HC Energie Karlovy Vary

Junioři slaví první letošní výhru! Adrenalinový duel s Boleslaví rozsekl Matyáš Váňa

První letošní zápas našich juniorů měl i přes absenci gólů docela grády. Hra se v rychlém sledu přesouvala mezi oběma pásmy a střelci obou týmů se dostávali do pěkných šancí. Ty však končily na bránících hráčích, kteří se obětavě vrhali do střel. O ty které přes ně prošly se postarali oba gólmani. O vítězství Energie rozhodl v padesáté sedmé minutě Matyáš Váňa, který byl jediným úspěšným střelcem tohoto utkání.
DHL Extraliga juniorů, 11. kolo, čt 4.1.2024, Karlovy Vary, KV Arena
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
1:0
0:0, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 56:23 M. Váňa (Varvařovský, Vogel; 5/5). Rozhodčí: Petružálek, Hlinka – Belko, Kokrment. Diváci: 90. Vyloučení: 3:1. Bez využití. Střely na branku: 35:34. Průběh utkání: 1:0.
Rozhodčí: Petružálek, Hlinka – Belko, Kokrment
vyloučení1:3
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci90
Karlovy Vary: Ebenstreit – Pelikán, Postl, Beran, Dorot, Vogel, Holejšovský – Varvařovský, Adámek, Rybár, Pastor, Čihař, V. Váňa, Zeman, Steklý, Záhejský, Novotný, Šilhan, M. Váňa.
Ml.Boleslav: Hora – Vlasák, Hrouda, Kubíček, Křivánek, Průšek, Němec, Moravec, Sypecký – Hurt, Kučera, Malínek, Vojáček, Teplý, Šindelář, Šachl, Vítek, Zvagulis, Gardoň.

Komentář k utkání

Na hráčích obou týmů nebylo vidět, že mají za sebou zápasovou pauzu. Po ledě létali jako vítr a hra se otáčela v rychlém sledu. Už v prvních minutách museli oba gólmani zasahovat. Nejprve David Hora čelil dorážkám Vojtěcha Čihaře. Na karlovarského gólmana se na oplátku vypravil Kristers Zvagulis, který se svou střelou z mezikruží nakonec neuspěl. Na betony Adama Ebenstreita narazil Josef Teplý. Na druhé straně puk přes Davida Horu nedostal Jakub Vogel a chvíli poté ani Vojtěch Steklý. Skvěle k brance hostů projel Vojtěch Váňa, ale David Hora si bližší tyčku dobře pokryl. Jen milimetry dělily od gólové radosti Matěje Gardoně v šestnácté minutě. V devatenácté minutě pak bez úspěchu své štěstí zkusil Matěj Vojáček.

Při hře čtyři na čtyři se v úvodu druhé třetiny vypravil na branku hostů Vít Záhejský. Puk po jeho střele schoval David Hora v lapačce. Na zeď v karlovarské brance narazil ve dvacáté čtvrté minutě Tomáš Moravec. Po polovině třetiny zasahoval Adam Ebenstreit proti střele Matěje Gardoně. Při snaze o zakončení jeden z Bruslařů narazil do Adama Ebenstreita a oba skončili v brance, která vyletěla ze své pozice. Chvíli poté se mladoboleslavští junioři usadili před karlovarskou brankou a bránící hráče i gólmana pěkně proháněli. Nejblíže otevření skóre byli Jakub Hrouda a vzápětí Kristers Zvagulis, ale i oni puk do karlovarské branky nedostali. Ke konci třetiny bylo energetikům pěkně horko, ale ze závaru je nakonec vysvobodila siréna oznamující konec třetiny.

V dobývání obou branek se pokračovalo i v poslední třetině. Snipeři obou týmů však nedokázali nalézt recept na maskované mladíky, kteří na své branky pověsili řetěz. Proti svému bývalému klubu se snažil prosadit opět Vojtěch Steklý. Pro gól si ani na několikátý pokus nedošel Kristers Zvagulis. I přes obklíčení pálil z kruhu ve čtyřicáté páté minutě Matěj Zeman, ale ani on nenašel skulinku u bližší tyčky. Ve čtyřicáté sedmé minutě odstartoval sérii střel Vojtěch Malínek a i když měl Adam Ebenstreit chvílemi namále, puk udržel mimo tři tyče. Po polovině třetiny skončila dělovka Jakuba Vogela blokem Matěje Vojáčka. Poté co Bruslaři vyzkoušeli pozornost karlovarského gólmana se k puku dostal David Varvařovský. Jeho nahození od modré skončilo v Horově lapačce. Jak ubýval čas, stupňovaly oba týmy svou aktivitu v útočném pásmu.

V padesáté šesté minutě zahájil obléhání boleslavské branky Matyáš Adámek, který sice neuspěl, ale získal vhazování v útočném pásmu. Po něm se ke střelám od modré dostali Ondřej Dorot a Jakub Vogel. To už pomalu začal praskat řetěz na brance Bruslařů a definitivně se přetrhl v čase 56:23. Jakub Vogel poslal od obranné modré puk do středního pásma, kde si ho převzal Matyáš Váňa. Ten se však dostal v kruhu mezi několik hostujících hráčů a tak puk předal Davidovi Varvařovskému, který projel kolem mantinelu a z pozice vedle branky puk vrátil Matyáši Váňovi, který střelou z mezikruží vstřelil první gól utkání. Závěr dnešního duelu rozhodně nebyl nic pro kardiaky. To jak předtím Bruslaři dotírali na karlovarského gólmana, se nedalo srovnat s tím, co přišlo v posledních minutách utkání. V čase 58:02 pálil Josef Teplý a po jeho střele následovala smršť dorážek, kterou nakonec Adam Ebenstreit zastavil přerušením hry.

Trenéři Mladé Boleslavi si vyžádali oddechový čas a po jeho vypršení zůstal David Hora na střídačce. Hned po vhazování pálil Matěj Gardoň. Při následném závaru přišel karlovarský gólman o hůl. Další střelu se mu podařilo lapačkou nasměrovat nad branku. Jestli do teď bylo energetikům horko, tak od času 58:24 u jejich branky skoro tál led, neboť power-play Bruslařům vylepšila početní výhoda a poměr sil byl najednou čtyři proti šesti. Milimetry dělilo od srovnání Matěje Gardoně. Bruslaři své hostitele zamkli před brankou a ti neměli šanci se dostat k puku, aby se vysvobodili. To se jim povedlo až v poslední minutě, ale jenom na chvilku. V posledních sekundách se jim to podařilo ještě párkrát a Bruslaři se už k souvislejšímu tlaku nedostali. O tom, že šlo o vyrovnaný souboj svědčí i poměr střel 35:34. O gól šťastnější byli nakonec hráči Energie a připsali si tak první vítězství v letošním roce.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Jsme rádi za vítězství. Bylo to velmi těžké utkání. Soupeř potvrdil svoji kvalitu. Myslím si, že to bylo hodně vyrovnané a pak se štěstíčko přiklonilo k nám.

Marek Melenovský (BK Mladá Boleslav):

Stav nula nula samozřejmě v juniorské extralize úplně není dobrá vizitka, ale z obou stran to bylo obranné. Čekalo se na nějakou chybu, která ten zápas rozhodne. Bohužel tu chybu jsme udělali my, ale nic se neděje. Zítra hrajeme další zápas a poučíme se z toho. Podíváme se na to, jak ta chyba vznikla a jsou to pro nás cenné zkušenosti.