HC Energie Karlovy Vary

Duel exkarlovarských gólmanů pro Bednáře. Utkají se s Hamrlou znovu v play-off?

Že se v kanadské juniorce potkávají čeští hráči, to není žádnou výjimkou. Když se ale proti sobě postaví dva gólmani, kteří prošli Karlovými Vary, to už se tak často nestává. Ve čtvrtečním duelu Bednáře s Hamrlou byl nakonec úspěšnější prvně jmenovaný brankář hájící barvy týmu Acadia-Bathurst Titan.

Na souboj exkarlovarských gólmanů už přitom mohlo v letošní sezoně dojít daleko dříve. Původně se totiž Acadia s Rimouski, jehož branku hájí Patrik Hamrla, měla utkat už začátkem roku, jenže tehdy zasáhl covid a soutěž několik týdnů neběžela. Další šance mohla přijít minulý týden, jenže do akce tehdy oba gólmani nešli (Bednář se nakonec do branky dostal v průběhu utkání kvůli zranění svého parťáka). Napotřetí to už ale vyšlo. Ve čtvrtek večer Acadia využila domácí prostředí a zvítězila 4:2.

„Zápas to byl pro mě samozřejmě trochu zvláštní, přeci jen jsem hrál proti českému hráči, kterého navíc dobře znám. Na utkání jsem se ale připravil jako na každé jiné. V samotném zápase byl ale soupeř lepší, většinu času nás přehrával a zaslouženě zvítězil,“ uznal výhru Acadie Patrik Hamrla.

Pro slova zlínského odchovance hovoří i statistiky utkání. Hamrla si nakonec připsal 34 úspěšných zásahů, Bednář jich potřeboval o čtrnáct méně.

„Samozřejmě bylo hezké, že jsme chytali proti sobě, před pár lety jsme se sešli ve Varech a teď jsme hráli proti sobě. V zápase ale jedeme každý za svůj tým, nevidím rozdíl, jestli proti mně stojí Čech nebo Kanaďan, a chceš prostě vyhrát,“ okomentoval vzájemný souboj Bednář, kterého si v draftu na podzim roku 2020 vybral ve třetím kole Detroit.

Oba talentovaní gólmani tak i přesto, že se dobře znají, na větší debaty prostor neměli. „Před zápasem jsme s Honzou prohodili jen pár slov, na víc ani nebyl čas. Více jsme spolu mluvili minulý týden, kdy naše týmy hrály poprvé spolu a oba jsme nechytali. Tam byl čas spolu probrat víc věcí a pořádně si pokecat,“ popisuje Hamrla již zmíněný duel, do kterého oba gólmani, minimálně zpočátku, nenastoupili.

„Před utkáním jsme se tak jen pozdravili na rozbruslení, popřáli si hodně štěstí a pak jsme se každý soustředili už jen na svůj výkon,“ doplňuje ho v létě dvacetiletý Bednář.

Karlovarský odchovanec měl navíc o motivaci do utkání postaráno. Do Kanady totiž za ním vůbec poprvé během jeho angažmá za mořem přiletěla jeho rodina.

„Vyzvedl jsem je na letišti a jeli jsme sem, jsou tu na dva týdny a věřím, že si to tu užijou a uvidí co nejvíc výher mých zápasů. Bylo to fajn, víceméně mě viděli po dvou letech chytat naživo a je super, že jsou tu se mnou,“ pochvaloval si mladý gólman, jehož otec býval v minulosti také hokejovým brankářem.

Do konce základní části QMJHL zbývá posledních 14 dní, na týmy čekají poslední zápasy. Jak Bednář, tak i Hamrla, navíc mají již nyní se svými mužstvy jistotu, že si sezonu ještě prodlouží o vyřazovací boje.

„Už se moc těším na play-off, které nám začne v květnu. Máme hodně mladý tým, ale dokázali jsme už každé mužstvo v soutěži porazit a jak se říká, play-off to je úplně jiná soutěž a stát se může cokoliv,“ vyhlíží vrchol sezony Patrik Hamrla.

Ten se navíc v březnu pyšnil parádní formou, kdy svému týmu pomohl k výtečným výsledkům, odměnou mu pak bylo ocenění pro nováčka měsíce.

„Se sezonou jsem zatím spokojený. V poslední době se nám navíc hodně dařilo, třešničkou na dortu pak pro mě bylo i to ocenění pro nováčka měsíce,“ užívá si Hamrla angažmá v mužstvu, kterým v minulosti prošly i takové hvězdy jako Sidney Crosby nebo Vincent Lecavalier.

Na vyřazovací boje už se těší i druhý z českých gólmanů Bednář. Mladík, který v brance Energie debutoval již v 16 letech, patří k vůbec nejlepším brankářům soutěže. Sám ale dobře ví, že to hlavní teprve přijde.

„Máme osm zápasů do konce, hraje se teď ale rychle za sebou, takže se snažíme i co nejvíce odpočívat. Do toho musíme i trénovat, abychom se dobře připravili na play-off, kde nás čeká podobný režim. Shodou okolností je možné, že se právě s Rimouski potkáme hned v prvním kole. Doufám, že se nám bude dařit a dojdeme daleko,“ věří v úspěšné zakončení své druhé zámořské sezony.