HC Energie Karlovy Vary

Salfický slavil vítězné derby. V zeleno-bílém dresu!

HC Energie - HC Plzeň 1929 4:3 (0:1, 3:2, 1:0)
Salfického tygří skok směrem k domácímu kotli za pohledů smutných fanoušků Plzně. Takový je výsledek druhého západočeského derby. Karlovarské vítězství se však nerodilo lehce a zkušený gólman musel podobné akrobatické kousky předvádět především během utkání. Ofenzivně silná Plzeň v KV Areně vedla 1:0 a 2:1, energetici však během půl minuty v druhé třetině otočili skóre ve svůj prospěch. Dvěma brankami potvrdila formu Skuhravého formace, střeleckou smůlu protrhl František Skladaný.
Tipsport extraliga, 19. kolo, pá 4.11.2011
Karlovy Vary
Plzeň
4:3
0:1, 3:2, 1:0
Branky a nahrávky: 30. Zaťovič (Mikeska, Mocek), 32. Skuhravý (Zaťovič, Mikeska), 33. Skladaný (Melenovský, Dej), 53. Pech (Kumstát) - 8. Pitule (Dvořák), 31. Kovář (Stránský), 40. Straka (Mrňa, St. Pierre). Rozhodčí: Kalivoda, Turčan – Rozlílek, Horinek. Vyloučení: 5:6, navíc St. Pierre (PLZ) 10 min. Bez využití. Diváci: 5449 (vyprodáno). Střely na branku: 24:37. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Karlovy Vary: Salfický - Gulaši, Nosek, Rohan M., Gřegořek, Mocek, Gawryletz, Gründling, Bombic - Košťál, Pech, Kumstát - Mikeska, Skuhravý, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Dej - Rohan T., Kupec, Zucker
Plzeň: Svoboda - Schnabel, St. Pierre, Hanzlík, Kinrade, Marušák, Růžička, Havíř - Duda, Straka, Kratěna - Dvořák, Pitule, Johnson - Horna, Vostřák, Mrňa - Stránský, Kovář, Petruška - Heřman

Komentář k utkání

Zápas dvou rivalů začal v klidnějším tempu a na první střelu z hole plzeňského Johnsona si musely ochozy počkat téměř minutu. Následně hra přitvrdila a přišly tresty po jednom na obou stranách, ale ani otevření hry změně skóre nepomohlo. V 5. minutě nebezpečně bezprostředně u Salfického tečoval nahození od Kováře Stránský, ale domácí gólman včas zareagoval. O chvíli později zase Duda napodobil spoluhráče, když promáchl nad pukem v brankovišti. Na druhé straně kontrovali domácí stejnou akcí, když puk za záda Svobody nedostal ze slibné pozice Dej. Změnu skóre přinesla až končící 8. minuta. V závaru před Salfickým se jako první zorientoval Tomáš Pitule a prudkou ranou otevřel skóre druhého letošního derby.

V polovině třetiny si vytvořila formace Dej – Skladaný – Melenovský obrovský tlak, ale střelu druhého jmenovaného Svoboda se štěstím vyrazil mimo. Následné momenty hry přinesly klidnější hokej bez výraznějších akcí či zajímavých událostí. Až vyloučení Kinrada v 7. minutě předznamenalo nápor domácích, ale ti se v přesile spíše trápili, ba co víc, Košťál byl v její polovině vyloučen za nedovolené bránění. Hosté si již vytvořili potřebný tlak i několik nebezpečných střel, ale Salfický podruhé nekapituloval. Dvě minuty před koncem vyfasoval hostující St. Pierre osobní trest za nesportovní chování, když vystřelil příklepem na gólmana Varů po odpískaném ofsajdu.

