HC Energie Karlovy Vary

Cíl pro play-off? Poměrně jednoduchý, předvést aktuálně nejlepší výkon, usmívá se Václav Eismann

Celou sezonu svěřenci Václava Eismanna bavili svým stylem hry a předváděli skvělé výkony. Samozřejmě ani juniorce Energie se nevyhnula krize, která během sezony nakoukne do všech kabin. Energetici ji však překonali a vyšli z ní posíleni, což se jim do vyřazovacích bojů bude velmi hodit. To že tým má sílu, ostatně hráči předvedli i v posledních dvou duelech základní části, kdy čelili velmi silnému týmu Sparty a bojovným hráčům Plzně. I tato vítězství jim mohou pomoci v nejtěžší části sezony. To, že boj teprve začne, ví i kouč karlovarské juniorky Václav Eismann.

Pane trenére, máte za sebou základní část, tak je možná čas trošku bilancovat?

Troufnu si říct, že základní část pro nás skončila nad očekávání. Vybojovali jsme si právo odehrát první dva zápasy na domácí půdě. Sice to nemusí rozhodovat, ale je to odměna pro hráče, že máme jistotu dvou domácích utkání. Samozřejmě doufám, že zápasů bude víc (úsměv), ale minimálně dva doma odehrajeme. Myslím si, že jsme v průběhu základní části měli poměrně konstantní výkonnost, byť tam byl i takový krizový úsek, kdy jsme měli pět porážek za sebou. Bylo důležité, že mužstvo nepřestalo pracovat. My jsme v této fázi nedávali góly. Za tu práci, že jsme nerezignovali a na trénincích kluci usilovně a intenzivně pracovali, tak jsme byli odměněni tím, že jsme to zlomili sedmi góly v Pardubicích. Jak jsem říkal, výsledkově a bodově jsme základní část zvládli nad očekávání (úsměv).

Sezonu jste měli trochu jako na houpačce. Asi nejvíce se na tom podepisovaly problémy v zakončení. Platilo, že čím víc se chce, tím to nejde?

To si úplně nemyslím, že to bylo přemírou snahy. Zakončení má víc aspektů od individuálně taktické stránky až po mentální stránku. Když se toto neskloubí, tak může přijít takováto pasáž, kdy to zakončení nefunguje. Celkově v ofenzivě vnímáme rezervy, které máme. Myslím si, že personálně máme opravdu silného brankáře a máme silné obranné řady. V ofenzivě máme mladé kluky, kteří mají určitě svůj progres ještě výrazně před sebou. Tam potřebujeme v play-off ještě o něco víc fyzična než jsme doposud do toho dokázali dát.

Zmínil jste obranné řady. Ve vašem týmu je také vidět, že nemáte úplně rozdělené role a útočníci chodí do obrany a obránci zase do útoku, kde se hodně prosazují i střelecky...

Já bych úplně nechtěl specifikovat, že útočníci by měli útočit a obránci bránit (úsměv). Myslím si, že dnešní trend, a mluvil o tom třeba reprezentační kouč našeho seniorského nároďáku Kari Jalonen, tak je to hokej v pěti. My se snažíme, aby toto bylo součástí i naší hry. Naše filozofie je v podstatě taková, že chceme aby útočníci kromě ofenzivní stránky podporovali obránce v defenzivě a naopak obránci, aby podporovali útok. Když se dnes nehraje hokej v pěti defenzivně a v pěti ofenzivně, tak bez toho podle mého názoru nelze pomýšlet na úspěch. Ještě bych doplnil, že v týmu máme takové specifikum. Když se v sezoně zápas nevyvíjel dobře, tak jsme sáhli k tomu, že jsme do útoku dali obránce, abychom zlepšili přechodovou fázi a to fungovalo, protože si myslím, že ty obranné řady máme nadstandardní.

I přes tyto výkyvy se tým pohyboval po celou základní část na vrchních příčkách tabulky. Čekal jste na začátku sezony takový výsledek?

