HC Energie Karlovy Vary

Senzační nález v karlovarském podzemí

K a r l o v y V a r y - V pravdě historickým objevem se na páteční mimořádné tiskové konferenci pochlubili západočeští amatérští speleologové. Trojice odvážných mužů odkryla poklop u toalet pod východní tribunou karlovarského zimního stadionu a pouze se základním vybavením se vydala prozkoumat dosud utajené a legendami opředené podzemí západočeské arény.
Už první okamžiky pobytu pod zemským povrchem musely statečným jeskyňářům vyrazit dech! Malá kruhová místnost vytesaná přímo do skály byla totiž zaplněna letitými hokejovými relikviemi. I naší, nejrychlejší kolektivní hrou takřka nepoznamenané, skupince bylo ale na první pohled něco podezřelé. Kotouč ze dřeva, hokejky vytesané z kusu pařezu, chrániče potažené medvědí kůží, brankářská maska z bizoní lebky... A pak to přišlo – nález století!

Po hodinách odborného prohrabování se historickými předměty narazili průzkumníci na velké kožené pouzdro, jehož otevření postavilo dosavadní historii ledního hokeje na hlavu. Uvnitř ležela kniha, z jejíhož hřbetu zářil staroněmecký nápis: „Eiβ Hookey in Carlsbad.“ Svět už nikdy nebude takový, jakým byl předtím. Úchvatný nález ve středu Evropy bere Kanaďanům jejich národní sport a stěhuje jeho kořeny na starý kontinent do doby o více než století starší.

Nadšení objevitelé začali rychle listovat vzácnou, ručně psanou knihou a nepřestávali vycházet z údivu. Podle kroniky se na území Karlových Varů hrála hra podobná dnešnímu lednímu hokeji už v 18. století. Tehdejší tuhé zimy přály hře na zamrzlé Ohři (tehdy Eger), při které se utkávala dvě mužstva po pěti hráčích. Ti se po ledu pohybovali pomocí speciálně upravených koňských podkov přimontovaných na kusy tvrdé kůry přivázané k nohám jemně nařezaným vrbovým proutím. Rovněž ostatní vybavení bylo velice podobné současnému. Například hole se vyřezávaly z příhodně rostlých větví. Až známý stavebník Werner Bauer z nedalekého Falkenau přišel s přelomovou novinkou, když na lešenářskou trubku nasunul pouze čepel. Tak se zamezilo častému lámání hokejek – a svět poznal násadové hole!

Lední hokej byl koncem 18. století v Karlových Varech velice populární. Místní borci se ovšem v ligové soutěži neutkávali s kluby ze zaostalého českého království, nýbrž mířili na západ. Tehdejší tým s prostým názvem Carlsbader Karls (od 1805 nesl klub jméno nového sponzora, neznámého místního likéru z dílny lékárníka Heinze Bechera) sváděl ostré boje především s Drážďanskými Letci, nádech derby měly souboje s celkem Nagekäfer München. V jediné tehdejší ligové soutěži světa soupeřila pouze pětice týmů. Do play-off postupovala čtyři nejlepší mužstva, páté byly Karlovy Vary.

I přes nepříliš přesvědčivé výsledky byl o hokej na Ohři obrovský zájem, a tak v mezičase přišli mnozí zahraniční návštěvníci na chuť i místním horkým pramenům, jež do té doby využívali domorodci pouze k umývání nádobí.

Návštěvě zimních radovánek se nevyhýbaly ani slavné osobnosti. Výstřižek z novin pečlivě nalepený na jedné ze stránek vzácného nálezu ukazuje na fotografii z roku 1791 slavného německého básníka Schillera v bouřlivé debatě s karlovarským rychtářem nad sporným rozhodnutím sudího. Jiný snímek z čestné lóže umístěné na Chebském mostě zase připomíná dalšího velikána světové literatury, J. W. Goetheho. Právě pohled na marnou snahu místních hokejistů jej inspirovalo k sepsání veledíla, které posléze pojmenoval vcelku výstižně „Utrpení mladého Werthera.“

Napoleonské války ve 20. letech 19. století na celých sto třicet let ukončily zlaté období nádherné hry na krásné řece. Samotných lázní se celoevropské nepokoje příliš nedotkly, mužstva soupeřů však byla zcela zdecimována a hokej upadl do zapomnění i v Karlových Varech. Zpět pod vrcholky Krušných hor se hokej vrátil oklikou přes Severní Ameriku až v polovině minulého století. To už je ale úplně jiná historie.


Další senzace: