HC Energie Karlovy Vary

Čtveřice energetiků se s reprezentační šestnáctkou představí v Sokolově

Kouč reprezentační šestnáctky Milan Razým do své družiny povolal čtveřici energetiků. Své reprezentační dresy provětrají útočníci Vojtěch Čihař, Viktor Wardas a Vít Záhejský. Premiéra v národním týmu čeká obránce Matěje Pelikána. Mezi náhradníky byli nominováni brankář Michal Oršulák a obránce Kryštof Dyk.

Také reprezentační šestnáctku čeká dvojzápas s Mannheimem. Národní tým se sejde ve středu 5. dubna na Zimním stadioně v Sokolově a k zápasům nastoupí 6. a 7. dubna. I šestnáctka se prozatím musí obejít bez hráčů, kteří se svými týmy postoupili do semifinále extraligy dorostu. Milan Razým povolal šest nováčků, který mi jsou obránci Lukáš Ehrenberger (Bílí Tygři Liberec), Matěj Pelikán (HC Energie Karlovy Vary) a Marek Vyhlídal (Kometa Brno) a útočníci Matouš Jan Kucharčík (Slavia Praha), Šimon Fasner (Vítkovice Ridera) a Vlastimil Blažek (Rytíři Kladno).

Nominovaní hráči budou mít možnost zabojovat v Sokolově o pozvánku na Turnaj čtyř zemí ve Švédsku. Před turnajem proběhne kemp ve Znojmě, kde se hráči sejdou 10. dubna a odtud národní tým vyrazí do švédského Tranasu. Ve dnech 13. až 16. dubna se spolu utkají týmy Česka, Slovenska, Finska a Švédska.

Dalším karlovarským obráncem, který poprvé oblékne reprezentační dres je Matěj Pelikán. Vysoký obránce na ledě odvádí spoustu černé práce a přestože patří k nejmladším hráčům v týmu dokáže zatápět i mnohem silnějším soupeřům. Letošní sezona byla pro Matěje první v extralize dorostu a do těch dalších má skvěle našlápnuto. Ve třiceti dvou zápasech si zapsal deset bodů (2+8) a další dva body za asistence získal v play-off. Na svůj první gól v extralize dorostu Matěj určitě nezapomene, i proto že skóroval v derby s Litvínovem. „Je to pro mě čest, že jsem byl nominovaný a moc si toho vážím. Budu se snažit předvést co nejlepší výkon." Matěj má výhodu, že ke své reprezentační premiéře nastoupí v Sokolově, kde bude mít podporu svých blízkých. „Rodina mě určitě přijede podpořit," těší se na zápasy Matěj. „Z pozvánky jsem měl velkou radost, trochu jsem doufal, že by mohla přijít a zabojuji o příležitost zahrát si v dalších zápasech," usmívá se mladičký obránce.

Útočník Vojtěch Čihař přišel do Energie před letošní sezonou z Chomutova a do týmu skvěle zapadl a karlovarský styl hokeje mu vyhovuje. O tom ostatně svědčí i jeho statistiky. Ve třiceti jedna zápasech nasbíral čtyřicet šest bodů (23+23) a v sedmi zápasech play-off přidal dalších pět bodů (3+2). V reprezentaci Vojta v letošní sezoně hrál poprvé a odehrál sedm zápasů. V přípravném utkání se Švýcarskem si připsal gól, na který mu mimochodem asistovali spoluhráči z klubu Viktor Wardas a Vít Záhejský. „Moc mě potěšilo, že mě pan Razým do týmu pozval, alespoň budu mít šanci se ukázat. A možná, když to dobře dopadne, tak bych se případně mohl dostat na turnaj do Švédska," těší Vojtu pozvání a dodává. „Proti německému týmu jsem ještě nehrál a navíc to budou hráči o rok starší, tak to budou určitě trošku složitější zápasy. Myslím si, že budou urostlejší a hrát i víc do těla."

Dalším členem karlovarské útočné letky je Viktor Wardas. Také Viktor přišel do Karlových Varů před sezonou a i on se stal nepostradatelnou součástí týmu. Barvy Energie hájil ve třiceti dvou zápasech, ve kterých si do statistik zapsal čtyřicet tři bodů (18+25). Z posledních několika zápasů nadstavby a z osmifinále s Kometou ho vyřadilo zranění. Viktor naskočil až do čtvrtfinále, v němž jednou skóroval a bod si připsal za asistenci. V letošní reprezentační sezoně odehrál osm zápasů. V přípravném utkání se Slovenskem byl Viktor jediným střelcem českého týmu. „Když jsem dostal pozvánku, tak jsem byl překvapený, ale těším se ," usmívá se Viktor. Každá zkušenost je pro mě důležitá a může mi něco přinést. Celkově je to další šance, jak se ukázat a pokusím se vybojovat si nominaci do Švédska."

