HC Energie Karlovy Vary

Fandění není póza pro Instagram. Jen kotel atmosféru neudělá, říká jeho zástupce

S blížícím se koncem letní přípravy nastal čas pro tradiční povídání se zástupcem nejhlasitějších fanoušků z karlovarského kotle. O tom, co nového se chystá, jak vnímá změnu klubové identity i o návratu k osvědčeným věcem, jsme si povídali s Honzou Zíkou.

Honzo, už je to nějaký čas, co jsme si spolu povídali o novinkách. Mezitím se tu pár vašich zástupců protočilo. Můžete se nám krátce představit pro čtenáře, kteří tě neznají?
Zdravím, mé jméno je Honza a lidé v kotli mi říkají spíše Zíkič. V tomto rozhovoru zastupuji skupinu Carlsbad Ultras.

Jak je to vlastně v současné době s hierarchií v kotli?
Kotel je seskupení různých lidí s různými názory. V sektoru 105 se ale snažíme vystupovat jednotně a spolupracujeme jak jen to je možné. Pod sektorem visí vlajka Carlsbad Ultras, což je momentálně nejaktivnější část kotle. Zařizujeme chorea, výjezdy a ostatní věcí týkající se ultras scény v Karlových Varech. Druhá nedílná součást kotle je Fanklub. Ten již není tolik aktivní co se týče vymýšlení chorálů a chreí, ale na druhou stranu zařizuje potřebné věci jako permice do kotle a podobně. Mají své šály a jejich zástupci jezdí na téměř všechny výjezdy. Obě skupiny však fungují v symbióze. V našich počtech ani není dobré dělat si nějaké naschvály, zejména když jsme fanoušci stejného klubu. Dále se pak najde pár menších vlaječek na zábradlí. To nejsou ani tak organizované skupiny, ale spíš party přátel, kteří spolu fandí x let a chtějí se na zápasech prezentovat. Do kotle chodí ale i lidé, kteří se k nikomu hlásit nechtějí a jen je baví fandit. Za tyto lidi jsme samozřejmě rádi, protože je vítán každý, kdo chce opravdu fandit. Fanoušky, kteří si chtějí vychutnat zápas vsedě u svého popcornu ale prosíme, aby si vybrali jiný z mnoha sektorů KV arény. Bude jim tam jistě lépe než v kotli.

Pauza byla dlouhá, jaké jsou novinky ve skupině Ultras před novou sezonou?
Loňská sezona pro nás skončila vlastně v tom nejlepším. To, na co se ve Varech řadu let čekalo, nám v tom nejlepším sebrala čínská chřipka, a tak jsme se ze dne na den ocitli bez hokeje. Měli jsme poměrně dost času přemýšlet, co dál. Je pravda, že zatímco na ledě se projev týmu od postupu z první ligy zlepšoval, projev našeho kotle na tribunách šel šupem dolů. Během sezony jsme o tom vedli interní jednání a proběhlo několik zásadních změn, ale ty k ničemu nevedly. Vrchol byl výjezd na předkolo play-off do Hradce Králové, kdy počet ultrasáků nepřekonal prsty na jedné ruce. Na výběr byly dvě možnosti, buď to tak necháme a značka Carlsbad Ultras po devíti sezonách zanikne, nebo se najde někdo, kdo se pokusí skupinu oživit a opět zkusí veřejnost přesvědčit, že to děláme dobře. Naštěstí se skupina zakládajících členů rozhodla, že jim na skupině záleží a desátou jubilejní sezonu tak oslavíme opět ve velkém stylu. Dále jsme rozjeli nábor nových členů. Je vítán každý, kdo má zájem obětovat Energii svůj volný čas a fandění pro něj není jen póza na instagram. V neposlední řadě jsme přes léto vybrali nemalou částku na transparentní účet pro Energii.

To jsou všechny novinky?
Dále nejde ani tak o novinky, ale o návrat k fungujícím věcem. Opět se povedlo oživit schopný choreo tým, a tak by se na důležitějších zápasech mělo pravidelně objevovat choreo. Dále bychom chtěli opět pozvednout výjezdy autobusem. Chápeme, že dnes to není tak atraktivní možnost cesty pro fanoušky jako kdysi, ale na určité výjezdy se cesta autobusem přímo nabízí.

Jak přijímáte změnu klubových barev a nový design loga?
Nebudeme si nic nalhávat. Změna loga asi byla po letech potřeba. Jeho následné provedení je věc každého, jestli se mu líbí nebo ne. Myslím si, že jako si lidé v Karlových Varech zvykli a přijali za vlastní zelenou, si stejně zvyknou na černou a bílou. Postrádá to však jakoukoli snahu vytvoření tradice v našem klubu. Pro nás je to zádrhel větší, protože veškeré naše vlajky a chorály obsahují staré barvy, a tak přeměna kotle na nové barvy bude poměrně zdlouhavá a nebude to otázka jedné letní přestávky.

Jak vnímáte uzavření soutěže?
Ze sportovního hlediska nám to přišlo jako hloupost, ale chápeme, že jde o opatření spojená s čínskou chřipkou. Když se podíváme na hysterii, která přichází s „druhou“ vlnou této nemoci, tak jen doufáme, že budeme moc na hokej vůbec chodit natož, že se soutěž vůbec dohraje podle regulí. V tom případě je tato možnost logická.

Chtěl byste závěrem něco vzkázat ostatním fanoušků?
Děkuji za možnost podílet se za naší skupinu na tomto rozhovoru. Fanouškům Energie bych chtěl vzkázat, ať ani v této nelehké době nezanevřou na náš klub, chodí fandit a při tom se přidávají ke kotli. Vždy jsme v Karlových Varech měli skvělé fanoušky. Jen kotel však atmosféru neudělá.

PS: Sledujte náš facebook a instagram máte tam novinky z první ruky. Semper Fidelis!!!