HC Energie Karlovy Vary

Chtěli bychom se opět dostat co nejdál, říká před startem sezony kouč juniorky Pavel Arnošt

V loňské sezoně chybělo jen málo, aby juniorka Energie bojovala o mistrovský titul. Nakonec skončila těsně pod stupni vítězů, ale to by chtěli naši junioři se svými trenéry v letošní sezoně změnit. Nebude to snadný boj, ale už v přípravě karlovarští mladíci ukázali, že tým má sílu a charakter a může uspět s každým soupeřem a v tom jim bude pomáhat trenérský tým v čele s Pavlem Arnoštem.

Pane trenére, máte před sebou první zápas nové sezony, ale když se ohlédnete za přípravou, jak byste ji hodnotil?

Vzhledem k tomu, že jsme měli dlouhou sezonu, tak byla letní příprava kratší než v loňské sezóně. Chtěli jsme, aby měli kluci dostatečné volno. Měli jsme výhodu, že jsme měli k dispozici, jako jeden z mála klubů, ledovou plochu, takže podmínky v přípravě jsme měli nadstandardní. Měli jsme díky tomu šest tréninků týdně na ledě. Pracovali jsme v malých skupinkách na individuálních dovednostech.

S přípravou jste tedy spokojený?

Myslím si, že se nám příprava povedla nejen na ledě, ale i mimo něj. Svědčí o tom i naše výsledky z povinného testování na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze, kdy jsme splnili všechny limity nastavené hokejovým svazem. To nám potvrdilo, že jsme letní přípravu měli kvalitní, a i díky tomu jsme v testování uspěli. V budoucnu budeme mít podmínky pro přípravu ještě lepší, protože budeme moci využívat atletický areál, který prošel rekonstrukcí, a proto teď nebyl k dispozici. Ale i s tím jsme si poradili a v atletických částech testování jsme dominovali. Kluci například vyhráli v běhu na 1500 m mezi všemi týmy. Přípravu jsme hodnotili úspěšně. ale na druhou stranu nejsme nikdy spokojeni a chceme být lepší a lepší.

V přípravných zápasech jste měli výborné výsledky a ve finále Hejtman Cupu jste porazili Třinec a vyhráli zlato, bylo to i tím, že jste měli během přípravy k dispozici led?

Mezi letní přípravou a přípravným obdobím jsme měli jen tři týdny volno, takže ta pauza nebyla dlouhá a kluci měli díky těm předchozím tréninkům už od začátku na ledě větší jistotu, o což hlavně jde. Všechno to vedlo k tomu, že jsme přípravu měli výsledkově výbornou. Herně se chceme určitě posunout. Je to ale pořád začátek sezony. Jsme pozitivní a věříme, že se v jejím průběhu budeme zlepšovat.

Stejně jako před loňskou sezonou jste měli v přípravě poměrně široký kádr. Máte nyní už konečnou sestavu?

Postihly nás odchody hráčů, ale myslíme si, že jsme kádr dle našich možnosti doplnili velice dobře. Vzhledem k našim cílům chceme mít kádr širší a soupisku ještě nemáme definitivně uzavřenou. Důležité je, aby hlavně byli kluci zdraví a bez zranění, aby tým nebyl oslabený. Myslím si, že je velice silný, a hlavně konkurenceschopný na všech pozicích.

Pár týdnů před začátkem soutěže došlo opět k její změně a v první řadě bylo zrušeno rozdělení do skupin podle územní příslušnosti a v nadstavbové části nedojde k vymazání předchozích bodů …

Myslím si, že je správný krok, že se soutěž hraje opět celorepublikově a s každým týmem v soutěži se minimálně dvakrát potkáme. A co se týká bodů, tak podle mého názoru to je dobrý krok, aby soutěž byla férovější, protože když už ty body jednou uhrajete, tak je nefér, když vám je někdo vezme.

Jaký je váš týmový cíl?

Vyšší nadstavba je taková jistota a samozřejmě chceme hrát s těmi nejkvalitnějšími soupeři a uspět. Máme v plánu se prezentovat velmi dobrým hokejem, ale samozřejmě v této kategorii jsou už hodně důležité výsledky, které jsou známkou kvality. Chtěli bychom se opět dostat co nejdál.

V týmu došlo k tradiční obměně, kdy někteří starší hráči odešli a naopak přišli mladší kluci …

My jsme měli v loňské sezoně nejmladší tým, ale teď se nám to trošku obměnilo, ale pořád máme v týmu spoustu mladých hráčů. Například všichni brankáři budou v juniorce prvním rokem. Řekl bych, že kádr máme dost vyvážený. Hlavně jsou v týmu dobří kluci, kteří mají vztah ke klubu, městu a regionu. Myslím si, že tak by to mělo být a uděláme určitě maximum, abychom dobře reprezentovali.

Zvolil si tým už kapitána a asistenty?

Ano, našimi lídry budou Matyáš Váňa společně s Jakubem Antonem a Radkem Janatou.

Děkuji za rozhovor.