HC Energie Karlovy Vary

Varáci, derby je naše! Junioři zdolali Plzeň v nájezdech

To nejtěžší na konec čekalo juniory v závěru základní části extraligy. Od duelu se Spartou neuplynulo ani dvacet čtyři hodin a svěřenci Václava Eismanna vyjížděli na led k Západočeskému derby. V náročné bitvě byli karlovarští mladíci před svými soupeři vždy o krok napřed, ale plzeňským juniorům se ve třetí třetině podařilo zápas poslat do prodloužení. V něm se i přes šance obou týmů nerozhodlo a tak utkání došlo až do samostatných nájezdů. V nich byl jediným střelcem Radim Handl, který se svou střelou postaral energetikům o vítězný závěr základní části.
DHL Extraliga juniorů, 55. kolo, pá 17.3.2023
Karlovy Vary
Plzeň
3:2sn
1:0, 0:1, 1:1 - 0:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 4. Csabi (Váňa), 41. Csabi (Dorot, Bulka), rozh. náj. Handl – 36. Hořejší (Dáňa, Eichler), 56. Korčák (Jiříček, Dvořák).
Rozhodčí: Jechoutek, Glanc – Belko, Dědek
vyloučení4:4
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku29:30
diváci115
Karlovy Vary: Dybal (Pavlovic) – Vogel, Kubíček R., Dorot (A), Zolnaj, Kočí, Krajčík, Tůma, Bulka (A), Beran, Anton – Csabi, Kusak, Adámek, Varvařovský, Šlechta, Šiler, Botoš (C), Handl, Váňa
Plzeň: Vondraš (Bočan) – Skok, Eichler, Hodinář, Kubíček P., Buzek, Jiříček, Houdek, Kučera, Soukup M. (A), Pešek, Korčák, Soukup D., Dvořák, Mazanec, Kreuzman, Dáňa (C), Kaiser, Hořejší, Borák

Komentář k utkání

Už od úvodního vhazování se musel mít na pozoru Adam Dybal. Nejprve se mu na beton podepsal Dominik Soukup. Hra se poté přesouvala mezi oběma pásmy. V úvodu čtvrté minuty zaduněl opět Dybalův beton po střele Matěje Houdka. A i když je to možná trošku klišé, tak vzápětí zafungovalo "nedáš, dostaneš". Matyáš Váňa si poradil s dotěrnými soupeři a poslal kotouč do jízdy Adamovi Csabimu, který svou střelou v čase 3:33 otevřel skóre - 1:0. Zvýšit vedení Energie se v osmé minutě nepovedlo Jakubovi Vogelovi, když jeho střelu Jakub Vondraš zneškodnil. Ačkoliv hráči obou týmů svou pozornost spravedlivě dělili mezi oba gólmany, tak po polovině třetiny měl chvilku horkou půdu pod nohama Adam Dybal. Nejprve ho dvakrát prověřil Adam Dvořák a následně své štěstí zkoušel střelou z kruhu Aleš Mazanec. Chybu v rozehrávce plzeňských mladíků málem potrestal Ondřej Dorot. Před koncem třetiny proti Vondrašovi neuspěl ani Matyáš Váňa.

V úvodu druhé části měli energetici delší početní výhodu, ale na pozorného Vondraše nevyzráli. Ve čtvrté minutě si plzeňskou branku vzal na mušku Matteo Kočí. Těsně před polovinou třetiny narazil Josef Dáňa na Dybalův beton a střela skončila mimo branku. Po polovině třetiny měl Dybal opět plné ruce práce, když se na něj vypravil Dominik Soukup, proti jehož střele musel vytáhnout lapačku a neuspěl ani Adam Jiříček. Ve Vondrašově lapačce skončil kotouč po střele Ondřeje Dorota. V čase 35:31 poslal rozjetý Marek Hořejší kotouč z kruhu rovnou do odkryté části branky - 1:1. Vzápětí se halou rozlehlo drnčení tyčky po střele Adama Jiříčka. V poslední minutě se snažili energetici získat zpět vedení, ale Ondřej Dorot i Jakub Anton neuspěli.

Vedení vrátil svému týmu Adam Csabi v čase 40:21, když svou cestou jeden na nikoho zakončil akci obránců Ondřeje Dorota a Kryštofa Bulky. Dybal musel do akce po střele Marka Hořejšího, který se do kotouče opřel na modré. Neujala se ani střela Matěje Korčáka. V polovině třetiny si na Vondrašově betonu vylámal zuby Jakub Šiler. Na mušku si Dybala střelami od modré bral Adam Jiříček. Závar před Dybalovou brankou přinesl plzeňským mladíkům srovnávací gól, který v čase 55:52 padl z hole Matěje Korčáka - 2:2. Tlak Indiánů nepolevoval ani v následujících minutách. Energetici si mohli vydechnout, když se jim podařilo napadnout jednu z přihrávek. Na Dybalově betonu skončila šance Marka Hořejšího. Čtyřicet sekund před koncem museli energetici bránit oslabení. To se jim povedlo a zápas pokračoval prodloužením.

Začátek prodloužení strávili plzeňští před Dybalovou brankou, ale karlovarští mladíci ubránili i zbývající část oslabení. Jakmile byli v plném počtu, tak se pustili do akce. Do úniku se dostal Adam Csabi, ale tentokrát na něj byl Jakub Vondraš připraven. Se svou akcí neuspěli ani Matteo Kočí a Kryštof Bulka. Čas v hale se zastavil, když v čase 64:44 jen o milimetry minul kotouč tyčku Dybalovy branky po střele Dominika Soukupa. Poslední zápas základní části karlovarských juniorů pokračoval až do samostatných nájezdů. V těch byl jediným úspěšným střelcem Radim Handl a svou trefou vystřelil svému týmu nejen bonusový bod, ale také to, že junioři zahájí čtvrtfinálové boje na domácím ledě. O soupeři budou mít jasno až v sobotu, kdy poslední zápasy základní části dohrají i ostatní týmy.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary):

Myslím si, že máme za sebou další těžké utkání, které se hrálo ve vysoké intenzitě. Musím ocenit obrovskou bojovnost našeho týmu, kdy jsme šli za tím abychom začínali play-off doma a to se podařilo a jsme za to rádi. Byl to velmi těžký zápas a dva body bereme.

Petr Vojan (HC Škoda Plzeň):

My jsme dnes potřebovali získat tři body, což se nám nepovedlo. Byl to hlavní cíl zápasu. Myslím si, že jsme byli lepším týmem. Nepovedl se nám začátek, kdy jsme nepočítali s tím, že soupeř bude houževnatý a připravený na nás. Bohužel naše slabá stránka. Pak jsme převzali otěže zápasu. Akorát jsme dotahovali a nepodařilo se nám získat tři body. Měli jsme přesilovku i v prodloužení a nájezdy nám nejdou.