HC Energie Karlovy Vary

Hokej nebo bruslení? Záleží, co bude děti bavit, říká Blanka Jiskrová

Ve středu 23. listopadu si v rámci akce Týden hokeje mohou děti ve věku 4 – 8 let bez rozdílu dovedností vyzkoušet, jaké to je hrát hokej nebo třeba jenom bruslit. Akci pořádá HC Energie Karlovy Vary ve spolupráci s Českým hokejem na tréninkové hale KV Areny. Dětem se budou věnovat kromě trenérů z přípravky i hráči a-týmu.

Na co se mohou děti a jejich rodiče těšit na akci Pojď hrát hokej, která se koná v rámci Týdne hokeje?

Určitě na program, který na ledě připravujeme. Děti si hlavně budou moci hokej vyzkoušet. Některé děti to neznají, ale rády se koukají na hokej třeba v televizi a říkají: "mami, tati, já bych to chtěl jednou vyzkoušet." Tak právě toto je pro ně příležitost, kdy mohou přijít a vyzkoušet si to.

Je tedy možné, aby si to děti jenom vyzkoušely? Nejedná se o nic závazného?

Není to závazné, děti mohou s rodiči přijít, vyzkoušet si to a zjistit, zda je to baví, a jestli přijdou na trénink. V našem klubu není závazný ani první a druhý trénink. Děti si mohou v přípravce vyzkoušet přijít dvakrát třikrát na led. Pokud pak přijdou s tím, že se těší na další trénink, tak to bývá taková ta hvězdička, že dítě hokej bude bavit a mohlo by se mu v klubu líbit.

Mají si děti sebou něco přinést?

V současné době bychom byli rádi, kdyby si přinesli, pokud mají, vlastní brusle a přilbu. Přilba může být klidně lyžařská, je lepší než cyklistická a lyžařské rukavice, protože pletené se lepí na led a hokejové rukavice děti ještě většinou nemají. Pokud mají děti chrániče loktů a kolen, jako na inlajnové bruslení, tak je to obrovská výhoda.

Jaký bude konkrétně program? Na co se mohou děti v rámci akce těšit?

Budou tu s námi hráči a-týmu, kteří přivádějí děti na led a bruslí s nimi. Na ledě budou připraveny hry jak pro děti, které již bruslí, tak i pro ty které nebruslí. Na části ledu připravujeme ukázku tréninku s těmi nejmenšími. Rodiče tak uvidí, co jejich ratolesti čeká, pokud by do klubu přišly.

Když to vezmeme obecně, sportů je obrovské množství. Proč zrovna lední hokej?

Podle mého názoru jde o poměrně atraktivní sport. Možná pro chlapce o trochu víc než pro dívky. I když dívky mají v klubu poměrně velké zastoupení. Je to dynamický a rychlý sport. Pro děti ale nemáme jenom lední hokej. Snažíme se, aby měly celostní pohybovou přípravu, tedy základy gymnastiky, základy míčových her. Ty nejmenší děti chodí i plavat. Program by měl být všestranný a specializace se vyvíjí teprve postupně.

Říká se, že hokej je finančně náročný sport. Je to pravda?

Na tuto otázku nedokážu v současné chvíli úplně odpovědět. Myslím si, že zatím je na Karlovarsku a v Energii velmi dostupným sportem.

Nemusí děti chodit přímo hrát hokej, ale mohou se u vás pouze naučit bruslit?

Děti se u nás mohou pouze naučit bruslit. Je velké množství dětí, které přijdou do přípravky a absolvují roční program výuky bruslení a bruslení s hokejkou a odchází s dovedností do života, kterou jim nikdo nevezme. Umí bruslit, mohou chodit na veřejné bruslení a také mají větší obratnost a dovednost na kolečkových bruslích.

Pokud by někdo nestihl přijít na tuto akci může přijít i jindy?

Přípravku máme otevřenu celý rok. Rodiče mohou přivést děti kdykoliv a náborové dny jsou středy.

Děkuji za rozhovor.