HC Energie Karlovy Vary

Pro body na Spartu! Energetici jedou bojovat do hlavního města

Podaří se energetikům navázat na zlepšující se výsledky a odvezou si body i z ledu pražské Sparty? Každý zápas a každý bod je nyní nejen pro ně, ale i pro soupeře extrémně důležitý, v O2 areně je tak nečeká nic lehkého. Zápas začíná v Praze v úterních 18:30.

O soupeři

Sparta podává konzistentní a dobré výkony prakticky celou sezonu. Poslední špatná chvilka byla v listopadu, kdy přišla série proher, od té doby ale pražský tým sbírá jeden bod za druhým a prohrává pouze sporadicky. Až do posledního zápasu měli Pražané krásnou sérii výher, po sedmi zápasech je ale po nájezdech zastavila Plzeň. V listopadu pražský tým vyměnil trenéra, na střídačku se postavil Miloslav Hořava a změna to, zdá se, byla dost důležitá a zatím se vyplatila. Během pár zápasů se dal tým dohromady, převedl perfektní výkony na vánočním Spengler cupu a pokračuje v tom i v extralize. Kromě trenéra přišli v probíhající sezoně i noví hráči, obránce Michal Kempný a útočník Pavel Kousal. Jako poslední se v pondělí připojil k týmu švédský tvrďák Stefan Warg, který přichází z finské nejvyšší soutěže.

Síla Sparty letos vychází především z týmového pojetí, žádné individuality nijak nevyčnívají. Samozřejmě jsou zde hráči jako Horák, Řepík či Sobotka, na které se trenér může vždy spolehnout, ale na pravidelné bázi boduje i spousta dalších hráčů.

Vzájemná střetnutí

Jelikož se je toto střetnutí dohrávkou 33. kola, jde tedy v letošní sezoně teprve o třetí vzájemný duel. V sedmém kole došlo v Praze na první střetnutí a zápas to byl po všech stránkách vyrovnaný. Energetici sahali po třech bodech, nakonec brali dva za výhru 5:4 po prodloužení. Následný domácí zápas v polovině listopadu už tolik krásy nenabídl. Karlovarští hokejisté na soupeře ztráceli od začátku a nakonec podlehli 1:5.

Z tábora Energie

Karlovarští hokejisté do toho v posledních zápasech pořádně šlápli a konečně se jim začalo dařit. Nemluvíme o pár zápasech, ale o dobré poslední desítce. Energetici v ní sice zaznamenali čtyři porážky, pořád je to ale z pohledu formy řadí na třetí místo! Hlavní úspěch stojí především v získávání bodů se soupeři, kteří jsou v tabulce nablízku. České Budějovice, Litvínov, Kladno, Kometa, to jsou právě důležité body. Samozřejmě ale nesmíme opomenout i porážky Třince a Olomouce, které v konečném zúčtování mohou být také velmi důležité.

Hráči na ledě se snaží pořád stejně a dávají do hry stále maximum, začalo se ale dařit proměňovat šance a částečně i využívat přesilovky. To jsou právě dvě věci, se kterými dříve nebyli trenéři spokojení. Nasazení, bojovnost, to vše bylo v pořádku, chybělo ale i trochu štěstí, a hlavně úspěšnost ve skórování. Viditelné zlepšení začalo přicházet v přesilovkách, ty trápily tým prakticky po celou sezonu.

Neméně důležitým byl kromě týmového pojetí i individuální výkon hráčů. Velmi dobře se rozchytal Vladislav Habal, ten se však v pátečním zápase s Třincem zranil. Nahradit ho po dlouhé době musel Štěpán Lukeš, ten ale šanci využil a jak v pátek, tak i v neděli v Olomouci předvedl pěkný výkon. V útoku prožívá nejlepší střeleckou sezonu Ondřej Beránek, po nevynucené zápasové pauze se probudil také Martin Kohout. Snaživý křídelník ve dvou zápasech skóroval třikrát a v Olomouci navíc vstřelil vítězný gól necelou vteřinu před koncem.

O zápase s asistentem trenéra Vojtěchem Šikem

Jak je na tom aktuálně A-tým po organizační stránce? „Máme celkem náročný program, kdy jen střídáme utkání a trénink, ale nic to nemění na tom, že budeme chtít na Spartě předvést co nejlepší výkon,“ zhodnotil na úvod Šik. „Chtěli bychom navázat na předešlá utkání, kdy se prezentujeme dobrými výkony ve hře dopředu i dozadu. Pomáháme si také zlepšenou hrou v přesilových hrách. Věříme, že nevážeme na poslední dvě dobře odehraná utkání a přivezeme si ze Sparty body,“ dodává asistent trenéra. „Samozřejmě víme, že to bude náročné. Sparta předvádí dlouhodobě konzistentní výkony podpořené domácí atmosférou O2 areny. Budeme chtít do utkání vstoupit aktivně a prezentovat se naší hrou,“ uzavírá.

Související články