HC Energie Karlovy Vary

Jiří Kalous o první čtvrtině, zraněných i nových smlouvách

Energie má za sebou úvodní čtvrtinu extraligové soutěže. Se ziskem 18 bodů je v našlapané tabulce devátá, ale na horní příčky má jen minimální ztrátu. Jak hodnotí úvodní zápasy nového týmu sportovní ředitel Jiří Kalous?

Máte za sebou první čtvrtinu extraligy, deváté místo, osmnáct bodů. Jak jste spokojeni s výsledky a celkově s hrou?
Pokud mám hodnotit první čtvrtinu jako celek, všichni si uvědomujeme, že probíhá přestavba týmu. Potřebujeme, aby se jednotlivé formace a obranné dvojice sehrály a našla se chemie v útočných řadách. Myslím, že osmnáct bodů odpovídá současné síle týmu. Samozřejmě jsme ztratili body v zápasech, kde jsme možná byli lepší, ale nedokázali jsme je uhrát. Na druhou stranu jsme v některých zápasech bodovali, i když jsme lepší nebyli...Z tohoto pohledu bodový zisk odpovídá realitě.

Mám ale radost z bojovnosti a charakteru týmu. Některé zápasy jsme otočili i za nepříznivého stavu, což nebývalo úplně běžné. Hráči bojují až do poslední vteřiny, nevzdávají se ani při větším brankovém manku. Tým jede na hranici svých možností, což je pro nás dobrý signál do budoucna. Bojovnost je jedním z prvních předpokladů k tomu, abychom v budoucnu mohli dosáhnout dobrých výsledků.

Z úvodních sedmi zápasů jste vyhráli jen dva. Zůstávali jste v klidu i s ohledem na skutečnost, že tým prošel tak razantní přestavbou, jak zmiňujete?
Ano, první část extraligy byla plná výkyvů, výkony byly kolísavé. Sleduji každý trénink a musím říct, že tým pracuje velmi dobře. Trenéři se věnují všem herním činnostem systematicky. Nejde jen mávnout kouzelným proutkem, aby se vše zlepšilo hned. Hráči se musí s novými věcmi sžít, dostat systém pod kůži a zautomatizovat si ho.

Je potřeba ukázat herní disciplínu, abychom se vyvarovali zbytečných faulů. To nás třeba stálo utkání v Olomouci. Tréninky jsou intenzivní a postupujeme krok za krokem. Věříme v trpělivost, tvrdou práci.

Fanouškům se herní projev líbí, padá hodně branek, ale byly tam i výpadky, například když jste během minuty dostali tři góly. Čemu to přisuzujete?
Z mého pohledu by se nemělo stávat, abychom měli herní výpadky v nějaké části hry. My musíme jet jako mašina, jako stroj. Někdy podceníme situaci, například v brankovišti, ale na těchto věcech pracujeme. Hráči si musí navyknout, aby se takových chyb vyvarovali co nejvíc. Denně se na tom pracuje a budeme v tom pokračovat.

Co se naopak daří je forma některých hráčů. Ondřej Beránek je po mistrovství ve skvělé formě, přisuzujete to tomu, že mu to dalo mnohem víc, než extraliga?
Myslím si, že Ondřej už dlouhodobě potvrzuje svoji vysokou kvalitu jako hráč. To mistrovství ho posunulo zase dál. Narostlo mu to správné sebevědomí. Ukazuje to na ledě při každém střídání. Ukazuje to v tréninku. Jde příkladem. Má obrovské nasazení a jsem rád, že si za góly letos jde s mnohem větším důrazem. Myslím si, že právě produktivita byla v minulosti věc, která mu při způsobu jeho hry trochu chyběla. Střelecky se tolik neprosazoval, jak by si možná přál, ale letos na tom neskutečně zapracoval a stal se i bododovým hráčem, což je super.

