HC Energie Karlovy Vary

Dorost vstoupí do extraligy, cílem je play-off

Po úspěšném vstupu karlovarského A-týmu do nového ročníku Tipsport extraligy čeká domácí zahajovací zápas také dorostence Energie. Svěřencům trenéra Tomáše Andryse se v přípravě dařilo a pohodu budou chtít přenést i do extraligových bojů, které zahájí ve čtvrtek 9. září domácím zápasem s Chomutovem.

Karlovarští mladíci sehráli během klasického letního přípravného období jedenáct utkání, z nichž hned sedm dokázali vyhrát. Na prestižním President Cupu v Třinci sice skončili až šestí, o čtrnáct dní později ale přivezli triumf z turnaje ve Zlíně. Na závěr pak dvakrát v nájezdech přemohli právě svého úvodního extraligového soupeře z Chomutova.

Dorostenci byli ale na ledě už netradičně v průběhu jara, kdy doháněli rok ztracený vinou koronavirové pandemie. Během června se jim podařilo vyhrát silně obsazený domácí turnaj 4SA Energie Hockey Cup, zpestřením pak byl trénink s útočníkem Martinem Frkem.

Výsledky přípravných utkání

Tomáš Andrys: Cílem je play-off, důležitý bude začátek

Pane trenére, jak jste spokojen s průběhem přípravy?
Do přípravy jsme vstoupili trochu vlažně turnajem v Třinci, ale postupně se tým dával dohromady. Bylo to ovlivněno také tím, že po většinu období jsme nebyli kompletní. Myslím si ale, že ke konci si to postupně sedlo a na sezonu bychom měli být dobře připraveni.

Vrací se play-off, hodně týmů čeká boj o záchranu. Jakou očekáváte sezonu?
Je důležité poprat se o první čtyřku, abychom se vyhnuli nepříjemnostem. Našim cílem je samozřejmě play-off a zatím si půjdeme. Play-off se konečně hraje klasicky, což je pro kluky v mládežnickém hokeji naprosto parádní.

V týmu máte několik reprezentantů. Jak moc na nich bude mužstvo stavět?
Máme tu poměrně kvalitní tým. Ať už jsou to místní kluci jako Tobiáš Pastor nebo Matěj Zeman, nebo i další kluci, kteří hrají v reprezentaci. Myslím si, že je tu víc hráčů, ode kterých se očekává, že tým potáhnout. My akorát doufáme, že chytíme začátek, což je extrémně důležité pro každý tým. Vždycky je lepší do sezony jít, když se dvakrát, třikrát vyhraje, než když máte po začátku nulu na kontě.

Soupiska dorostu HC Energie

Systém soutěže

Soutěže se účastní 30 mužstev. V 1. části jsou mužstva po deseti rozdělena do skupin Západ, Střed a Východ, v rámci kterých se dvoukolově utkají každý s každým (18 utkání).

Ve 2. části soutěže mužstva umístěná ve skupinách na 1. – 4. místě vytvoří dvě nadstavbové skupiny, v rámci kterých se mužstva utkají čtyřkolově každý s každým (20 utkání). Mužstva umístěná v 1. části soutěže ve skupinách na 5. – 10. místě zůstanou v původních skupinách a utkají se čtyřkolově každý s každým (20 utkání).Mužstva umístěná na posledních dvou místech nižších nadstavbových skupin přímo sestupují do Ligy dorostu, mužstva ze čtvrtých míst skupin a nejhorší třetí mužstvo se utkají dvoukolově v nové skupině (6 utkání). Dvě nejslabší mužstva této skupiny následně odehrají baráž ve formě další skupiny proti dvěma nejlepším mužstvům Ligy dorostu.

Do play-off postoupí mužstva z obou vyšších nadstavbových skupin, a také vítězové nižších nadstavbových skupin a jedno nejlepší mužstvo ze druhých míst. Série osmifinále se hraje na 2 vítězná utkání, série čtvrtfinále a semifinále se hrají na 3 vítězná utkání a finálová série dokonce na 4 vítězná utkání. Vítěz finále obdrží titul Mistr České republiky v kategorii dorostu.

Rozpis Extraligy dorostu