HC Energie Karlovy Vary

Trio energetiků v Chomutově zabojuje o pozvánku na Turnaj pěti zemí

Sezonu si prodlouží také někteří hráči našeho dorostu. Pozvánku do národního týmu do 16 let pro dvojzápas s Mannheimem v Chomutově obdržel brankář Adam Ebenstreit, obránce Nick Mähler a útočník Matěj Zeman. Mezi náhradníky jsou připraveni obránce Pavol Cipko a útočník Tobiáš Pastor.

Závěrečné boje má před sebou i reprezentace kategorie U17. Tým se sejde 5. dubna v Chomutově, kde ve dnech 6. a 7. dubna odehraje dva zápasy s týmem Jungadler Mannheim. Hlavní trenér Václav Eismann do týmu povolal hned osm nováčků. Šanci předvést své schopnosti dostali obránci Dominik Löffler (Dukla Jihlava) a Nick Mähler (Energie Karlovy Vary). V útoku zažijí reprezentační premiéru Danny Chludil (Slavia Praha), Marek Daníček (Rytíři Kladno), Daniel Pekař (Bílí Tygři Liberec), Jakub Heš (Berani Zlín), Jindřich Habermann (Kometa Brno), Matěj Hamr (ZSC Lions Curych).

Nominovaní hráči svými výkony zabojují o účast na turnaji, kterým sedmnáctka uzavře sezonu. Ve dnech 12. – 16. dubna se v Ice Areně v Plzni – Košutce uskuteční Turnaj pěti zemí, kde si mezi sebou změří síly týmy z Česka, Slovenska, Finska, Švédska a Švýcarska.

Brankář Adam Ebenstreit reprezentační dres obléká už druhou sezonu. Zatím největším úspěchem v reprezentaci je vítězství na Turnaji pěti v Colorado Springs, kde český výběr ani v jednom utkání neprohrál. Adam turnaj zakončil s úspěšností 93,24 %. Šikovnému gólmanovi se daří i na klubové scéně s úspěšností 93,21 % si vybojoval čtvrté místo v extralize. V letošní sezoně si Adam vychytal tři čistá konta, přičemž jedno z nich si zapsal v extralize juniorů, kde naskočil do devíti zápasů. Zajímavé je, že si své první čisté konto v juniorském hokeji zapsal ve stejný den jako jeho reprezentační kolega a přítel, třinecký brankář Jakub Milota. Brankářské duo na turnaji v Colorado Springs tvořil Adam se Samuelem Kowalczykem ze Zlína. Oba brankáři se potkají i v Chomutově. „Jsem rád, že si můžu prodloužit sezonu," usmívá se Adam a dodává. „Chci předvést co nejlepší výkon a získat si případně pozvánku na Turnaj pěti zemí v Plzni. Těším se, že se zase potkám s klukama a na Kovala" (Samuel Kowalczyk), „dlouho jsem ho neviděl," těší se Adam na nadcházející turnaj.

Premiéra v reprezentačním dresu čeká na obránce Nicka Mählera. Kapitán karlovarského dorostu má za sebou úspěšnou nejen týmovou sezonu, ale dařilo se mu také osobně. Svými výkony si řekl o pozvání do juniorského týmu Energie a nutno říct, že se této šance chopil skvěle, což po utkáních pozitivně hodnotil i trenér juniorky Václav Eismann. Výkon v sezoně může Nicka těšit o to víc, že kvůli zranění byl mimo od konce loňské sezony a do té letošní naskočil až v listopadu a začátky, jak ostatně Nick potvrdil, rozhodně nebyly lehké a moc mu pomohla pomoc spoluhráčů a trenérů.

Ve dvaadvaceti zápasech nasbíral sedmnáct bodů (5+12) a on sám svými zásahy své protihráče o dost bodů připravil. Další tři body za asistence přidal v play-off extraligy dorostu. Nick zasáhl také do čtvrtfinále extraligy juniorů, když nastoupil ve třetím zápase proti Spartě. A jak se šikovný obránce těší na svou reprezentační premiéru? „Jsem rád, že jsem dostal možnost nastoupit v národním týmu a moc se těším. Doufám, že se mi to povede jako ty dva zápasy v juniorce. Snad něčím překvapím a dostanu šanci zahrát si na Turnaji pěti zemí v Plzni," vyhlíží Nick s úsměvem nadcházející zápasy.