Druhé dějství odstartovali domácí přesilovkou po vyloučení Radka Dudy. Za všechny šance energetiků v power play můžeme jmenovat dorážku mimo z hole Košťála nebo bombu od modré v podání Davida Noska. Ve 25. minutě ujel po levé straně Skladaný. Zvolil zakončení do bekhendu a jen těsně minul bližší tyčku plzeňské svatyně. Ve 28. minutě ujel naopak Mrňa, ale přes vracejícího se beka Energie nikterak Salfického neohrozil. Důležité momenty přinesla polovina třetiny. Mikeska našel ideálně postaveného Martina Zaťoviče před brankou a po rychlém pasu domácí kanonýr srovnal stav. Nerozhodné skóre ale netrvalo dlouho. Domácí, zřejmě ukolébáni vstřelenou brankou, otevřeli na chvíli vrátka čehož využil Jan Kovář tvrdou ranou za záda nepřipraveného domácího gólmana.

Kanonáda však neustala. Ve 32. minutě si po střele Zaťoviče sjel pro puk kapitán Václav Skuhravý a dorazil jej za ležícího Svobodu. Na krasojízdu domácích navázal František Skladaný, když o minutu později skóroval do horního růžku hostující klece po pasu od Melenovského a poprvé v zápase poslal domácí do vedení. Ti mohli dokonce své vedení navýšit, ale vyloučení Stránského i Hanzlíka zůstalo bez potrestání. Naopak to byli hosté, kteří ve vlastním oslabení ohrozili střelou od modré branku Karlovarských. V samém závěru se již indiáni dočkali. Martin Straka patnáct vteřin před koncem dorazil puk mezi betony Salfického po střele Mrni.

Poslední dějství začali aktivněji hosté a Salfický se měl co ohánět hned zkraje dvacetiminutovky. Ve 44. minutě prokázal své kvality domácí gólman parádním zákrokem, když doslova vylehal únik Pituleho s Dvořákem, zakončeným střelou do těla druhým jmenovaným. Krušné časy nastaly domácím po vyloučení Gulašiho a následném trestu pro Mikesku. Domácí ve dvojnásobném oslabení bránili urputně a i se štěstím udrželi nepříznivý stav. Nelze do reportáže nevyzdvihnout dechberoucí zákrok Salfického, který v pádu lapačkou vyrazil puk letící do zcela odkryté klece.

Nárazový tlak ale domácí nesložil, naopak. Po jeho přečkání se energetici opět dostali do tempa. Konkrétně Kumstát zavezl puk do pásma a vystřelil z levé strany – Svoboda vyrazil za branku. Puk si však dojel Lukáš Pech a poslal domácí parádní dorážkou znovu do vedení. V 54. minutě již znovu čaroval Salfický. Hanzlík si sjel pro vyražený puk a napřáhl k dělovce, kterou elegantním švihem skryl brankář v lapačce. Dvě minuty před koncem výrazně snížil naděje hostů na srovnání Kratěna, když nesmyslně fauloval ve středním pásmu Skuhravého. Po návratu potrestaného hráče měli hosté již jen osmnáct vteřin a srovnání, což se jim ani za přispění odvolaného Svobody nepodařilo.

Domácí tak druhé derby vyhráli a prodloužili svoji šňůru zápasů, kdy bodovali, na číslo pět.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Já řeknu pouze to, že šlo o vynikající zápas s vynikajícími výkony hráčů před fantastickými diváky. Cokoli víc bych dodal, tím bych své hodnocení zkazil.

Milan Razým (HC Plzeň 1929): Viděli jsme utkání kvalitní úrovně v dobré atmosféře, obě mužstva hrála s nasazením. Přestřelka ve 2. třetině byla pro diváky určitě atraktivní, pro nás trenéry už méně. Podařilo se nám v jejím závěru vyrovnat, a utkání se tak rozhodovalo ve třetí třetině. V té jsme sice domácí vysoko přestříleli, přesto jsme ji prohráli. Myslím, že alespoň bod jsme si zasloužili. Když ale neproměníme dlouhou přesilovku 5 na 3, můžeme jen pogratulovat soupeři.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 3.11.2011

Podaří se Energii skalpovat plzeňské indiány?

Notes k zápasu | st 2.11.2011

Na derby přijďte v zelené a bílé!