HC Energie Karlovy Vary

Odešla největší karlovarská sportovní legenda Jiří Feureisl

Žádný ze sportovců, kteří reprezentovali naše město, nebyl populárnější než Jiří Feureisl, který nás opustil ve středu 12.května a jenž by se v říjnu dožil úžasných 90 let. V posledních letech trápily Jiřího (jak si přál, aby ho lidé oslovovali) velké zdravotní problémy, které mu znemožnily docházet na zápasy svých milovaných sportů, kterými byly karlovarský lední hokej a fotbal. Jeho úmrtím přichází náš klub o osobnost, která výrazným způsobem zviditelnila Karlovy Vary na sportovní mapě tehdejšího Československa padesátých let. HC Energie Karlovy Vary touto cestou vyjadřuje hlubokou soustrast celé rodině.

Do Karlových Varů přišel v roce 1946 učit se malířem porcelánu. S dalšími učni chodil hrát v létě fotbal a v zimě hokej, kde si jej všimli funkcionáři Slavie. Vstoupil do klubu a svým talentem se dostal do mužstva, které bojovalo o start v nejvyšší soutěži. V týmu se neztratil, přestože za sebou neměl tolik hokejových tréninků jako jeho spoluhráči, ale svým talentem do mužstva zapadl. Druhým rokem mezi dospělými již válel v nejvyšší soutěži a jeho spoluhráči byli ostřílení Jiří Macelis, Josef Koller, nebo Václav Freiberg. Byl jedním z posledních žijících hráčů, který odehrál 3. listopadu 1951 v Plzni první utkání karlovarské Slavie v nejvyšší hokejové soutěži.

Předností Jiřího Feureisla byla jeho střela zápěstím, která byla pro brankáře velmi překvapivá. Na této své „zbrani“ neustále pracoval, posiloval zápěstí a v tréninku se střelbě hodně věnoval, čehož v zápasech využíval. Je jen velká škoda, že se v tehdejší době nevedly střelecké klubové statistiky. Za dvacet hokejových sezon měl nastřílet přes 400 branek, zřejmě počítáno i s přátelskými zápasy. Nicméně se jedná o výjimečné číslo, protože se hrálo daleko méně zápasů než v dnešní době. Kromě povinné vojenské služby celou svoji sportovní kariéru spojil s lázeňským městem.

Stal se karlovarským patriotem, ačkoliv měl řadu nabídek a karlovarskou Slavii nikdy neopustil. Nezlákala ho fotbalová Sparta, Slavia Praha, Brno, Plzeň, či dokonce Bratislava. Na co ve sportu sáhl, to se mu dařilo. Hrál závodně ping-pong, volejbal, nohejbal, šipky a v mládí v rodných Strašicích u Rokycan společně s bratry dokonce českou házenou. Nebylo ničím výjimečným, že odpoledne odehrál zápas, pro něho druhořadém fotbalu, a večer už rozdával radost mezi mantinely.

Přesto největší úspěchy dosáhl s kopačkami na nohách. Debutoval v národním týmu v Ženevě proti Švýcarsku. Československá reprezentace vyhrála 6:1 a Feureisl ozdobil svůj debut čtyřmi brankami! Týden nato oslnil v Budapešti Népstadion, kde taktéž dokázal skórovat. Jiří Feureisl však odmítal peníze, slávu či lepší budoucnost a nadále zůstal v Karlových Varech, kde se oženil. Byl prvním československým hráčem, který se z druhé ligy dostal až do národního týmu a navíc se zúčastnil MS 1958 ve Švédsku! I tam skóroval, jedním gólem se podílel na debaklu Argentiny (6:1).

V roce 2001 se Jiřímu Feureislovi dostalo velmi významného ocenění, kdy mu bylo za jeho sportovní úspěchy, reprezentaci města a věrnost Karlovým Varům uděleno jako prvnímu sportovci čestné občanství města Karlovy Vary.

Našemu klubu bylo velkou ctí uvést v roce 2012 Jiřího Feureisla do Síně slávy karlovarského hokeje. Každé setkání s touto osobností československého sportu bylo pro nás všechny výjimečným a unikátním zážitkem.

Úmrtím Jiřího Feureisla přichází nejenom náš klub a karlovarský fotbal, vlastně i celý karlovarský sport, o svoji největší legendu.


Medailonek České televize o Jiřím Feureislovi z roku 2001


Fotogalerie

Na klubovém tablu ze sezony 1951-52

Jiří Feureisl (1956)

Na týmové fotografii ze sezony 1956-57, ve spodní řadě druhý zprava

Feureisl válel i ve fotbale. Na stadionu v Dolní Kamenné, na fotce vpravo

Vypracoval se až do národního týmu. Na snímku na MS 1958 se zdraví se švédským králem Gustavem Adolfem VI.

Jeho srdce ale patřilo hokeji. Během oslav 75 let karlovarského hokeje

Během oslav titulu v roce 2009 s dalšími legendami. Zleva Freiberg, Feureisl, Podlaha

V roce 2017 s novodobou karlovarskou legendou Václavem Skuhravým