HC Energie Karlovy Vary

Bednář s Hamrlou slaví v QMJHL postup, rozhodly poslední zápasy

Bývalí mladí energetici v zámoří válí! Brankáři Jan Bednář a Patrik Hamrla se svými týmy vybojovali postup do čtvrtfinále play-off, přičemž obě série musely rozhodnout až poslední možné páté zápasy.

Jako první se z postupu do čtvrtfinále radoval Patrik Hamrla hájící barvy Rimouski. Jeho celek přitom do vyřazovacích bojů nevstupoval v roli favorita, ve východní konferenci totiž obsadil šestou příčku a narazil na třetí Saint John Sea Dogs. Jenže už v základní části oba celky vyhrály ze vzájemných zápasech vždy jedno utkání a vyrovnanou bitvu slibovala i vzájemná osmifinálové série.

„Už se moc těším na play-off, které nám začne v květnu. Máme hodně mladý tým, ale dokázali jsme už každé mužstvo v soutěži porazit a jak se říká, play-off to je úplně jiná soutěž a stát se může cokoliv,“ uvedl už v polovině dubna Hamrla a ukázal se jako dobrý vizionář.

Rimouski sérii vyhrálo 3:2 na zápasy, prohrávalo přitom už 1:2 a Saint John tak mělo dva postupové mečboly. Jenže ve čtvrtém utkání Hamrla zavřel svou klec, pochytal všech 40 střel soupeře a dovedl svůj tým k výhře 1:0. V pátém duelu hraném na ledě Sea Dogs pak Rimouski rychle vedlo 2:0 i díky Hamrlově asistenci na úvodní branku, domácí ale třemi góly skóre otočili. Ve třetí třetině však hosté srovnali a hned v první minutě prodloužení o jejich výhře rozhodl Alexander Gaudio.

Patrik Hamrla nastoupil do tří z pěti utkání série, celkem odchytal 133 minut a inkasoval pouhé tři branky v posledním postupovém duelu. S úspěšností 96,2 aktuálně vládne gólmanským statistikám play-off!

Ve čtvrtfinále Rimouski narazí na Québec Remparts, vítěze základní části.

Snad ještě těžší šichtu měl druhý z bývalých energetiků Jan Bednář. Jeho tým Acadia-Bathurst Titan, který skončil na Východě po základní části čtvrtý, se utkal s pátým celkem Halifax Mooseheads. V sezoně se oba celky utkaly hned devětkrát a byla z toho maximálně vyrovnaná bilance zápasů, pět výher oproti čtyřem porážkám zaznamenal Bednářův tým.

A nejtěsnější možnou bitvu nabídla i vzájemná osmifinálová série play-off, kterou nakonec Acadia ovládla poměrem 3:2 na zápasy. Halifax přitom vyhrál oba úvodní duely a směřoval k rychlému postupu, jenže Bednářův tým třemi výhrami v řadě celou sérii dokázal otočit, rozhodující pátý duel na ledě soupeře vyhrál 2:1, Bednář pochytal 29 z 30 střel Halifaxu a byl zvolen třetí hvězdou zápasu.

Vysoký mladík odchytal všech pět duelů celé série včetně dlouhého čtvrtého zápasu, které Acadia urvala až ve třetím prodloužení. Bednář tak doposud v play-off odchytal 354 minut, průměr obdržených branek stlačil na hodnotu 2,55 na utkání.

Ve čtvrtfinále play-off vyzve Acadia tým Charlottetown Islanders, druhý tým Východní konference.

V zámoří bojovala v sezoně 2021-22 i další dvojice bývalých energetiků. Útočník Róbert Bačo si se svým týmem Moose Jaw Warriors zahrál play-off kanadské WHL. V osmifinále vyřadil tým Saskatoon Blades 4:1 na zápasy, ve čtvrtfinále ale stejným poměrem vypadl s vítězem základní části, mužstvem Winnipeg Ice. Bačo odehrál v play-off osm utkání a vstřelil jednu branku.

Část sezony v zámoří strávil i L’ubomír Kupčo, který zářil v první polovině letošní extraligy juniorů, kde jednu chvíli dokonce vedl i kanadské bodování. V americké USHL mladý Slovák nakonec odehrál 27 zápasů, ve kterých vstřelil sedm branek a na dalších deset nahrál. Na klubové úrovni se ale jeho týmu Des Moines Buccaneers nepodařilo postoupil do play-off.