HC Energie Karlovy Vary

Myslel jsem si, že sezonu odpískám, konec byl ale super, říká Habal

Do Karlových Varů se vrátil letos v lednu po pěti letech. Brankář Vladislav Habal v uplynulé sezoně dlouho čekal na úvodní start, pak ale dostal šanci na západě Čech a nakonec si zachytal i v play-off! „Kdyby mi někdo na začátku ledna řekl, že v březnu budu chytat play-off, tak bych mu nevěřil. Každý zápas jsem si moc užil a věřím, že letos pomůžu ještě více než loni,“ říká třicetiletý gólman.

Letní příprava energetiků zvolna míří ke svému konci, hráče čeká poslední týden před nástupem na dovolenou. Nejinak to mají i karlovarští gólmani, mezi kterými nechybí ani Vladislav Habal.

„Už jsem trošku starší, takže už to není tak strašné, jako dřív. Bylo to jiné v tom, že poslední dvě sezony jsem si letní přípravu dělal sám. Měl jsem něco zajetého a teď jsem se musel přizpůsobit, ale dalo by se říct, že letní přípravu jsem si užil,“ říká odchovanec sokolovského hokeje, který do Karlových Varů přišel už v šestnácti letech.

Zkušený gólman tak znovu naskočil do týmové přípravy, která má oproti té individuální své klady i minusy. „Rozdíl je v tom, že jsem dříve víc chodil do posilovny a skoro vůbec jsem neběhal. Na druhou stranu jsem byl teď v partě s klukama. Rád si zahraji nějakou hru, což při individuální přípravě nejde, takže to bylo super. Nemám rád běhání, delší běhy. Kratší běhy mi nevadí, ale dlouhé tratě, to opravdu nemám rád,“ popisuje muž, který chytal za juniorku Energie v mládežnické MHL při její premiérové sezoně.

Ten se společně se spoluhráči nepřipravoval pouze na suchu. Energetici využili toho, že poprvé v historii je led v KV Areně na obou halách po celý rok a pravidelně tak mohou trénovat i v prostředí, které mají přeci jen raději než posilovnu a atletický ovál. Nicméně být na ledě zatímco venku teploty šplhají nad třicet stupňů není úplně obvyklé.

„Je to pro mě netypické asi jako pro všechny, ale užil jsem si to, protože jsme z toho nevypadli. Pro mě osobně byla loňská sezona strašně krátká, takže jsem rád, že jsem mohl být na ledě i teď, kdy pilujeme kondici i bruslení. Nástup v červenci už bude o to lepší,“ kvituje Habal aktuální tréninkovou situaci.

Habal se po čtyřech sezonách na Slovensku vrátil do Karlových Varů letos v lednu. V Košicích mu ročník skončil už na v březnu 2020, jenže zkušený gólman patřičnou nabídku obdržel až se začátkem roku nového. I tak ale nakonec hodnotí uplynulý extraligový ročník pozitivně.

„Na to, že mi začala sezona až v lednu, tak jsem byl sám překvapený, kolik jsem toho nakonec odchytal. Jak to začalo strašidelně, kdy už jsem si myslel, že nastoupím do práce, tak konec byl super. To jsem si užil,“ říká gólman, který extraligu chytal pouze na západě Čech a pokračuje.

„Myslel jsem si, že tu loňskou sezonu odpískám a zkusil bych to od nové, ale dopadlo to nejlépe, jak mohlo. Na tu krátkou dobu jsem odchytal ještě dost zápasů,“ pochvaluje si brankář, který nakonec v sezoně 2020/21 nastoupil do devíti zápasů včetně dvou duelů předkola play-off s Pardubicemi. Sérii, ve které nakonec energetici padli 1:3 na zápasy, pro někoho možná trochu překvapivě začal v brance hned při úvodním duelu na ledě Dynama.

„Kdyby mi někdo na začátku ledna řekl, že v březnu budu chytat play-off, tak bych mu nevěřil. Každý zápas jsem si moc užil a věřím, že letos pomůžu ještě více než loni,“ říká Habal, který bude dres Energie oblékat i v novém extraligovém ročníku. Vedení klubu totiž na třicetiletého muže s maskou uplatnilo roční opci a prodloužilo tak angažmá minimálně o další rok.

„Moc mě to potěšilo. Nic jiného jsem neřešil, chtěl jsem tady zůstat, dělal jsem pro to maximum a teď udělám vše proto, abych dostal smlouvu třeba i na další sezony,“ naznačuje další plány.

Habalův rychlý lednový příchod byl doslova vidět i na ledě. Brankář totiž musel vytáhnout ze skříně starou helmu, ve které v Karlových Varech chytal během svého posledního angažmá na západě Čech v ročníku 2015-16. A nezůstalo to bez povšimnutí. Výrazná maska karlovarského gólmana se zombie motivy jasně ozářila extraligová kluziště. Do nové sezony však vyjede už se zcela novou přilbou.

„Na nové masce už se pracuje. Návrh už je hotový, jen se čeká, až se odešle maska na nástřik. Bude fakt super a moc se těším na výsledek,“ říká natěšeně Habal.