HC Energie Karlovy Vary

Dorost v úvodním utkání semifinále narazil. První bod bere Boleslav

Vstup do semifinálové série se našim mladíkům vůbec nevydařil. Ačkoliv se z gólu radovali jako první, tak výhru nakonec slavili hráči Mladé Boleslavi, kteří o ní rozhodli čtyřmi góly ve druhé třetině. I když se energetici snažili vývoj utkání obrátit, tak Bruslaři jim nedali šanci a berou tak první bod v sérii. Šanci na reparát mají energetici už v pátek 29. března opět v 17:00 hodin.
Extraliga dorostu, SF1, čt 28.3.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
BK Mladá Boleslav
2:5
1:0, 1:4, 0:1
Branky a nahrávky: 03:02 Tomek (Blažek; 5/5), 38:50 Blažek (Tomek; 4/4) – 26:03 Maxin (Doležel; 5/5), 28:15 Zhdanov (Maxin, Kristek; 5/4), 31:11 Kristek (Vasiak; 4/5), 32:14 Kurka (Hora; 5/5), 58:51 Hora (Vasiak, Kristek; 5/5). Rozhodčí: Zeliska, Trnka – Baxa, Pěkný. Diváci: 222. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 32:34. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5.
Rozhodčí: Zeliska, Trnka – Baxa, Pěkný
vyloučení4:6
využití0:1
oslabení0:1
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci222
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec (33. Oršulák) – F. Čermák, Dyk, Gombár, Pelikán, Vrzal, Kůrka – Kyncl, Blažek, Kváš, Sedláček, Wardas, Šilhan, Poizl, Slavík, Tomek.
BK Mladá Boleslav: Sklenička – Hájek, Šilhavý, T. Čermák, Doležel, Kovář, Hora – Václavík, Maxin, Zhdanov, Kristek, Beran, Hanyš, Kurka, Matějka, Vasiak, Churáček, Hrouda.

Komentář k utkání

Jen pár sekund po úvodním vhazování už musel zasahovat Martin Psohlavec. K dobré šanci se dostal David Sedláček, ale i Marek Sklenička byl ve střehu. Na oplátku se ke karlovarské brance vypravil Vojtěch Hora, puk po jeho střele nakonec proletěl ní. Stejně skončilo i nahození od modré Matěje Pelikána o něco později. Po pár sekundách to však energetikům vyšlo a Petr Tomek po přihrávce Vlastimila Blažka otevřel skóre zápasu. Krátce na to se energetici ocitli v oslabení. To zvládli ubránit a krátce přenesli hru k brance Bruslařů.

Po několika výpadech na obou stranách vznikl před brankou Energie menší závar, který karlovarští mladíci zvládli. V polovině třetiny zahrozil Vlastimil Blažek. Marek Sklenička si s jeho střelou poradil a na beton hostujícího gólmana narazil o chvilku později i Jakub Kyncl. Martin Psohlavec na oplátku svým betonem zastavil dělovku Davida Churáčka. V poslední pětiminutovce Bruslaři poměrně dost tlačili, ale Martin Psohlavec jejich výpady ustál. Hodně nebezpečné byly střely Matěje Doležela a Ondřeje Hroudy. Pár sekund před sirénou musel karlovarský gólman krotit puk v náruči po střele Sviatoslava Vasiaka.

Také v úvodu druhé třetiny končily šance energetiků u Marka Skleničky, což si vyzkoušel Petr Tomek. Poté co si Martin Psohlavec poradil se dvěma pokusy Adama Kurky, uspěl Imrich Maxin, který srovnal skóre navzdory bloku Pavla Kůrky. Šance na vedení, kterou měl na holi Viktor Wardas skončila ve Skleničkově lapačce. Vedení nakonec v početní výhodě Bruslařům vystřelil Oleksandr Zhdanov - 1:2. Na rozdíl dvou gólů dostal svůj tým ve vlastním oslabení Jakub Kristek - 1:3. A zhruba minutu na to byl po střele Adama Kurky stav 1:4. Po tomto gólu se do branky Energie postavil Michal Oršulák. Ke snížení gólového manka měl dobře nakročeno Kryštof Dyk. Jenomže puk nakonec zkrotil v náruči Marek Sklenička. Také pěkná akce Lukáše Slavíka skončila u boleslavského gólmana. Gólu se energetici dočkali při hře čtyři na čtyři, když v čase 38:50 uspěl Petr Tomek - 2:4. Poslední slovo v této části měl Marek Sklenička, který svým betonem zastavil, zároveň se sirénou, akci Petra Tomka.

Ve třetí části se energetici snažili snížit náskok svých hostů, ale ti jim jejich snahu ztěžovali napadáním přihrávek a tím, že je drželi dál od branky. Ve čtyřicáté čtvrté minutě se k brance dostal Jakub Kyncl, ale na Marka Skleničku nakonec nevyzrál. Naopak šance Kryštofa Hájka a Vojtěcha Berana překazil Filip Čermák, který Hájkovi nejprve vypíchl před zakončením puk a poté zblokoval Beranovu střelu. Nejenže Bruslaři zvládli ubránit další oslabení, ale dokonce se během něj na Michala Oršuláka vypravil Ondřej Hrouda. Parádní únik předvedl David Poizl, ale ani on nedostal puk do boleslavské branky.

V padesáté čtvrté minutě skončila gólovka Viktora Wardase na bloku Kryštofa Hájka. Následně se v jednom kole ocitl Michal Oršulák, který nejprve svou lapačkou stopl šanci Adama Kurky a v náruči následně schoval puk po střele Filipa Matějky. V čase 58:10 opustil Michal Oršulák branku a energetici zkusili upravit skóre v šesti. Po chvilce se puku zmocnili mladoboleslavští mladíci. Nejprve sice prázdnou branku minuli, ale v čase 58:51 do ní už puk zaplul po střele Vojtěcha Hory - 2:5. Do konce utkání se už žádný ze střelců neprosadil a tak si první bod v semifinálové sérii za výhru 5:2 připsal tým Mladé Boleslavi.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Dnešní zápas byl pouze o jedné věci. Hosté přijeli hrát play-off hokej a my jsme si přišli zahrát a v tom byl jediný rozdíl. Musíme to změnit od první vteřiny příštího zápasu jinak sezóna příští týden pro nás končí.

Martin Škaloud (BK Mladá Boleslav):

Vstup do utkání jsme domácím značně usnadnili. Začali jsme bázlivě a první gól Varům naprosto darovali. Poté jsme se začali držet plánu, který jsme si před zápasem stanovili a v průběhu druhé třetiny jsme sklidili i zaslouženě ovoce v podobě vstřelených gólů. Závěr druhé třetiny jsme odehráli bohorovně a tým kvalit Varů nás okamžitě potrestal, čímž se vrátil do hry. Klíčem k prvnímu bodu v sérii poté byla ubráněná přesilovka 5 na 3 na startu třetí třetiny. Za průběh závěrečné dvacetiminutovky musím hráče pochválit. Dnešní výhra je naprosto zasloužená, ale už teď máme v hlavě zítřejší pokračování.