HC Energie Karlovy Vary

Hokej je zpět! Energie zahájí přípravu v Mladé Boleslavi

Již za čtyřicet dní vypukne další ročník Tipsport extraligy. Zbývá tak ještě dost času na vypilování herního stylu a dalších dovedností. Energetici letos sehrají devět přípravných utkání. To první již v úterý. V 17:00 se představí na ledě v Mladé Boleslavi.

O soupeři

Loni skončila Mladá Boleslav po základní části až na desátém místě a následně vypadla v předkole s brněnskou Kometou. Po předešlých dvou sezónách, v nichž Bruslaři došli až do semifinále, to byl jednoznačně neúspěch. A odpovídá tomu i posezónní průvan v kádru. Naopak trenérský štáb zůstává neměnný. Hlavním trenérem zůstává Jiří Kalous, jeho asistenty Petr Haken s Václavem Pletkou.

Boleslavskou šatnu opustilo hned dvanáct hráčů. Po pěti sezónách skončil slovinský brankář Krošelj. V obraně pak trio Pýcha – Štich – Lintuniemi. Největším řezem ale prošly řady útočné. V útoku Středočechů již nenajdeme Bičevskise, Najmana, Přibyla, Šťastného, Luntera, Beránka, Kantnera ani Kellyho Klímu. Odešla řada opor, ale i mezi příchody lze najít zajímavá jména. Dá se tedy očekávat, že klub bude i nadále bojovat o ty nejvyšší příčky.

Po ročním, nepříliš vydařeném angažmá, se vrací brankář Jan Růžička. V boleslavské obraně najdeme hned tři nová jména. Nejzvučnější posilou je Filip Pyrochta, který se do české extraligy vrací z Finska. Důraz by měl přinést americký obránce Zach Osburn. Poslední defenzivní posilou je mladý a talentovaný Jan Štibingr. I posily do útoku hledal sportovní manažer Martin Ševc ve Finsku, odkud přišla do Boleslavi hned čtveřice hráčů. Po třech letech strávených na severu Evropy se do klubu vrací Pavol Skalický. Společně s ním míří do středočeského klubu velezkušený Juhamatti Aaltonen a urostlý centr Matti Järvinen. Poslední útočnou posilou je Filip Suchý z Plzně.

Z karlovarské kabiny

Ani karlovarská Energie nebyla spokojena s výsledkem minulé sezóny, kde stejně jako Mladá Boleslav skončila již v předkole. Letos by svěřenci trenéra Bruka rádi nakoukli do čtvrtfinále, čemuž odpovídají i změny v kádru.

Gólmanskou jedničkou bude Dominik Frodl, který přišel z Pardubic. Obrana Energie vypadá stejně jako v minulé sezóně, což může být výhodou. Ne nadarmo se říká, že zásahů v obraně by mělo být minimum.

Naopak posil do útoku přišlo hned několik. Asi tou největší je subtilní Fin Iikka Kangasniemi. Historicky prvním Švédem v dresu Energie bude Lukas Zetterberg. Dalšími novými forvardy na soupisce jsou Jan Bernovský, Ondřej Procházka a Roman Přikryl. Místo v sestavě ale nemá nikdo jisté. A právě přípravná utkání hodně napoví o tom, kdo si post v základní sestavě vybojuje.

Předpokládaná sestava HC Energie

Habal (Dybal) – Mikyska, Tureček, Krajčík, Weinhold, Benda, Dorot, Anton – Kofroň, Koffer, Kružík – Adámek, Přikryl, Bernovský – Váňa, Kverka, Tomeček.

O utkání s Davidem Brukem

Energetici jsou na startu předzávodního období, čeká je celkem devět přípravných duelů. Tým tak zatím trénuje v široké sestavě a do zápasů tak vždy půjde jen jedna část týmu.

„Máme širší kádr, takže první čtyři zápasy pojmeme i kondičně a budeme hrát na tři formace. V Boleslavi nastoupí jedna část týmu doplněná o naše juniory a hráče z partnerského Sokolova, s Kladnem pak bude hrát další skupina,“ přibližuje úterní sestavu týmu hlavní kouč David Bruk a pokračuje.

„Na zápas se už moc těšíme. Jdeme do třetího týdne přípravy na ledě, takže to utkání naruší určitý stereotyp a také nám přinese data o hráčích. V první polovině přátelských utkání se budeme soustředit vyloženě na sebe a na náš výkon,“ dodává zkušený kouč.

Na ledě Boleslavi se v úterý premiérově v karlovarském dresu představí útočníci Roman Přikryl a Jan Bernovský, po letech za Energii nastoupí i forvard Vojtěch Tomeček, který je hráčem partnerského Baníku. Sokolov zapůjčí pro zítřek i obránce Martina Weinholda s Davidem Turečkem a útočníka Jaromíra Kverku.

Debut čeká i nové karlovarské dresy pro přípravné zápasy. Ty byly představeny v neděli večer a již jsou v prodeji v klubovém fanshopu či na eshopu.

Související články