HC Energie Karlovy Vary

Důležitý krok v kariérách! Startuje extraliga 9. tříd

První extraligové utkání mají před sebou už i naši deváťáci. Svěřenci Adama Sýkory odstartují sezonu v neděli 8. září, kdy se v 16:15 hodin utkají s týmem HK Lev Slaný, který je v soutěži nováčkem. Zápas se bude hrát na tréninkové hale.

Deváťáci za sebou mají poměrně rozmanitou přípravu, kdy spíše než přípravné zápasy odehráli několik turnajů. K tomu prvnímu vyrazili do Švýcarska, odkud si přivezli zlato.

Podrobnosti k turnaji

Po návratu ze Švýcarska přišla na řadu dvě derby. To první, Západočeské, energetici ovládli a z Plzně si přivezli výhru 7:5. Podkrušnohorské derby pak vyhrál Litvínov 6:2.

Stejně jako loni, tak i před letošní sezonou vyrazili deváťáci na turnaj pořádaný Spartou. Energetici nakonec prohráli pouze jeden zápas a to bohužel ten finálový. Z Prahy si tak přivezli stříbro.

Podrobnosti k turnaji

Sbírku cenných kovů devátáci zkompletovali na domácím turnaji, kde si vybojovali bronz.

Podrobnosti k turnaji

Naši mladíci měli tedy přípravu rozmanitou, ale hlavně náročnou, protože před sebou mají nejen první rok v akademickém hokeji, ale i v extraligové soutěži. Jak je tedy s právě skončeným přípravným obdobím spokojený hlavní kouč deváté třídy Adam Sýkora?

„Nejprve bych začal výsledky, které byly velmi slušné. Druhá stránka je herní projev, který byl střídavě lepší a horší. Mám pocit, že si to ještě pořádně nesedlo. Pro kluky je to samozřejmě nové. Asi jsou na ně i kladeny větší nároky než v předchozí kategorii, což je logické, protože hrají extraligu 9. tříd. Domnívám se, že budou potřebovat ještě víc času a trpělivosti, aby se náš herní projev ustálil.“

Jak bylo zmíněno výše, tak velkou část přípravných zápasů nejmladšího akademického ročníku Energie tvořily turnaje. Samozřejmě, že o výhru jde v každém utkání, tedy i v přípravě, ale přece jenom na turnaji se všechny týmy chtějí ukázat a odvézt si vítěznou trofej. Proto mě zajímalo, zda to podobně vnímali i naši kluci. „Řekl bych, že jsme letos měli větší počet zápasů se zahraničními týmy. Možná proto tam nebyl ten aspekt, že je to “jenom” příprava, ale naopak to mělo větší grády. V tomto smyslu se domnívám, že to nebylo vůbec špatné. Naopak velmi přínosná byla motivace ukázat se i na zahraniční soupeře. Z domácích týmů jsme se utkali s Plzní, Litvínovem, Spartou, Třincem a Slavií. Což jsou top týmy a tam nebylo moc co zkoušet a hrálo se opravdu na plné pecky, jak se říká,“ usmívá se Adam Sýkora a dodává, „ co do kvality soupeřů bylo přípravné období velmi dobré.“

Podobně přípravu a soupeře na které v ní narazili hodnotí i nový kapitán deváťáků, obránce Eliáš Křivánek. „Příprava byla určitě náročná, ale myslím si, že nám hodně dala. Ať už v trénincích nebo v zápasech. V těch jsme hráli s kvalitními týmy z naší soutěže, tak to bylo super. Turnaje byly stoprocentně dobré pro všechny, protože se v nich protočily lajny, každý dostal příležitost si zahrát. Kouč tím pádem mohl vidět, jak to vypadá a jak všichni hrajeme. Ti zahraniční soupeři hráli trochu jiný hokej, takovej tvrdej, ale je to pořád o tom hrát svoji hru. Myslím si, že zápas s nimi byl jako každý jiný,“ ohlíží se za přípravou Eliáš.

Deváťáci mají před sebou další důležitý krok ve svých kariérách. Sice jsou ještě označování jako žáci, ale o žákovský hokej už v soutěži vůbec nejde. Kromě extraligy je navíc čekají zápasy v rámci projektu Výchova talentované mládeže, který je pod drobnohledem trenérů mládežnických reprezentací. A v úvodu nového roku se opět bude konat Zimní olympiáda dětí a mládeže. Program mají naši mladíci opravdu nabitý. A jedním z faktorů, který jim může pomoci uspět, je dobrá parta, která funguje nejen v kabině, ale hlavně na ledě.

„Kádr máme hotový. V podstatě jsme na tom tak, že už nikoho pravděpodobně nepřivedeme a ani nikdo neodejde, takže kádr je do sezony připravený,“ odpovídá na otázku ohledně týmu trenér deváté třídy.