Ondřeji Beránkovi končí po letošní sezoně smlouva. Jednáte o prodloužení?
Ano, jednání jsme zahájili. Pro mě osobně je to jedna z priorit, aby tady Ondra pokračoval. Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace, je jasné, že o takového hráče je zájem. Ondra je pro mě i trenéry prioritou, rád bych, aby v klubu pokračoval.

Bude i jednou z priorit Tarmo Reunanen, který se uvedl skvěle?
Pečlivě sledujeme všechny hráče. Tarmo ukázal kvalitu, která by mohla vést k úspěchu. Budeme o tom dále jednat, sezóna je teprve na začátku a uvidíme, jak se situace vyvine, ale budeme hovořit se všemi hráči a jejich agenty.

I letos pokračuje spolupráce se Sokolovem. Rozehrálo se tam pár hráčů. Jak jste s ní zatím spokojeni?
Spolupráce běží naplno, dolaďujeme určité detaily. Je důležité, aby byla přínosná pro obě strany. Mladí hráči tam dostávají herní prostor, stejně tak ti, kteří nemají vytížení u nás. Hráči jsou pravidelně nasazováni, což je jedním z cílů této spolupráce.

Zranění hráčů Ilomäkiho a Koffera znamenala, že David Kofroň a Daniel Kružík, kteří byli v Sokolově, mohli ihned naskočit. To je výhoda spolupráce?
Přesně tak, to je přesně ta výhoda. Spolupráce musí dávat smysl oběma stranám a tak by to mělo fungovat.

Můžeme přiblížit, jak to vypadá se zraněnými hráči?
Arttu Ilomäki odletěl na specializovanou kliniku na otřesy mozku do Finska. Věnují se mu specialisté. Umožnili jsme mu to. Je to Fin, který si chtěl udělat kontrolu ve finském domácím prostředí. Přiletí 28. října. Myslím si, že lékařské protokoly se neliší ani tam, ani tady. Spíš jde o jeho pocit, tak jsme to umožnili. Dostaneme samozřejmě finskou lékařskou zprávu a zjistíme, zda ty výsledky korespondují s naší lékařskou zprávou. Na základě toho se pak rozhodne, co dál. Věřím, že by mohl během dvou, tří týdnů být v pořádku. Samozřejmě jsem optimista, věřím tomu. Filip Koffer měl bolestivé zranění, ale páteční vyšetření nám dávaly naději, že by mohl jít do plného tréninku ve středu, což se i stalo a Filip by měl již v pátečním utkání nastoupit. Pokračuje i rekonvalescence obránce Ondřeje Dlapy, který se již zapojil do týmového tréninku bez omezení a do zápasu by mohl naskočit v polovině listopadu.

Jak je na tom David Moravec, který nedohrál nedělní zápas?
David absolvoval lékařské vyšetření, naštěstí se nepotvrdilo nic devastujícího. Předpokládaná doba léčby je cca 1-2 týdny. Musím zdůraznit, že zdraví hráče je pro nás priorita. Nechceme pokoušet osud, aby se něco nestalo do budoucna, takže v tomto naprosto respektujeme doporučení lékařů.

S ohledem na zdravotní komplikace, uvažoval jste o rozšíření týmu? Sledujete ten trh?
Samozřejmě sledujeme trh, je to součást naší práce. Nikdy nevíte, kdy k nějaké změně dojde. Uvidíme, co budoucnost přinese.

Zlepšené výkony přitáhly diváky na stadion. Jak si užíváte naplněnou KV Arenu?
Já jsem velmi rád, že diváci chodí ve větším počtu. Myslím si, že je to důsledek toho, že fanoušci vidí, že ti hráči na tom ledě nechávají všechno. Že bojují a nevypustí jednu vteřinu. Když se něco nepovede, tak to k tomu patří, ale pro mě je osobně důležité, že jedou na doraz. Soupeři nenechají metr volného ledu. Jeden ze základních kamenů našeho týmu je poctivost.