HC Energie Karlovy Vary

Beránek jede na mistrovství světa! Je to obrovská čest, říká

Naskočil už do své páté přípravy na světový šampionát, teď už to ale konečně vyšlo! Útočník Energie Ondřej Beránek uslyšel v neděli večer z úst Kariho Jalonena své jméno a od příštího týdne bude hájit barvy České republiky MS v hokeji 2023!

Ondro, premiérově ses dostal na mistrovství světa. Jaký to byl pocit, když ses o tom dozvěděl?
Pocit to byl krásný. Je to věc, na kterou jsem celou dobu čekal a jsem rád, že se to konečně povedlo.

Kolik bylo gratulací? Stihl už jsi na všechny odepsat?
Bylo toho hodně (smích). Strašně mě to potěšilo, protože tohle se nestává každý den a moc si toho vážím. Psalo mi spoustu kamarádů, byla to paráda.

Když jsi začínal s hokejem, snil jsi někdy o tom, že si na šampionátu zahraješ?
Chtěl jsem jít malými krůčky. Nejprve jsem si chtěl zahrát extraligu, pak se dostat do nároďáku. Když se ti něčeho podaří dosáhnout, tak chceš jít pořád výš a výš, a ta nominace na mistrovství je asi nejvíc, co se dá v hokeji dokázat. Kdyby se nám podařilo dovézt medaili, tak to by bylo úplně top.

9

Přesně tolik bodů zapsal Ondřej Beránek v letošní reprezentační sezoně a byl čtvrtým nejproduktivnějším hráčem národního týmu. Se čtrnácti duely byl pak vůbec třetím nejčastěji nasazovaným hráčem.

Vloni jsi vypadl těsně před uzávěrkou nominací, letos už to vyšlo. Neměl jsi třeba trochu v hlavě, že by to zase nemuselo vyjít?
Abych se přiznal, tak jsem na to trošku myslel. Podle mě je to už pátá příprava, co jsem absolvoval. Nejprve jsem vypadával po třech, čtyřech týdnech, každým rokem to bylo blíž a blíž. Letos jsem si ale docela věřil, protože si myslím, že naše lajna ty zápasy odehrála dobře a podávali jsme dobré výkony. Docela mi to tam padalo, a tak jsem doufal, že by to mohlo vyjít. Poslední den jsem si říkal, že co se má stát, to se stane, a takhle to dopadlo.

Mimochodem, Jirka Černoch se na šampionát dostal znovu, tak to ta karlovarská radost asi byla ještě o to větší, viď?
Přesně tak. Seděli jsme vedle sebe, když nám říkali nominaci. Jak padla naše jména, tak jsme do sebe hned šťouchli. Je to krásný, že můžeme jet takhle spolu. Troufám si říct, že to je perfektní hokejovej parťák.

Vám se dařilo i v přípravě, hráli jste spolu v útoku, a to i během sezony v klubu. Jak moc třeba i tohle spojení Tobě pomohlo?
Ve Varech jsme spolu hráli celou sezonu a zvykli jsme si na sebe. Čeče je výbornej hráč, umí hodit puk. Myslím si, že si na ledě navzájem vyhovujeme a vždycky je lepší, když víš, co můžeš od hráče čekat. V předposledním zápase přípravy nám Kari Jalonen dal do útoku Vožucha (Daniela Voženílka – pozn. redakce). Trenér ví, co jsme za hráče a myslím si, že jsme si celkově sedla i ta lajna.

Máš za sebou nejlepší sezonu na klubové úrovni, teď jedeš na mistrovství světa. Takže nejlepší sezona vůbec?
Myslím si, že se tahle sezona docela dobře vyvíjela. Chtěl bych říct, že i toho 28. května, kdy bude končit šampionát, že dobře dopadla (úsměv).

Šampionát začíná už v pátek. Jak moc se těšíš na ten start?
Je to pro mě obrovská čest, že jsem se dostal do takového výběru a že můžu na šampionát odcestovat. Pokud nastoupím, budu si toho nesmírně vážit. Myslím si, že to je pro každého hokejistu splněný sen.