HC Energie Karlovy Vary

Honba za srovnáním dorostu nevyšla, body zůstaly na Spartě

Hráči dorostu nevkročili do nového roku úplně nejlépe. Duel s druhým z pražských "S" dorostu tentokrát nevynesl ani bod. Skóre sice otevřeli energetici, ale poslední slovo měli Sparťané, když díky dvěma trefám Richarda Žemličky v posledních třech minutách zápasu odskočili o dvě branky. Minutu před koncem náskok na rozdíl jedné branky stáhl Vít Záhejský, ale v následném power-play výhru pražského týmu zpečetil trefou do prázdné branky František Netušil.
Extraliga dorostu, II. 10, so 7.1.2023
Sparta
Karlovy Vary
5:3
1:1, 1:0, 3:2
Branky a nahrávky: 13. Marek (Hrubý), 30. Netušil, 58. Žemlička (Netušil, Janský), 59. Žemlička (Bolocan), 60. Netušil – 12. Zeman (Čihař), 44. Wardas (Mähler, Záhejský), 59. Záhejský (Kůrka) .
Rozhodčí: Trnka – Kučera, Bublová
vyloučení3:5
využití0:0
oslabení1:1
střely na branku30:22
diváci63
Sparta: Tvrzník (Kogler) – Cichoň, Marton (A), Mack, Byakov, Hašek, Janský, Malínek – Poláček (C), Hrubý, Netušil, Žemlička (A), Novotný, Hlinka, Adamec, Trachta, Marek, Bolocan.
Karlovy Vary: Kříž (Oršulák) – Postl, Kůrka, Pelikán, Cipko, Mähler (C), Dyk – Zeman, Čihař, Slavík, Wardas, Váňa, Poizl, Záhejský, Michalov.

Komentář k utkání

Utkání přitom energetici nezačali vůbec špatně. Nejprve se jim podařilo ubránit oslabení, do kterého šli hned v první minutě. Ve dvanácté minutě Matěj Zeman vypálil z pozice před brankou a nedal svou střelou Tobiáši Tvrzníkovi žádnou šanci. Energie se rázem dostala do vedení. Z následného tlaku karlovarských mladíků se ti pražští osvobodili a vydali se zaměstnat Matěje Kříže. Ten ze své klece lovil kotouč v čase 12:43 poté, co po vyhraném buly zakončoval Alex Marek. I přes útočné akce obou týmů zůstal stav na světelné tabuli až do konce třetiny nezměněn.

Do druhé části si energetici přenesli zhruba minutu oslabení, ale i tentokrát v něm svým hostitelům žádné větší akce nedovolili. Zhruba do poloviny třetiny se hra přesouvala mezi oběma pásmy s většími i menšími šancemi. Šance na změnu přišla s početní výhodou, která byla tentokrát na straně energetiků, i když o takovouto změnu Karlovarští určitě nestáli. Nejprve se Vojtěch Čihař proháčkoval mezi sparťanskou obranou, ale přestřelil svůj cíl. Úder přišel v čase 29:29 ze strany Sparty. Do samostatného úniku se v oslabení dostal František Netušil a poslal kotouč pod Křížovou lapačkou do jeho klece. Po vstřelené brance se domácí tým usadil v útočném pásmu, ale příliš vrásek Matěji Křížovi nepřidělal. Až do konce třetiny už ani jeden tým gólovou radost nezažil.

V úvodu poslední části se opakoval scénář z té první. I tentokrát hráli energetici v početní výhodě a i tentokrát se domácí ubránili. Na oplátku si pak početní výhodu zahráli také. A nejenže ani oni během ní neskórovali, ale i domácím obráncům ve vlastním oslabení upláchl Viktor Wardas a poslal kotouč kolem tyčky za Tvrzníkova záda. Skóre bylo srovnáno a začala honba za vedením. Sparťanům se nepodařilo zužitkovat zbývající čas, který strávili v početní výhodě a ani po jejím skončení žádné nebezpečnější akce z jejich strany nepřišly. Další početní výhody se Sparťané dočkali před polovinou třetiny. Matěj Kříž si připsal jeden zákrok, ale k větším akcím se domácí nedostali. Z početní výhody naopak vytěžilo obrovskou šanci duo Mähler, Záhejský, ale Záhejský domácí branku přestřelil. A pak už přišly smolné poslední tři minuty. Nejprve se sám před Matějem Křížem zjevil v čase 57:20 Richard Žemlička a poslal kotouč do odkryté části branky. V čase 58:09 vzal zakončení znovu na sebe Richard Žemlička a Sparta odskočila na rozdíl dvou branek. Energetici však neztráceli nervy ani naději na srovnání. V čase 58:54 se Vít Záhejský již nemýlil a překonal svou střelou domácího gólmana. V čase 59:37 uháněl Matěj Kříž na střídačku a Energie chtěla posledních pár sekund využít power-play ke srovnání. Vabank však tentokrát nevyšel a výhru Sparty trefou do prázdné branky zpečetil František Netušil.

Ohlasy trenérů

Tomáš Netík (HC Sparta Praha): Jsme rádi, že jsme vyhráli. Těch vítězství nemáme zase tolik, takže jsme za něj samozřejmě rádi. Byl to takový rychlý, upracovaný hokej a byli jsme dnes nakonec šťastnějším celkem.

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): Byl to trochu souboj slepého s hluchým. Tempo nebylo úplně ideální, zápas nám celkově opět nevyšel. Budeme muset zapracovat, abychom navázali na formu, kterou jsme měli před reprezentační přestávkou.