HC Energie Karlovy Vary

Eismann: Cesta přes čtvrtfinále je výzvou do další sezony

Karlovarská juniorka padla ve čtvrtém utkání čtvrtfinále potřetí v sérii, a tak se do dalších bojů nepodívala. I tak ale první kompletní ročník od roku 2020 dle hlavního trenéra juniorů vesměs povedla. ,,Sezonu vnímám jako úspěšnou, byli jsme nejmladším týmem soutěže, jistotu zachování extraligové příslušnosti jsme získali již devět kol před koncem základní části. Postoupili jsme do čtvrtfinále play off, kde jsme proti Liberci sehráli důstojnou roli. Naši hráči byli ve velkém počtu nominováni do reprezentačních výběrů. Myslím, že sezona dopadla nad očekávání," říká zkušený kouč Václav Eismann.

Pane trenére, po dvou předčasně ukončených sezonách jste se letos dočkali kompletního ročníku. Jak byste jej zhodnotil?
Sezonu vnímám jako úspěšnou, byli jsme nejmladším týmem soutěže, jistotu zachování extraligové příslušnosti jsme získali již devět kol před koncem základní části. Postoupili jsme do čtvrtfinále play off, kde jsme proti Liberci sehráli důstojnou roli. Naši hráči byli ve velkém počtu nominováni do reprezentačních výběrů. Myslím, že sezona dopadla nad očekávání.

Pomohlo vám po psychické stránce, že jste se nemuseli strachovat o další zápas?
Jsem za generaci všech mladých hokejistů rád, že soutěže nebyly direktivně zastaveny a mohlo se přes některé covidové výpadky hrát, protože absence sportování jako takového napáchala na mládežnických hráčích větší škody, než samotný covid. Při veškerém respektu k rizikovým skupinám.

S týmem jste se probojoval až do vyřazovacích bojů... Splnil jste tím svá očekávání?
Byla to důstojná konfrontace, ale skončila vyřazením. Nechci se alibisticky stavět do role "spokojeného poraženého" a myslím, že tak to měli i hráči. Je to výzva pro celý juniorský tým do další sezony, abychom našli cestu, jak jít dál než do čtvrtfinále. Nemusí to samozřejmě vyjít, ale je třeba atakovat limity.

Už jsme se jednou bavili o dobré spolupráci vašeho mužstva s A týmem Energie. Změnilo se v tomto ohledu něco?
Velmi dobrá komunikace Tomáše Marišky v tomto směru pokračovala i v této sezoně, za což jsem rád.

Velký prostor dostal v základní sestavě Jiří Kulich. Dobrý dojem pak udělal i Dominik Rymon, který rozhodl nájezdy proti Brnu. Co k těmto dvěma mladíkům říct?
Osobnosti. Týmoví hráči. Pokorní kluci. Radost s nimi spolupracovat a mít je v týmu, protože zlepšují ostatní včetně nás trenérů.

Tato sezona byla pro některé členy kádru tou poslední, jak těžké to pro hráče je?
Kdo by naše čtyři hráče ročníku 02 viděl po prohraných nájezdech ve čtvrtém utkání série s Libercem, pochopil by, jak těžké pro ně je loučení se s juniorskou kategorií. Všem přeji, aby našli adekvátní uplatnění o patro výš. Rád na ně budu vzpomínat a samozřejmě sledovat dál.

Vídáte se s někdy s vašimi bývalými svěřenci?
Ano. Je spousta kluků, se kterými se vídám a sleduji jejich kariéry. Většinou jsou to ti, kteří milují hokej a je úplně jedno, na jaké úrovni.

Energie sice po sérii s Libercem nepokračuje, vy ale s reprezentační sedmnáctkou ano. Jaké jsou vaše plány tam?
Čekají nás dva zápasy proti Slovensku a následně turnaj ve Švédsku. Na obou akcích chceme co nejlépe reprezentovat český hokej tak, jako se to týmu U17 zatím, troufnu si říct, dařilo.

V A týmu došlu ke změně na trenérském postu. Nepomýšlel jste na to místo vy? Případně dostal jste nabídku na náhradu Martina Pešouta?
Ne. Vedení se rozhodlo jít jiným směrem. Přeji nástupci Martina Pešouta, aby maximálně vytěžil potenciál týmu. Já se i v nadcházející sezoně budu společně se svými kolegy snažit o to samé u juniorů.