HC Energie Karlovy Vary

Takový gól jsem dal v kariéře poprvé, směje se Mikúš

Karlovarští si z nedalekého Chomutova odváží tři cenné body. Do vedení poslal energetiky Tomáš Mikúš. „Jen jsem se otočil a všichni za mnou přišli s radostí. Já jsem vůbec nevěděl, co se děje," říká s úsměvem po vyhraném zápase Mikúš.

Tomáši, pro vás to byl skoro snový zápas. Jeden gól, asistence, výhra za tři body a ještě jste byl zvolen nejlepším hráčem zápasu...
Osobně jsem se cítil velmi dobře. Hlavní ale je, že jsme jako tým předvedli dobrý výkon, navíc po včerejší prohře se Spartou, dokázali jsme se z toho oklepat. Všichni jsme hráli dobře. Jsem rád, že jsme v Chomutově vyhráli za tři body, jsou to pro nás důležité body.

Co říct k té vaší brance, takových jich za život útočník moc nedá...
Pokud vím, tak jsem takový gól dal poprvé ve své hokejové kariéře, ale i takové branky se počítají. Já jsem viděl, že mi bek vkládá do rány hokejku, takže kotouč neměl žádnou razanci. Přes bránícího hráče jsem ani neviděl. Jen jsem se otočil a všichni za mnou přišli s radostí. Já jsem vůbec nevěděl, co se děje.

Ačkoli to byl smolný gól pro brankáře, vám se vyplatila střelecká aktivita...
Jak se říká - kdo nevystřelí, nedá gól. Je třeba, abychom to zkoušeli. Branka sice padla se štěstím, ale i takové góly se počítají.

Chomutov se hodně tlačil do branky, jak byla jejich hra pro vás náročná, obzvlášť po sobotním zápase se Spartou?
Důležité bylo, že nám podařilo vstřelit první gól. Tíha se trošku přenesla na ně. Je znát, jak těžko se hraje, když je mužstvo poslední v tabulce a má velkou bodovou vzdálenost od ostatních týmů. Navíc když ještě dostanou první branku, tak pro soupeře je to ještě o něco těžší. Myslím si, že to byl takový zlomový moment.

Cítili jste na sobě nějaký tlak? Po dvou prohrách se očekávalo, že na ledě posledního týmu urvete body...
Neřekl bych přímo tlak, snažíme se jít zápas od zápasu. V takto vyrovnané soutěži jako je extraliga, je vlastně úplně jedno, koho porazíme. Uvědomovali jsme si vážnost tohoto utkání. Věděli jsme, že pokud se nám podaří odvézt tři body, bude to pro nás fajn, s tím jsme také do zápasu šli. V podstatě do každého zápasu jdeme s tím, že chceme nějaké body sebrat.

Jak bylo náročné zvládnout dvě utkání ve dvou dnech?
Musíme se vypořádat s tím, jaký je program, nic s tím neuděláme. V sobotu jsme se snažili rychle zapomenout na předešlý zápas, zregenerovat a dobře se vyspat. Do Chomutova jsme přijeli s tím, že uděláme všechno pro to, abychom urvali tři body.

Uvítali jste, že nemusíte cestovat až na Moravu, ale jedete jen kousek?
Pomohlo nám, že Chomutov je blízko a jsme v podstatě pořád doma. Přijeli nás podpořit také naši fanoušci ve velkém počtu. Bylo to pro nás, byť malou, ale přesto výhodou.

Získali jste tři body, které jsou důležité, také vzhledem k vývoji v tabulce...
Chceme se odlepit nebo si udržet odstup od posledních míst. Pro nás to byly důležité body. Takové zápasy musíme zvládat. Jsem rád, že se nám to podařilo.

Je před půlkou sezony a vy se pořád držíte na dostřel první desítky, což byl váš cíl před sezonou. Panuje zatím spokojenost s výsledky?
Začátek sezony nebyl úplně ideální. Prohráli jsme několik zápasů v řadě. Potom se to naštěstí otočilo, hodně jsme na sobě pracovali a šli jsme výhrám naproti. Musíme makat tak, jako do teď a doufat, že nějaké body ještě posbíráme a podaří se nám náš cíl naplnit.

Sledoval váš zápas také bratr?
Ano, brácha se byl také podívat na utkání se Spartou, protože měli kluci z Litvínova volnější program. Jsem rád, že to takhle vyšlo a jsem zvědavý, co mi na to poví on. Uvítal bych, kdyby se někdy mě podařilo jít se podívat na jeho zápas a podpořit ho.

Díky za rozhovor!

Související články