HC Energie Karlovy Vary

Čtveřice energetiků bude bojovat o účast na mistrovství světa osmnáctek

O šanci obléknout reprezentační dres na mistrovství světa kategorie U18 zabojuje čtveřice energetiků. V brance bude na nominaci útočit Adam Dybal, obranu zastupuje Matteo Kočí a v útoku se předvedou Matyáš Adámek a Adam Csabi. Všichni čtyři hráči jsou již zkušenými reprezentanty a o nominaci si řekli svými výkony nejen v klubové, ale i v reprezentační sezoně. Mistrovství světa U18 se bude konat od 20. do 30. dubna ve Švýcarsku.

Nominovaní hráči se sejdou v Písku, kde proběhne od 28. března do 1. dubna již druhý reprezentační kemp. Oproti prvnímu kempu pozval trenér Jakub Petr podstatně více hráčů, a to nejen z týmů, kterým skončila sezona, ale i z těch, které stále bojují o titul. Druhým rokem totiž platí dohoda, že kluby uvolní hráče nominované do reprezentace bez ohledu na výsledek čtvrtfinálových bojů. Tato podmínka byla přijata v souvislosti s prodloužením extraligy juniorů, v níž boje o titul trvají téměř do konce dubna. K týmu se ještě nepřipojí Eduard Šalé, který prozatím nebyl uvolněn z A-týmu Komety Brno. Otázka je, jak na tom bude zdravotně. Ve čtvrtém utkání série mezi Kometou a Vítkovicemi byl faulován vítkovickým obráncem Lukášem Kovářem, který za faul kolenem vyfasoval stopku na dva zápasy.

Adam Dybal, strážce branky juniorského týmu Energie, přispěl svými výkony k zisku třetího místa v základní části juniorské extraligy. Nastoupil do čtyřiceti čtyř zápasů a svou úspěšnost vytáhl na 94,16% a v průměru inkasoval 1,85 gólu na zápas. V obou těchto statistikách karlovarský gólman obsadil první místo v příslušných tabulkách. S národním týmem se Adam zúčastnil Turnaje čtyř ve Finsku, Turnaje pěti v Plymouthu a Hlinka Gretzky Cupu.

Úspěšnou sezonu má za sebou i obránce Matteo Kočí. Ve třiceti šesti zápasech základní části Matteo nasbíral dvacet bodů (7 + 13) a další tři body (2 + 1) přidal ve čtvrtfinálových bojích. Šikovný obránce si svými výkony řekl o pozvánku do a-týmu Energie, za který naskočil do osmi zápasů (0 + 2). Premiéru v seniorském hokeji si Matteo odbyl v utkání proti Spartě, v němž si připsal bod za asistenci. V reprezentaci nastoupil v letošní sezóně ve dvaceti zápasech, v nichž si připsal pět bodů (2 + 3).

O šanci nastoupit v reprezentačním útoku bude bojovat Matyáš Adámek, který v této sezóně nasbíral dvacet devět bodů (8 + 21). Matyáš bodoval i v play-off extraligy juniorů. Právě on byl autorem gólu, kterým srovnal skóre ve třetím čtvrtfinálovém utkání se Spartou. Matyáš si také vybojoval pozvánku do seniorského hokeje. Za a-tým Energie nastoupil ve třech utkáních a v šesti zápasech naskočil do útočných řad týmu Baník Sokolov. Matyáš v této sezoně několikrát provětral svůj reprezentační dres, když národní barvy hájil na Turnaji čtyř ve Finsku, Turnaji pěti v Plymouthu a Hlinka Gretzky Cupu.

Dalším nominovaným útočníkem je Adam Csabi, který se do juniorky Energie vrátil v lednu po zkušené ve Finsku. Premiéru v juniorském hokeji si Adam odbyl v derby proti Plzni, ve kterém si připsal první gól v extralize juniorů. V základní části Adam naskočil do šestnácti zápasů a připsal si osmnáct bodů (10 + 8). Ve čtvrtfinálových bojích nesly jeho podpis dva góly a jedna asistence. V letošní sezóně Adam svou zemi reprezentoval ve dvaceti zápasech, ve kterých si připsal pět gólů a tři asistence.

Karlovarští mladíci budou o místo v sestavě bojovat s dalšími šikovnými mladými hokejisty. To, zda bude mít Energie na mistrovství světa osmnáctek své zástupce, se ukáže v nejbližších týdnech.

Nominace osmnáctky na druhý kemp v Písku:

Brankáři:

Vojtěch Hambálek (Liberec), Jan Kavan (Kometa Brno), Adam Dybal (Karlovy Vary).

Obránci:

Adam Hamrla (Zlín), Lukáš Eich (Kometa Brno), Tomáš Galvas (Olomouc), Matteo Kočí (Karlovy Vary), Martin Matějíček (Jihlava), Josef Eichler, Adam Jiříček, Jan Skok (všichni Plzeň), Šimon Bialy (Vítkovice), Vojtěch Vochvest (Mladá Boleslav).

Útočníci:

Lukáš Heš (Zlín), Matěj Bělohlav (Kometa Brno), Matyáš Adámek, Adam Csabi (oba Karlovy Vary), Tomáš Holčák (JYP Jyväskylä, Finsko), Jan Kučera (Plzeň), Petr Pavelec, Maxim Vehovský (oba Vítkovice), Vojtěch Hradec (Mladá Boleslav), Andrej Fábry (Sparta Praha), Miroslav Holinka (Třinec), Adam Jecho (Tappara Tampere, Finsko), Daniel Badinka (Jokerit Helsinky, Finsko).

Na základě vývoje play off (v případě nepostupu):

Obránce

Dominik Badinka (Jokerit Helsinky, Finsko).

Útočníci:

Dominik Petr (Lukko Rauma, Finsko), Eduard Šalé (Kometa Brno), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko).