HC Energie Karlovy Vary

Juniorky čeká mistrovství světa, o cenný kov zabojuje i Lucie Velinská

České hokejisty do 18 let už ve čtvrtek rozehrají boje letošního světového šampionátu. V nominaci trenéra Dušana Andrašovského nechybí ani naše odchovankyně Lucie Velinská!

Sedmnáctiletá česká hráčka se zúčastnila už loňského mistrovství světa ve Spojených státech amerických, kde národní tým vypadl po čtvrtfinálové porážce 1:2 se Švédskem. Letos v Zugu by Velinská i celý tým chtěli konečně prolomit brány čtvrtfinále, které osmnáctka vyhrála naposledy v roce 2015.

„Moc se na turnaj těším. Je to moje poslední mládežnické MS. Jedu si to tam s holkama užít a hlavně odmakat, chceme urvat nějaký dobrý výsledek. Těším se, že si díky novému systému zahraji i proti USA nebo Kanadě,“ vyhlíží turnaj Lucie Velinská.

V nominaci figurují tři brankářky, osm obránkyň a dvanáct útočnic. Je mezi nimi devět účastnic minulého MS a čtyři toho předminulého.

České juniorky ještě v nekompletním složení absolvovaly od 27. do 29. prosince přípravné soustředění v Litoměřicích, následně se na Nový rok brzy ráno sešly na pražském letišti a odletěly do Švýcarska, kde je čeká finální kemp.

Několik dnů budou trénovat v Klotenu, kde také ve čtvrtek 4. ledna odehrají generálku proti Spojeným státům. V pátek už se přesunou do Zugu, tedy dějiště šampionátu.

SYSTÉM TURNAJE

Mistrovství světa žen U18 se po dlouhé době vrací k původnímu formátu dvou rovnocenných skupin, z nichž ale poprvé postoupí do čtvrtfinále všechny týmy. Češky vyzvou ve skupině A od soboty 6. ledna postupně Finsko, Kanadu a Německo. Skupinu B utvoří USA, Švédsko, Slovensko a Švýcarsko.

Ve čtvrtfinále se týmy utkají křížem napříč skupinami, čtyři úspěšní sehrají medailové boje o víkendu 13. a 14. ledna. Naopak dva poražení čtvrtfinalisté lépe umístění v základních skupinách sehrají duel o konečnou pátou příčku, dva poražení čtvrtfinalisté s horší bilancí v základních skupinách se v jednom utkání poperou o záchranu.

Česká nominace na MS žen do 18 let

Brankářky (3):
Aneta Šenková (Litoměřice), Sára Valérie Ševčíková (Stanstead College, Kanada), Daniela Nováková (Hvězda Praha).

Obránkyně (8):
Adéla Fromová (Kolín), Aneta Paroubková (Pilsen Wolves), Lucie Velinská (Balmoral Hall, Kanada), Klaudie Slavíčková (Louny), Veronika Hujová (Ústí nad Labem), Johanna Tischler (Ontario Hockey Academy, Kanada), Ellen Jarabková (Hvězda Praha), Madlen Chladová (Světlá nad Sázavou).

Útočnice (12):
Julie Jebousková (Shattuck-St. Mary’s, USA), Adéla Pánková (Tábor), Viktorie Jílková (Žebrák), Adéla Šapovalivová (MoDo Örnsköldsvik, Švédsko), Tereza Plosová, Linda Vocetková (obě Djurgarden, Švédsko), Barbora Juříčková (Hämeenlinna, Finsko), Anežka Čabelová (Rink Academy Kelowna, Kanada), Tereza Gildainová (Šumperk), Barbora Prošková (Brynäs, Švédsko), Magdaléna Felcmanová (Rovaniemi, Finsko), Karolína Skořepová (Kärpät Oulu, Finsko).

Náhradnice:

Brankářky: Viktorie Hořínková (Mad Bull České Budějovice), Ema Jaworská (Rödovre, Švédsko). Obránkyně: Jaroslava Holíková (Valkyries Brno), Šarlota Stýblová (Ontario Hockey Academy, Kanada). Útočnice: Zikmunda Mazancová (Memmingen, Německo), Bára Hračová, Nicol Příhodová (obě HTI Stars, Kanada), Natálie Musilová (Mad Bull České Budějovice).

Realizační tým:

Generální manažerka: Tereza Sadilová
Týmová manažerka: Markéta Mlíkovská
Hlavní trenér: Dušan Andrašovský
Asistent trenéra: Martin Pouska
Trenér brankářů: Václav Vacek
Videotrenér: Pavel Liehman
Kondiční trenérka: Zuzana Maňasová
Fyzioterapeutka: Tereza Pekařová Kraváková
Lékař: Vojtěch Třebický
Kustodi: František Buček a Karolína Kovářová

Program MS žen do 18 let 2024

Čtvrtek 4. ledna – příprava:
19:00 Česko – USA (Kloten)

Sobota 6. ledna:
12:00 Finsko – Česko (sk. A)
16:00 Švédsko – Švýcarsko (sk. B)
20:00 Kanada – Německo (sk. A)

Neděle 7. ledna:
12:00 USA – Slovensko (sk. B)
16:00 Finsko – Německo (sk. A)
20:00 Česko – Kanada (sk. A)

Pondělí 8. ledna:
16:00 Slovensko – Švédsko (sk. B)
20:00 USA – Švýcarsko (sk. B)

Úterý 9. ledna:
16:00 Německo – Česko (sk. A)
20:00 Kanada – Finsko (sk. A)

Středa 10. ledna:
12:00 Švédsko – USA (sk. B)
16:00 Švýcarsko – Slovensko (sk. B)

Čtvrtek 11. ledna:
10:00 1. čtvrtfinále
13:30 2. čtvrtfinále
17:00 3. čtvrtfinále
20:30 4. čtvrtfinále

Sobota 13. ledna:
11:00 zápas o 7. místo
15:00 1. semifinále
19:00 2. semifinále

Neděle 14. ledna:
11:00 zápas o 5. místo
15:00 zápas o 3. místo
19:00 finále