HC Energie Karlovy Vary

Juniorům utekla druhá třetina a padli se Spartou

Předposlední zápas nadstavby DHL Extraligy juniorů přinesl souboj se Spartou. První část domácím sedla lépe, od druhé části ovšem diktovali tempo Pražané. Energetikům nepomohl ani závěrečný risk v šesti a musí skousnout i druhou prohru s vedoucím týmem skupiny.
DHL Extraliga juniorů, II. 11, čt 17.3.2022
Karlovy Vary
Sparta
1:3
1:0, 0:2, 0:1
Branky a nahrávky: 9. Krajčík (Šmajda) – 25. Kubánek (Ton), 39. Krupička (Theimer, Tomek), 59. Červenka
Rozhodčí: Valenta, Němec – Brejcha, Charvát
vyloučení6:5
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku37:32
diváci96
Karlovy Vary: Dybal – Benda (A), Dorot, Vogel, Kočí, Krajčík, Pohanka, Bulka – Sapoušek, Šmajda, Adámek L. (C), Rymon, Kulich, Seidler, Adámek M., Šlechta, Botoš (A), Handl
Sparta: Krbeček – Duchač (C), Tomek, Tomov, Šindelek, Tůma, David, Červenka – Hauser, Vitouch, Zembol (A), Ton (A), Theimer, Kubánek, Senčák, Hrabík, Krupička, Mácha

Komentář k utkání

Od úvodního hvizdu měli navrch energetici, jejich nátlak přerušilo poměrně brzké dvojité oslabení. To ovšem dokázali přežít a od té doby svým soupeřům téměř nedovolili nahlédnout do útočného pásma. Vše vyústilo v branku v čase 8:09, Samuel Šmajda z levého mantinelu křižným passem našel najíždějícího Filipa Krajčíka, který si vyčkal na reakci Jakuba Krbečka, kterého následně překonal trefou na bližší tyč. Západočeši se ještě dostali k nějakým příležitostem, většinu z nich ale překombinovali, a tak šli do šatny s jednobrankovým náskokem v zádech.

Druhá dvacetiminutovka vypadala úplně jinak. Nyní si od začátku drželi tlak sparťané. V 25. minutě vystihl na útočné modré Petr Ton přihrávku soupeřových obránců a přihrál do mezikruží osamocenému Maximu Kubánkovi, jenž si bekhendovou kličkou položil Adama Dybala a následně zavěsil. Zpátky mohl svému týmu vedení vrátit Lukáš Adámek, ve hře čtyři na čtyři v samostatném úniku ale zakončil do Krbečkovy výstroje. Naopak se na druhé straně v čase 38:38 po střele Tomáš Tomka utvořil před Adamem Dybalem velký závar, který se obětaví energetici snažili bránit, co to šlo, dorážku Jana Krupičky však neuhlídali a Sparta obrátila.

Tlak Pražanů trval i do úvodu třetí třetiny. Tentokrát Adam Dybal všemu úspěšně odolával. Ze začátku jedovatě zleva vypálil Jan Krupička, karlovarský gólman si poradil i s následnou dorážkou Ota Theimera. Sparta si poté začala spíše hlídat záda a více kryla obranné pásmo místo hrnutí se do nějakých riskantních akcí. Karlovarští měli s defensivou svého soupeře velké problémy a na útočném území se jim nedařilo takřka nic. Největší šanci měli v 53. minutě, ze skrumáže před Jakubem Krbečkem ovšem nic nevytěžili. Nezbývalo jim tak nic jiného než v závěru zariskovat v šesti. To se jim vymstilo, do prázdné brány pečetil výhru Pražanů Jakub Červenka a Karlovarští musí skousnout další prohru.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Myslím si, že Sparta vyhrála díky své větší zarputilosti. Od poloviny zápasu jsme se dostali do křeče po vyrovnání, kdy jsme soupeři odevzdali kotouč. Od druhého gólu to opravdu byla křeč. Porážka jde i za mnou, protože jsem do couchingu a změně plánu hry nezasáhl výrazněji. Takže porážka nese můj velký podpis.

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): Do poloviny utkání byly Vary jednoznačně lepší. Měly více ze hry, měly spoustu šancí, hrály opravdu výborně. Ke konci druhé třetiny jsme se dostali do tlaku, ze kterého jsme dorvali druhý gól a otočili stav. Musím kluky pochválit za výkon ve třetí části. Hráli zodpovědně, blokovali střely. Byl to absolutně play-off zápas. Určitě to bylo velmi těžké utkání.