HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci porazili i Spartu a teď je čeká příprava na play-off!

Poslední kolo nadstavby extraligy dorostu zvládli energetici se vším přehledem. Skoro po celou dobu si hlídali kotouč a soupeři moc šancí nedali. To se odrazilo i na výsledku. Dvěma góly pak přispěl David Poizl a dvěma asistencemi se blýskli Vít Záhejský a Vojtěch Čihař.
Extraliga dorostu, II. 22, so 4.3.2023
Karlovy Vary
Sparta
5:1
2:0, 2:1, 1:0
Branky a nahrávky: 6. Poizl (Pelikán), 15. Galnor (Záhejský, Čihař), 36. Poizl (Kůrka, Mähler), 38. Váňa (Zeman, Záhejský), 49. Pelikán (Čihař) – 28. Malínek (Mack)
Rozhodčí: Žižka – Baxa, Pěkný
vyloučení4:8
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku43:36
diváci68
Karlovy Vary: Ebenstreit (Oršulák) – Mähler (C), Kůrka, Postl (A), Pelikán – Zeman, Poizl, Pastor (A), Čihař, Galnor, Váňa, Záhejský, Dyk
Sparta: Vedral (Tvrzník) – Janský, Mack, Cichoň, Byakov, Marton (A), Malínek – Hrubý, Trachta, Poláček (C), Hlinka, Jakab, Netušil, Žemlička (A), Novotný, Topol, Marek

Komentář k utkání

Do úvodní třetiny se aktivněji vrhli energetici, kteří hned ve druhé minutě dali příležitost Spartě, když se na dvě minuty oslabili. I přes snahu ale sparťané nestihli využít přesilovou hru. První větší šance se naskytla v páté minutě Ondřeji Postlovi, jeho rána ale pouze rozezněla horní tyčku. V další minutě se však energetici radovali z prvního gólu. První střelu Davida Poizla dokázal Vedral zachytit, tu druhou však už nečekal a kotouč skončil za jeho zády. Další minuty měli puk pod kontrolou domácí, kteří pražskou obranu nenechali v klidu. Ve třinácté minutě se otevřely dveře trestné lavice i na straně hostů, což se jim stalo osudným. Deset vteřin před koncem oslabení Sparty, využil přesilovou hru Jakub Galnor, který po rychlé a přehledné kombinaci zakončil přesnou střelou z mezikruží do sítě. Ke konci první části se na puk dostali i sparťané, k zakončení jim ale bránila karlovarská obrana.

Do první poloviny druhé dvacetiminutovky se Sparta dokázala více udržet v útočném pásmu. K zakončení jim ale chyběla přesná muška a nebo jim to nedovolil domácí tým. Větší šanci měl David Novotný, který se v jeden moment ocitl sám před Adamem Ebenstreitem, ale ani nadvakrát se mu ho nepodařilo překonat. Nátlak hostujícího týmu se nakonec podařil. Po obklíčení branky se podařilo ve 38. minutě prosadit Tomáši Jelínkovi, který využil nepřehledné situace před brankou a prostrčil kotouč za brankovou čáru. Sparta se ale po chvilce provinila příliš mnoha hráči na ledě a na jejich branku začala opět dorážet Energie. V dalších minutách se ale kotouč střídal mezi oběma týmy. Ve 36. minutě se z těsné blízkosti mohl prosadit Vít Záhejský, Vedralova vyrážečka ale byla rychlejší. V té samé minutě se však energetikům zadařilo a připsali si další branku. Od modré vystřelil Pavel Kůrka, jehož střelu tečoval David Poizl a ta se nakonec odrazila od horní tyčky za záda Šimona Vedrala. Karlovarští dále doráželi a to jim vyneslo další gól. Ve 38. minutě zakončil po přihrávce Matěje Zemana pod víko Vojtěch Váňa. Minutu před koncem druhé části byl vyloučen Tadeáš Mack za hákování.

Sparta tak začínala poslední třetinu v oslabení, při kterém se snažila prokousat z obranného pásma. Kotouč se opět střídal mezi týmy a Sparta se vší silou snažila udržet v útočném pásmu a založit útočnou akci. Ve 43. minutě si na trestnou lavici usedl Petr Poláček za napadení. I tyto dvě minuty se podařilo hostujícímu týmu ubránit. Sparťané se poté opět vydali do útočného pásma, kombinace se jim ale nedařili zakončit. Pátou branku vstřelili energetici ve 49. minutě, kdy Šimon Vedral neměl čistý výhled. Přesto si stihl postřehnout Matěje Pelikána, který se napřahoval z levého kruhu. I když se stačil přesunout k pravé tyči, střela se přesto přes něj dostala. Hra se poté spíše stáhla do středního pásma, odkud si oba týmy vytvářeli šance. Minutu před koncem si šel odpykat trest Matěj Pelikán za podrážení. Sparta mohla využít nejen tuto přesilovou hru, ale půl minuty před koncem se na ledě ocitla v pěti proti třem. Vstřelit druhý gól se pokusil ještě dvacet vteřin před sirénou David Hrubý, jeho střela z mezikruží ale jen těsně proletěla kolem branky.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): Dnes jsme měli po celý zápas dobrý pohyb, kromě asi deseti minut, kde jsme zpomalili. Celkově se mi líbila i hra, kdy to bylo mnohem lepší než ve čtvrtek. Dnes kluci hráli více pohromadě. Všichni si jezdili dopředu napadat, poté se vraceli. Byl to celkově dobrý týmový výkon. Jsme rádi, že jsme dnes zápas zvládli a pomalu se budeme připravovat na play-off, které bude extrémně těžké.

František Ptáček (HC Sparta Praha): Dnes jsme od začátku do konce byli horším mužstvem, kde to bylo vidět i výsledkově. Když jsme se malinko nadechovali, přišlo hloupé vyloučení za šest hráčů na ledě a tam to ve druhé třetině úplně zhaslo. Výsledek je pro nás nemilosrdný.