HC Energie Karlovy Vary

Cítil jsem velký zájem klubu, říká David Moravec

Už v šestnácti letech hrál českou extraligu, nyní se po dvou sezonách v zámoří vrátil David Moravec do Česka. Stříbrný medailista z mistrovství světa dvacítek zamířil do Karlových Varů, kde by chtěl získat prostor a dál rozvíjet svůj potenciál.

Po konci v Halifaxu jste se vrátil do Česka, nikoliv však do Boleslavi, ale do Karlových Varů...
Dostal jsem nějaké nabídky z extraligy a ta z Karlových Varů mi přišla i s agentem a rodinou asi nejlepší, takže jsem se rozhodl takhle. Pana Kalouse znám z reprezentace a pana Pateru z Boleslavi, což mi přišlo taky super. Cítil jsem od nich velký zájem, tak jsem si řekl, že to zkusím.

Majitel ohlásil razantní přestavbu. Cítíte, že startuje?
Máme tým poskládaný z mladých kluků, takže si myslím, že budeme nepříjemní, budeme kousat a budeme hladoví po výsledcích. Taky jsem slyšel, že to chce nějak do dvou tří let přeskládat a pak se držet na vrchních příčkách.

Věříte, že si zahrajete dost?
Já doufám, že jo, ale to samozřejmě záleží na mojí výkonnosti a jak se budu snažit. Udělám pro to všechno a doufám, že prostor dostanu.

Celý rozhovor s Davidem Moravcem na hokej.cz

Pár let zpátky se Vás všichni ptali, jestli jste příbuzný s Davidem Moravcem, trenérem a olympijským vítězem. Od té doby víme, že nejste. Teď jste se ale sešli v jednom týmu, to člověk nevymyslí, že?
To ne, no. Je fakt zajímavé, že jsme se takhle potkali. Pamatuju si, jak jsem ho poprvé viděl. Říkal jsem: „Dobrý den, David Moravec.“ A on: „Já taky.“ To bylo docela vtipné (směje se). Byl to výborný hokejista a jako trenér je určitě taky, těším se, až ho budu během sezony poznávat.

Když jde o hráče a trenéra, asi nenastane problém s přezdívkami...
Já vím, že pan Patera mu říká Mopr, a u mě jsme to vykomunikovali, že budu Mory nebo Morik, takže s tímhle problém není.

Je skvělé nabírat zkušenosti v kanadské juniorce, ale česká extraliga po vás bude zase vyžadovat jiné věci. Co pro vás bude nejtěžší?
Juniorka byla taková – nechci říkat bez systému –, ale volnější. Tady to je o systému, kluci jsou silovější a hřiště větší, takže si musím zvykat na tyhle „drobnosti“, které jsou pro hráče dost podstatné. První zápasy pro mě asi budou těžší, ale úplně se toho nebojím.

Těšíte se, až s Vary poprvé pojedete do Boleslavi?
Jo, těším se moc. Vychází to tak, že už ve druhém kole hrajeme doma proti Boleslavi, takže jsem na to zvědavý.