Třetím nominovaným karlovarským útočníkem je Vít Záhejský. Mladičkému útočníkovi se letošní sezóna velice vydařila. V prosincovém rozhovoru Vít poznamenal, že mu hodně pomáhají spoluhráči a chválil si spolupráci se spoluhráči z lajny, s nimiž si rozumí. Na své bodové konto v letošní sezoně přidal šedesát sedm bodů (27+40) z třiceti šesti zápasů. V play-off odehrál pouze pět zápasů, protože v závěru třetího duelu v Mladé Boleslavi se zranil, ale i tak si stihl připsat pět gólů a jednu asistenci. Národní barvy hájil v jedenácti zápasech a jeho bilance ja zatím sedm bodů (1+6). Kromě již zmiňovaných turnajů hrál Vít i na prosincovém Turnaji pěti zemí ve Finsku. Český tým se stal vítězem turnaje, když ze všech zápasů vyšel neporažen.

Brankář Michal Oršulák byl nominován mezi náhradníky. Michal do Energie přišel před sezonou z Třemošné a s Adamem Ebenstreitem vytvořil výborné brankářské duo. V letošní sezoně Michal kryl záda svému týmu ve čtrnácti zápasech. Devět z nich bylo vítězných a ve dvou si Michal vychytal čisté konto. Jeho úspěšnost v sezoně byla 90,84 %. Mladičký gólman dvakrát nastoupil v Lize dorostu, což není nic zvláštního, ale pro Michala tyto zápasy byly specifické tím, že to byla utkání s týmem Meteor Třemošná a v obou energetici zvítězili. Pokud by byl Michal povolán do týmu, šlo by pro něj o premiéru v reprezentačním dresu.

Na svou šanci bude čekat také obránce Kryštof Dyk, ten je dalším nováčkem v karlovarském dorostu. Před sezonu dorazil z Plzně. Výborné je, že hráči kteří v dorostu zůstali po loňské sezóně a ti, kteří dorazili v té letošní vytvořili skvělý tým, který působí, jako by spolu hrál odjakživa. Nejenže si Kryštof nasbíral ve třiceti dvou zápasech šestnáct bodů (3+13), ale s číslem 22 ve statistice +/- je mezi obránci na sedmém místě v extralize. Letošní sezona byla pro důrazného obránce první sezonou v extralize dorostu. Svůj premiérový gól si zapsal v zápase s chomutovskými Piráty. Také pro Kryštofa by povolání do týmu znamenalo premiéru v reprezentaci.

Nominace české šestnáctky

Brankáři:

Matěj Tuláček (Pardubice), Martin Fajmon (Kometa Brno).

Obránci:

Lukáš Ehrenberger (Liberec), Filip Zimovčák (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Matěj Pelikán (Karlovy Vary), Marek Vyhlídal (Kometa Brno), Max Pšenička (Slavia Praha), Štěpán Černý (Hradec Králové), Tomáš Mikel (Zlín).

Útočníci:

David Rozsíval (Liberec), Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Vojtěch Čihař, Viktor Wardas, Vít Záhejský (všichni Karlovy Vary), Matouš Jan Kucharčík, Artur Matějovský, Tomáš Poletín (všichni Slavia Praha), Šimon Fasner (Vítkovice), Adrien Bartovič (Malmö, Švédsko), Adam Novotný (Hradec Králové), Dominik Kos (Zlín), Vlastimil Blažek (Rytíři Kladno).

Náhradníci:

Brankáři: Ondřej Štěbeták (Jihlava), Michal Oršulák (Karlovy Vary). Obránci: Jakub Seidl, Vít Stromský (oba Liberec), Erik Úlehla (Pardubice), Kryštof Dyk (Karlovy Vary). Útočníci: Marek Šťástka (Liberec), Oliver Fink, Vít Macek (oba Jihlava), David Krčál (Pardubice).

Program zápasů v Sokolově

Čtvrtek 6. dubna:

17:00 Česko U16 – Jungadler Mannheim U17

Pátek 7. dubna:

16:00 Česko U16 – Jungadler Mannheim U17