Kluci a trenéři už mají za sebou i volbu nových lídrů týmů. Kapitánem bude obránce Eliáš Křivánek a v rolích asistentů mu budou pomáhat útočníci Matěj Žák, Vojtěch Hüttl a František Pavlovic.

Nového kapitána jsme se zeptali, jak to aktuálně vypadá v kabině. „Kluci jsou v pohodě. Jako tým jsme se semkli. Musíme se stále zlepšovat a pilovat detaily a pak to bude lepší a lepší,“ usmívá se Eliáš.

Vzhledem k tomu, co všechno kluky v sezoně čeká, bude role kapitána velmi důležitá, což ostatně Eliáš Křivánek potvrzuje. „Za důvěru, kterou jsem dostal, jsem rád. Trenéři mi věří a té role lídra, kterou jsem dostal, se musím nějakým způsobem chopit a vést tým správným směrem.“

A co týmový cíl do nové sezony? „V každém případě pro nás zůstává cíl stejný a to je udělat top čtyřku v základní části soutěže,“ má jasno Adam Sýkora. A podobně smýšlí i Eliáš Křivánek. „Můj cíl je ten nejvyšší a chtěl bych ho předat celému týmu, abychom tomu všichni věřili a vyhráli celou naši extraligu,“ říká rozhodně nový kapitán. Nám tedy nezbývá, než klukům popřát hodně štěstí nejen při jejich prvních krůčcích v akademickém hokeji, ale i při plnění týmového cíle.

Nyní se podíváme na samotný formát soutěže. Tak za prvé v ní došlo k výraznému rozšíření a místo 24 týmů se jich o titul Mistr extraligy 9. tříd utká rovných 30. Takže ve skupinové fázi budou zápasy probíhat ve třech skupinách po deseti týmech.

Rozšíření jednotlivých soutěží vyvolává rozporuplné reakce. Hlavním argumentem proti rozšiřování je to, že dojde ke snížení kvality soutěže. A co na změnu v počtu účastníků říká Adam Sýkora? „Z hlediska kvality soutěže se domnívám, že některá utkání mohou mít přeci jen nižší úroveň a intenzitu. Na druhou stranu souhlasím s názory jiných, že ta posloupnost akademických kategorií by měla být do pyramidy. Takže to dává logiku, že v devítce je třicet týmů, v dorostu dvacet a v juniorce šestnáct. Kvalita týmů, které přibyly, je pro nás velkou neznámou. Máme zatím pouze zprostředkované informace z přípravných utkání. “

Do vyšší nadstavby opět postoupí první čtyřka. Díky rozšíření skupin z osmi týmů na deset bude o něco náročnější se na vrchol skupiny probojovat. „Matematicky by mělo, ale jak jsem zmiňoval, je otázka kvality týmů, které přistoupili. V naší skupině je to Slaný a Písek. Takže uvidíme,“ uzavírá kouč deváťáků nás rozhovor.

Skupina A: HC Energie Karlovy Vary, HC Pilsen Wolves, HC Škoda Plzeň, Banes Motor České Budějovice, EC Red Bull Salcburk, Piráti Chomutov, HC Litvínov, IHC Králové Písek, Rytíři Kladno, HK Lev Slaný

Skupina B: Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, HC Dynamo Pardubice, Mountfield HK, HC Slavia Praha, HC Sparta Praha, HC Dukla Jihlava, BK Havlíčkův Brod, HC Tábor, HC Com-Sys Říčany

Skupina C: HC Oceláři Třinec, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Kometa Brno, HCM Warriors Brno, VHK ROBE Vsetín, Berani Zlín, HK Mladí Draci Šumperk, AZ Havířov, HC Olomouc, HC Frýdek-Místek

Další změnou v nové sezoně je to, že byla zkrácená základní část. To znamená, že týmy ve skupině se spolu v základní části utkají dvakrát. Základní část čítá pouhých osmnáct zápasů v nichž se rozhodne o dvanáctce celků, které postoupí do vyšší nadstavby. V té se rozdělí na dvě skupiny Východ a Západ a budou bojovat O pořadí v play-off.

Celky, které skončí ve skupině na 5. až 10. místě, zůstanou ve svých skupinách a budou bojovat O účast v play-off. Do závěrečných bojů z nižší nadstavby postoupí první tým každé skupiny plus nejlepší celek z druhých míst. Tedy opět dohromady čtveřice týmů.

Obě nadstavby se odehrají čtyřkolově, což znamená dvacet čtyři zápasů. Do nadstaveb jdou opět všichni účastníci s nulovým bodovým kontem.

Osmifinále, čtvrtfinále a semifinále se budou hrát na dva vítězné zápasy a k zisku titulu bude potřeba vyhrát třikrát.

Naopak tři nejhorší týmy z nižší nadstavby plus nejhorší předposlední svedou boj o udržení v extralize. Poté co se dvakrát utká každý s každým, dva nejslabší týmy sestoupí do Ligy devátých tříd. Ale extraliga 9. tříd je teprve na startu a uvidíme, co nejen energetikům přinese.