů – 4:1. Do branky se vrátil Jakub Krbeček, ale hosté se k žádné větší šanci už nedostali. Po napínavém zápase tak energetici již podruhé obrali tým Sparty o body. Zůstávají tak stále na druhém místě skupiny B, ale na vedoucí Spartu ztrácejí už jenom dva body.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (trenér HC Energie Karlovy Vary)

„Myslím si, že soupeř podal opět velmi dobrý výkon. Hrál intenzivně a s velkou kvalitou na kotouči. My jsme se tomu snažili čelit určitým plánem, kterému hráči věřili. Po dvou třetinách jsme se dokopali do stavu 1:1. Dobře jsme věděli, že další branka to může převážit a my jsme si pomohli dvěma přesilovými hrami, za což jsme rádi. Říkal jsem hráčům v šatně po zápase, že to byl další výkon, kdy je radost za takovým týmem stát na střídačce.

Tobiáš Slavíček (asistent trenéra HC Sparta Praha):

„Karlovy Vary zaslouženě vyhrály. My jsme nedodržovali nic z toho, co jsme si řekli. Byli jsme nedisciplinovaní a to nás stálo body. Takže gratuluji soupeři. Byl dnes lepší, ve všem.