(směje se) Já bych se to nebál, z hlediska základní části, nazvat úspěchem. Jsem za to rád osobně, i za tým, který opravdu poctivě pracoval a jsem za to rád také za nově příchozího nebo spíše staronově příchozího kolegu Jirku Parkmanna, protože to co on, se svým pracovním vytížením, tomu hokeji dává a obětuje, je opravdu obdivuhodné. Jsem rád, že jeho energie současně s naší Energií dosáhla k tomu, že nyní máme odměnu v podobě play-off (úsměv).

Na soupisce došlo v sezoně k několika odchodům a příchodům. Odešel Robin Sapoušek a naopak přišli další hráči jako Adam Csabi, René Kubíček a po zranění se vrátil Jakub Šiler. Jak se změny projevily na práci týmu?

Vy jste zmínila, že jsme sezonu dobře odstartovali a to podle mého názoru nese také, kromě práce týmu, velký podpis Robina Sapouška, který ačkoliv měl samozřejmě ambice k seniorskému hokeji, tak vždy když hrál utkání za nás, tak chtěl vyhrát a tomu týmu svou ofenzivní kvalitou výrazně pomohl. U Jakuba Šilera jsme čekali na jeho příchod, ale zranění kolene jeho návrat dovolilo až nyní a jsme za to rádi. Z Finska se vrátili Adam Csabi a René Kubíček. Adam Csabi po svém příchodu týmu, především svojí ofenzivní kreativitou a dovedností vstřelit branku, výrazně pomáhá.

Moc se mi líbí váš styl hokeje a na vaše zápasy je radost se dívat. Asi největší radost jsem měla, když jste v posledním vzájemném duelu vyhráli nad Zlínem, který vás trápil celou sezonu. Co udělalo největší radost Vám?

Co mi udělalo největší radost? Teď jste mě trochu zaskočila (směje se). Největší radost mi asi udělalo to, jak se mužstvo v průběhu sezony prezentovalo. Myslím si, že bylo opravdu minimum zápasů, kdy jsme museli řešit nespokojenost s přístupem a se slabou bojovností. To bylo opravdu minimum. Myslím si, že to je, obzvláště v tomto věku, obdivuhodné a kluci si za to zaslouží kredit (úsměv). Náš hokej měl z mého pohledu spoustu rezerv, ale to jak kluci bojovali po většinu zápasů, to zase bavilo mě (úsměv).

Nejtěžší část sezony máte před sebou, jak se připravujete i s ohledem na to, že je mezi koncem základní části a play-off poměrně málo času?

My bychom se rádi už připravovali detailněji, ale bohužel v době, kdy spolu děláme tento rozhovor, tak ještě neznáme soupeře. Takže počkáme do soboty, až bude dohráno a pak hned máme pracovní mítink našeho realizačního týmu. Máme rozdělené úkoly, co kdo připraví směrem k play-off a tím to odstartujeme. Na tréninku se sejdeme v neděli. Další program budeme mít v pondělí a zakončíme ho společnou večeří ve Ventura Pub Evropáku, kdy děkujeme majitelům za to, že nás na tuto večeři pozvali a velice si toho vážíme. V úterý startujeme a myslím si, že můžu říct za celý tým, že se na to moc těšíme (úsměv).

(Poznámka redakce: Po dohrání posledních zápasů základní části Extraligy juniorů skončili energetici na třetím místě. Ve čtvrtfinále juniorský tým HC Energie Karlovy Vary nastoupí proti juniorskému týmu HC Sparta Praha.)

Dali jste si nějaký týmový cíl směrem k play-off nebo prostě půjdete krok za krokem?

Myslím si, že cíl je poměrně jednoduchý (úsměv). Předvést aktuálně nejlepší výkon, kterého budeme teď a tady schopni. Tak, abychom se po sérii, ať už skončí jakkoliv, mohli podívat do zrcadla a všichni jsme viděli, že jsme pro to, aby to dobře dopadlo, udělali všechno.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí!