HC Energie Karlovy Vary

Václav Eismann: Mozaika si sedla

Václav Eismann je trenérem karlovarského juniorského týmu. V letošní sezoně se jeho mužstvu velmi daří a po dvaceti odehraných kolech si mladí energetici drží třetí příčku. Pro kouče mládeže však není důležitý jen výsledek, ale také vlastní progres hokejistů, který jim pomůže v další hokejové kariéře.

Trenére, po 20 odehraných kolech se držíte na třetím místě v tabulce, očekávali jste takový průběh sezony?
Je to výš, než bylo naše očekávání, ale jsme za to rádi. Také nás těší, jak se mužstvo profiluje, jak herní projev, tak atmosféra v kabině jsou na velmi dobré úrovni.

Jste spokojení s aktuálním umístěním, nebo míříte ještě výš?
Umístění je pouze jedna věc, se kterou jsme zatím spokojení. Nicméně druhou věcí je rozvoj hráčů, což se nám daří i ve spolupráci s Baníkem Sokolov, kde si někteří kluci již mohli vyzkoušet Chance ligu. Pro jejich progres to je nejlepší, co je vůbec mohlo potkat.

V Sokolově nastupuje Vít Jiskra, který se ihned v prvním utkání střelecky prosadil...
Zrovna u Víti jsem rád, že to tak je. Jeho hra je mi sympatická a vím, že hokej dělá s velkou vášní. Tohle je pro něj velká odměna.

V čem podle vás tkví síla mužstva v letošním ročníku?
Mužstvo bylo dobře doplněné. Přišli noví hráči, kteří zapadli do naší strategie. Vyprofilovali se nám lídři, hlavně z ročníku 2001, kteří dobře doplňují kluci z ročníku 2000. Celkově si mozaika sedla. Začátek, kdy jsme byli ještě v kompletní sestavě, což teď už nejsme, díky posunu hráčů do seniorského hokeje, se dobře nastartoval a mužstvo dostalo sebevědomí. Proto se začátek soutěže povedl tak, jak se povedl. Nyní jsme v očekávání, jak se bude soutěž vyvíjet dál, jelikož sestava není nejsilnější možná. Je to daň, kterou jsme ochotni zaplatit a rádi ji akceptujeme, když hráči mohou získávat zkušenosti se seniorským hokejem. Jak to ale bude probíhat dál, to nevím.

Je náročné trénovat mladé hráče, kteří ještě nemají takovou disciplínu a jak je motivovat k lepší práci?
Nechci hodnotit seniorský hokej, protože s ním nemám zkušenosti. Já musím říct, že jsem nikdy neměl problémy v mužstvu s disciplínou, nebo excesy. Vždy jsem se snažil najít s hráči společnou řeč. Samozřejmě s někým to šlo lépe, s někým méně. Nepochybně existují hráči, kteří mi nemůžou přijít na jméno, ale jsou také hráči, se kterými mám dodnes dobrý vztah a působí v našem A-týmu.

V průběhu sezony jste využili tři brankáře. Jak to vidíte dál, například s Jakubem Kašparem, který střídavě nastupuje také za Baník?
Situace vznikla tak, že Adam Horák odchytal drtivou většinu minut, které jsme v turnaji DHL odehráli. Bylo vidět, že i na něj dolehla určitá únava. Využili jsme možnost nasadit Kubu Kašpara ve dvou zápasech. Myslím si, že to byl dobrý tah pro obě strany. On nám pomohl obě utkání vyhrát a současně získal minuty v bráně. Věřím, že i tento střípek do mozaiky mu může pomoci do zápasů Chance ligy. Budeme mu držet palce!

Kapitánem mužstva je již zmiňovaný Vít Jiskra, proč padlo kapitánské "céčko" právě jemu?
S Víťou jsme to konzultovali, jestli chce tuhle roli, jestli je na ní připravený, jelikož doposud ve své kariéře ji nevykonával a neměl s ní žádné zkušenosti. On si vzal čas na rozmyšlenou a nakonec přišel s rozhodnutím, že roli kapitána přijímá. Musím říct, že se v roli den ode dne zlepšoval. Rozhodli jsme se tak, protože je to hráč s vysokou herní inteligencí, skvělým přístupem a vůbec... on svojí činností, působením v mužstvu je příkladem, a to je u kapitána důležité.

Před sezonou se řešila kauza ohledně DHL, jaký je váš názor?
Dokážu se vžít do situace klubů, které přišly o soutěž. Na druhou stranu ji stejně administrativně získaly jako ztratily. Když se pak rozhodlo, logicky směrem k mistrovství světa U20, že bude soutěž nesestupová a zúží se, tak v tu chvíli a při zvážení všech pro a proti, to byl od svazu logický krok. Dalo se čekat, že to sebou přinese bouři nevole. Kdyby se to udělalo okamžitě sportovní cestou, tak by hráči ročníku 2000, kteří přicházejí v úvahu pro mistrovství světa U20, byli drženi v juniorkách do doby, než bude rozhodnuto o nesestupu. Což by pro přípravu naší reprezentace i rozvoj hráčů nebylo to pravé, co český hokej momentálně potřebuje.

Dokážete si představit, že se soutěž vyresetuje a pojede se od začátku?
To si představit moc nedokážu a doufám, že to nenastane.

Díky za rozhovor!