HC Energie Karlovy Vary

Junioři ovládli západočeské derby. Premiérové trefy si zapsali Bulka a Zeman

Mikulášskou nadílku v podobě tří bodů si zařídili karlovarští junioři. Ti sehráli odložené západočeské derby a plzeňským mladíkům nedali moc šancí. Tento zápas byl navíc speciální pro oba střelce. Autor první branky Kryštof Bulka rozvlnil síť soupeřovy branky poprvé v sezóně. Druhým střelcem byl Matěj Zeman, hráč karlovarského dorostu, pro kterého to byl první gól v extralize juniorů. Čtvrté čisté konto v sezóně si vychytal Adam Dybal. Suma sumárum měli mladí energetici po tomto duelu spoustu důvodů k oslavě.
DHL Extraliga juniorů, 27. kolo, po 5.12.2022
Karlovy Vary
Plzeň
2:0
2:0, 0:0, 0:0
Branky a nahrávky: 2. Bulka (Botoš, Váňa), 12. Zeman (Sapoušek, Adámek)
Rozhodčí: Kostourek, Glanc – Hradil, Maňák
vyloučení1:6
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku31:17
diváci95
Karlovy Vary: Dybal (Ebenstreit) – Vogel, Kočí, Smýkal, Krajčík, Bulka, Zolnaj, Beran, Anton – Skuhravý, Botoš (C), Zeman, Varvařovský, Galnor, Sapoušek (A), Handl, Adámek, Váňa, Pastor
Plzeň: Lokajíček (Bočan) – Jiříček, Hodinář, Skok, Buzek, Jánský, Houdek – Soukup (A), Beňák, Kreuzman, Remeš, Dvořák, Mazanec (A), Kučera, Kaiser, Matuška, Borák, Řehoř, Soukup, Dáňa (C)

Komentář k utkání

Takový začátek derby energetici určitě nečekali. Sedm sekund po úvodním buly byl ve středním pásmu za krosček vyloučen Matyáš Borák. Rozjetým karlovarským mladíkům se ti plzeňští dokázali bránit necelou minutu a půl, poté kapitulovali před Kryštofem Bulkou. Ten nejenže otevřel skóre zápasu, ale zároveň vstřelená branka byla vůbec první, kterou si v této sezóně připsal. Navíc, jak později průběh zápasu ukázal, šlo i o branku vítěznou. Krátce na to se plzeňští dostali před Dybala, ale ten se nenechal překonat. Většímu náporu musel na druhé straně čelit Jan Lokajíček. Tomu dost pomáhali jeho spoluhráči, kteří střely energetiků tečovali a i hodně blokovali.

Kousek od srovnání byl Adam Dvořák, který dostal před karlovarskou brankou nabito, ale kotouč mu sjel z hole a proletěl kolem klece. Když se hostům podařilo vybojovat kotouč, tak ve většině případů narazili ve středu hřiště a dál už neprošli. Další šanci měl útočník hostů Denis Řehoř, který pálil z mezikruží, ale od bránícího hráče se kotouč odrazil před dalšího z hostů. Ten se moc rozmáchl a kotouč přeletěl horní břevno. Vedení energetiků zvýšil Matěj Zeman, který se na hostujícího gólmana snažil vyzrát už delší dobu, ale jeho střely končily na jeho betonech nebo hrudi. I tato vstřelená branka byla pro svého střelce speciální, byl to totiž první gól Matěje Zemana v extralize juniorů. Utkání s Plzní bylo čtvrtým zápasem juniorské extraligy, do něhož Matěj v této sezóně nastoupil.

Po vstřelené brance pokračovali karlovarští mladíci v útoku na klec domácích, ale na Jana Lokajíčka si už do konce třetiny nepřišli. I když hodně blízko byli Matyáš Adámek a Matěj Smýkal, jejichž šance ztroskotaly na betonech plzeňského gólmana. Pár minut před koncem zahrozili plzeňští, ale Jan Matuška a Jan Hodinář se dostali do chumlu energetiků a jejich akce skončily dřív než začaly.

I další část začali karlovarští v početní výhodě, protože jejich hosté vyfasovali menší trest za pozdní nástup. Plzeňští nejenže toto oslabení ubránili, ale skóre mohl srovnat Adam Dvořák, který se dostal do úniku, ale na poslední chvíli si do jeho střely lehl Kryštof Bulka. Na druhé straně se během závaru pokoušel skórovat Matyáš Váňa. Kvůli malému manévrovacímu prostoru neměl jeho švih potřebnou razanci a kotouč doklouzal k Lokajíčkovi. Další z domácích hráčů skočil před svou brankou do střely Jana Matušky a stav stále zůstával nezměněn. Následný závar Adam Dybal ustál a do akce šli zase energetici. Hra se poté spravedlivě přesouvala mezi oběma brankáři a ti několikrát vytáhli z rukávu pěkné zákroky. Zbytek obstarali bránící hráči. Blok před brankou domácích zkoušel od modré prostřelit Josef Dáňa, jeho dělovka zaduněla na Dybalových betonech. Ke konci třetiny šli energetici do oslabení. Hned po jeho začátku si to k údivu hostů namířili k Lokajíčkovi, ale byli brzy vráceni zpět. Po další akci se jim povedlo vyhodit. Těsně před koncem početní výhody udeřil Aleš Mazanec a i on nechal šrám na betonech karlovarského gólmana. Stav po druhé třetině zůstal nezměněn.

Do poslední části vjeli plzeňští plni odhodlání zvrátit stav skóre na svou stranu. Bylo to vidět na tom, jak jich byl plný led a na snaze být co nejvíce na kotouči. I přes to se hra chvílemi opět přelévala od branky k brance. Tyto nájezdy oba gólmani zvládli. Lokajíčkovy betony nastřelil Matyáš Adámek střelou od mantinelu. Adam Dybal zase musel proti střele Martina Jánského vytáhnout lapačku. Jak se hra zrychlovala přibývalo nepřesných přihrávek a tak si oba týmy kotouč mezi sebou předávali. Adama Dvořáka před Dybalovou brankou při jeho úniku dostihli domácí a jen díky tomu neměla jeho střela razanci a jenom sjela po Dybalových betonech. Kotouč se tak dostal před prázdnou část branky, tam však naštěstí stál jeden z energetiků a vyvezl ho pryč. Další střelu Adama Dvořáka zblokoval jeden z obránců. Došlo i na power-play, ale poté co byla hra přerušena kousek od branky hostů se Lokajíček vrátil. Když se vhazovalo ve středním pásmu udělal pár kroků ke střídačce, ale když se domácí zmocnili kotouče, tak se stáhl zpět. Poslední půl minuty před koncem ještě plzeňští museli bránit oslabení. To se jim povedlo a tak západočeské derby skončilo stavem 2:0 pro energetiky.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary):

Naše mužstvo podalo další obětavý, týmový výkon. Plnili jsme po celých šedesát minut plán. Troufnu si říct, že jsme měli zápas pod kontrolou a do kabiny míří velká pochvala.

Petr Vojan (HC Škoda Plzeň):

Zápas se mi hodnotí těžce, protože není co hodnotit. Bohužel soupeři stačila obrovská, až nesmírná bojovnost. Z naší strany nebylo prostě co hodnotit. Nebyli jsme dobří. Varům ten entuziasmus stačil na to, aby nás porazili.

Fotogalerie