Dalším karlovarským šikulou, který si řekl o pozvánku v národním týmu je útočník Matěj Zeman, který v letošní sezoně nastoupil v reprezentaci k pěti zápasům, v nichž si připsal dvě asistence. Také Matěje na ledě rozhodně nejde přehlédnout a patří k oporám týmu. V letošním ročníku extraligy dorostu si ve třiceti jedna zápasech připsal třicet osm bodů (18+20) a další tři body (1+2) zaznamenal v play-off. Matěj si také vybojoval pozvánku do juniorského týmu. Nastoupil do osmi zápasů a rozhodně nezapomene na svůj první gól, neboť ho vstřelil v derby s Plzní a společně s Kryštofem Bulkou rozhodli o výhře Energie.

Stejně jako ostatní energetici přičítá Matěj svůj úspěch celému týmu a spoluhráčům z lajny Jakubovi Galnorovi a Tobiáši Pastorovi. Jako další důvod toho, proč se mu v sezoně tak dařilo uvádí Matěj to, že v extralize dorostu nastupuje druhým rokem a začal si víc věřit, takže častěji chodí do koncovky. Tento styl se mu očividně osvědčil a přinesl ovoce ve formě reprezentační pozvánky. „Když jsem dostal pozvánku, tak to bylo docela překvapení, protože jsem ji nečekal. Moc se těším, myslím si, že je to taková před nominace na turnaj v Plzni. Doufám, že se mi podaří si vybojovat i účast na tomto turnaji," usmívá se Matěj.

Do hledáčku trenéra reprezentační sedmnáctky se dostali obránce Pavol Cipko a útočník Tobiáš Pastor. Obou hráčů si na ledě každý všimne. Stejně jako jejich spoluhráči se po hlavě vrhají do střel a do soubojů. Pavol Cipko v sezoně odehrál dvacet osm zápasů, ve kterých si nasbíral dvacet tři bodů (4+19). Jeden gól přidal v play-off a rozhodně patří k hráčům, kteří svým protihráčům hodně ztrpčují život a na jeho dělovky od modré je radost se dívat. Také Pavol má za sebou premiéru v extralize juniorů. Národní barvy hájil mrštný obránce na prestižním turnaji World Hockey Challenge a nastupoval také v přípravných zápasech.

Útočník Tobiáš Pastor v letošním ročníku extraligy dorostu nastoupil do dvaceti tří zápasů a do statistik si zapsal dvacet devět bodů (9+20). Další dva body za gól a nahrávku zaznamenal v play-off. Tobiáš odehrál čtrnáct zápasů za juniorku Energie, ve kterých dvakrát skóroval a jednou asistoval. I Tobiášovi se povedlo vstřelit svůj premiérový juniorský gól v derby, když byl jedním ze střelců, kteří se přičinili o výhru nad Litvínovem. Obratný útočník si v reprezentačním dresu v letošní sezoně zapsal účast ve čtyřech zápasech na Turnaji pěti v Romanshornu, kde český výběr skončil na třetím místě před Švédskem a Švýcarskem.

Nominace české sedmnáctky

Brankáři:

Adam Ebenstreit (Karlovy Vary), Samuel Kowalczyk (Zlín).

Obránci:

Pavel Průšek (Liberec), Dominik Löffler, Adam Ošmera (oba Jihlava), Martin Švec (Pardubice), Nick Mähler (Karlovy Vary), Alex Kubánek (Slavia Praha), Marek Chaloupka (Vítkovice).

Útočníci:

Daniel Pekař, Vasyl Špilka (oba Liberec), Matěj Zeman (Karlovy Vary), Jindřich Habermann (Kometa Brno), Marek Daníček (Rytíři Kladno), Maxmilian Curran, Danny Chludil (oba Slavia Praha), Sebastian Glas (Vítkovice), Jiří Klíma, Dominik Pavlík (oba Hradec Králové), Jakub Heš, Martin Vaculík (oba Zlín), Matěj Hamr (Curych, Švýcarsko).

Náhradníci:

Brankáři: Jan Ondráček (Šumperk), Marek Uherek (Zlín). Obránci: Adam Král (Liberec), Samuel Šmerda (Pardubice), Pavol Cipko (Karlovy Vary), Matyáš Man (Vítkovice). Útočníci: Tobiáš Pastor (Karlovy Vary), Adam Veselský (Kometa Brno), Jakub Jón, Lukáš Král (oba Hradec Králové).

Program zápasů v Chomutově

Čtvrtek 6. dubna:

17:00 Česko U17 – Jungadler Mannheim U19

Pátek 7. dubna:

16:00 Česko U17 – Jungadler Mannheim U19