HC Energie Karlovy Vary

Šance na reparát! Vyzraje Energie na Chemiky?

Dvě derby ve třech dnech se hned tak často nevidí, ale jiskřivé souboje zpestří tréninkový dril v přípravě nejen našim hokejistům, ale i fanouškům. Po tom, co v úterý energetici ovládli Západ, zabojují nyní o vládu nad Podkrušnohořím. Zda jim vyjde odveta za předchozí duel a oberou o body i Litvínov, můžeme sledovat ve čtvrtek 22. srpna od 17:30 hodin. Vstupenky je možné zakoupit online nebo přímo na místě. Pro vstup na utkání je nutné využít vchody A a B v severní straně zimního stadionu.
Kde utkání sledovat:
Online přenos

Stream

Z kabiny soupeře:

Litvínovští hokejisté do kolotoče přípravných zápasů naskočili později než Energie a mají tak na kontě zatím tři utkání a ze všech vyšli vítězně. I když dva duely byly velmi těsné. Energie totiž padla až v nájezdech a po prvním utkání, kdy Severočeši porazili Liberec 4:1, v odvetě zvítězili už pouze o gól, když na konci zápasu na liberecké světelné tabuli svítilo skóre 2:3.

Stejně jako Energie, tak i Verva dává prostor nadějným mladíkům ze své juniorky. Proti Energii jich v sestavě bylo šest. Jedním z nich byl obránce René Kubíček, který do litvínovské juniorky přišel v loňské sezoně právě z Karlových Varů. Kromě něj pak nastoupili mladí hokejisté, kteří za Litvínov hrají už od žákovských kategorií. Do seniorského hokeje tak poprvé naskočili obránce Vít Beran a útočník Dominik Čech, který nastoupil rovněž v posledním duelu v Liberci. Do seniorského hokeje již v loňské sezoně nakoukl útočník Jakub Bednařík, který si zatím připsal starty ve druhé lize za Mostecké Lvy. Ve druhé lize udělal první krůčky v seniorském hokeji také Ondřej Postl. Šikovný útočník si v loňské sezoně v šedesáti zápasech ELJ připsal 71 bodů (24+47) a v jejím závěru naskočil do play-off 2. ligy v dresu svého domovského Děčína.

Také litvínovský klub má ve svých řadách medailistu z posledního juniorského mistrovství. Odchovanec Matěj Maštalířský byl dopsán na soupisku národního týmu poté, co kvůli zranění mistrovství skončilo pro Robina Sapouška. Takže vlastně i pro oba mladíky bylo vzájemné utkání speciální, protože se potkali poprvé od mistrovství a navíc tentokrát jako soupeři. Matěj za A-tým Litvínova debutoval už v loňské sezoně, a na kontě má i první gól v naší nejvyšší soutěži.

Ten vstřelil v utkání s Kometou, které Verva doma vyhrála, a tak si Matěj užil i děkovačku na stadionu, kde vyrostl. „Vzpomínám si, jak jsem jako malý kluk stál na plexiskle a chtěl jsem vítězný balónek. Ještě na začátku sezony jsem koukal na děkovačku z tribuny, teď jsem mohl být na ledě, to je prostě super,“ vyprávěl po zápase pro klubový web Matěj Maštalířský. Urostlý obránce naskočil do všech tří přípravných zápasů Litvínova. Klub si služby své naděje pojistil smlouvou.

V novém dresu pak září Matěj Pekař. Jedna z posil týmu si ve třech utkáních připsala čtyři body (2+2) a rozhodující nájezd v utkání s Energií. Kromě něj se už bodově prosadili také Maxim Čajkovič, Filip Sandberg a Jared McIsaac. Ve formě je také litvínovský kapitán Matúš Sukeľ, který ve dvou utkáních nasbíral pět bodů (4+1).

Z kabiny Energie

Derby má vždy zvláštní náboj, ale pro několik hráčů v obou týmech bylo první vzájemné utkání v Chebu ještě o něco speciálnější. V první řadě pro Janise Jakse, který ještě v loňské sezoně oblékal dres Litvínova a poprvé se tak postavil proti svým spoluhráčům. A navíc svým gólem v závěru základní hrací doby vynutil nastavený čas. Stát na druhé straně muselo být trochu zvláštní i pro Radima Šaldu. Mladý obránce totiž v Litvínově také strávil dvě sezony a najednou byl proti svým kamarádům v roli soupeře.

Čas už možná trochu ubral na pikantnosti vzájemných duelů pro Petra Koblasu, protože obávaný střelec v severočeském týmu, po odchodu z Energie, již odehrál celou loňskou sezonu.

Jak už bylo řečeno, tak energetici mají tento týden na programu dvě derby. To první, Západočeské, mají v kapse a po senzačním obratu vládnou Západu. Je sice pravda, že tentokrát na ledě ještě jiskry úplně nelétaly, ale i tak bylo v utkání s naším rivalem na co koukat a napětí mu rozhodně nechybělo. „Dneska to bylo v takovém přátelském duchu, ale myslím si, že zápasy v lize nebo i ten domácí přátelský zápas se tak už určitě odvíjet nebude,“ konstatoval s úsměvem po zápase Jan Šír, který v karlovarském dresu naše nejtřaskavější derby zažil poprvé, a navíc si v něm vstřelil svou premiérovou branku za Energii.

Na úterní derby bude vzpomínat i mladičký útočník Vojtěch Čihař. Ten parádní akci zakončil svým prvním gólem v seniorském hokeji, který jak se ukázalo, byl vítězný. „Byl to skvělý pocit! Tarmo to výborně vytáhnul a já jsem si najel po prknech. Pak mi to nahrál, obhodil jsem si obránce a jel jsem za tím. Viděl jsem Krůžu, jak jede trošku se zpožděním na druhé straně, tak jsem zkusil střílet po ledě na zadní beton a prošlo to, za což jsem nesmírně rád,“ zářil po zápase Vojta, který v naší nejvyšší soutěži poprvé skóroval v sedmnácti letech a ještě navíc v derby s Plzní.

Mimochodem svůj první start za A-tým Energie si talentovaný útočník připsal v loňské sezoně právě proti Litvínovu a i tento zápas skončil výhrou Energie, takže si Vojta nejen užil děkovačku a týmem, ale ještě i dodatečnou, na kterou ho vytáhl Dominik Frodl. Ostatně pro karlovarského gólmana jsou zase speciální utkání s Plzní, v jejímž dresu odchytal dvě sezony.

Po jaké sestavě trenéři Pavel Patera a David Moravec sáhnou a jaký recept svým svěřencům proti Litvínovu naordinují, uvidíme ve čtvrtek.