HC Energie Karlovy Vary

Knockout v první třetině poslal Energii na dno tabulky

BK Mladá Boleslav - HC Energie 4:2 (4:1, 0:0, 0:1)
Mladá Boleslav potvrdila, že souboj dvou posledních celků Tipsport extraligy letos vždy suverénně ovládnou domácí. Oba karlovarští gólmani v první periodě inkasovali dvě branky a svůj náskok si domácí bruslaři udrželi až do konce. Branky Jana Košťála a Tomáše Sýkory sestup na čtrnáctou příčku odvrátit nemohly.
Tipsport extraliga, 39. kolo, ne 15.1.2012
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
4:2
4:1, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 2. Hrdel (Balaštík, Podkonický), 8. Cetkovský (Balaštík, Žabka), 13. Podkonický (Mikulík, Balaštík), 19. Jiránek (Stieler) - 12. Sýkora (Zucker), 55. Košťál (Gründlig). Rozhodčí: Kalivoda, Fraňo - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:5, navíc Skuhravý (KVA) 5 min. + DKU. Využití: 1:0. Diváci: 3845. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2.
Ml.Boleslav: Valent - Hay, Čutta, Drábek, Žabka, Rýgl, Baldwin, Mozík, Beňovič - Nouza, Výborný, Tomas - Balaštík, Podkonický, Mikulík - Cetkovský, Bahenský, Hrdel - Jiránek, Stieler, Demel
Karlovy Vary: Salfický (8. Mensator) - Mocek, Gulaši, Gřegořek, Lučka, Prošek, Gründling, Schusser - Dej, Skuhravý, Skladaný - Kumstát, Pech, Košťál - Zaťovič, Mikeska, Kotrla - Zucker, Sýkora, Kuběna - od 41. Klíma

Komentář k utkání

Bruslaři vstoupili do tohoto důležitého souboje opravdu aktivně. Už ve druhé minutě se od zadního hrazení dostal puk k nepokrytému Zbyňku Hrdelovi, jenž se příklepem z mezikruží nemýlil. Rozjezd Boleslavských přibrzdil menší trest. Domácí se zuby nehty ubránili, když při jedné ošemetné situaci naskákali ve třech do brankoviště a se štěstím odpravili puk do bezpečí. Krátce nato se v boleslavské přesilové hře dostal do úniku Jiří Cetkovský a bekhendovým blafákem zasunul kotouč mezi betony Dušana Salfického. Ten si ještě pořádně nesáhl na puk a už podruhé ho musel lovit ze sítě. V brance ho tedy vystřídal Lukáš Mensator. Domácí se nadále tlačili dopředu, Karlovy Vary byly v obranné fázi poněkud statické.

Přesto se dočkaly snížení. Zucker posunul pod sebe na Tomáše Sýkoru. Centr čtvrté formace vystřelil a ačkoli Valent stihl v pokleku zakročit, kotouč mu vypadl a dokutálel se za brankovou čáru. Nešťastná branka domácí nerozhodila. Jak je střílení branek jednoduché ukázal ve třinácté minutě Andrej Podkonický. Dostal ideální pas do jízdy na pravé křídlo, vystřelil na zadní tyč a bylo to 3:1. Hosté se pak vehementně tlačili do ofensivy. Nějakou dobu motali hráče v zeleném v jejich pásmu, Valent se musel mít na pozoru. Pak přišel další rychlý kontr v podání Stielera a Jiránka. Prvně jmenovaný ještě nedokázal protlačit puk za brankovou čáru, Tomáš Jiránek však z druhé vlny vsítil už čtvrtou branku svého týmu. Volal se ještě videorozhodčí, ale o regulérnosti zásahu nebylo pochyb.

Druhá perioda tolik povyku nepřinesla. Obrany na obou stranách byly důrazné. Pozdvižení přinesla až akce Mikulíka, který obloukem vyjel od brankové čáry a vedl kotouč tak dlouho, dokud to, co stálo v cestě případné střele, nezmizelo nebo nepopadalo. Mensator už byl na zemi, ale byl natolik vyjetý, že boleslavský forvard zakončoval do jeho výstroje. Karlovarští se snažili, ale nedokázali si vypracovat řádnou střeleckou pozici. A to ani ve své třetí přesilové hře.

Naopak na druhé straně zahrozili hokejisté Boleslavi po ose Podkonický-Stieler-Cetkovský, avšak lapačka gólmana Mensatora byla pozorná. Soupeřům se příliš nedařilo ani v početních výhodách. Mladá Boleslav se soustředila více na obrannou činnost, nerozhodný stav druhé třetiny tedy nebyl překvapením.

Do poslední části vtrhli Západočeši s odhodláním, leč obrana Bruslařů je držela od Valenta na distanc – obdobně jako v předchozí části zápasu. Navíc si museli hlídat zadní vrátka, jelikož vedoucí tým dokázal být stále nebezpečný. To hlavně díky třem přesilovkám, které měl k dispozici. Vary hrály nemastně neslaně. Jiskru naděje dokázal vykřesat až Jan Košťál, k němuž se v dobré pozici dostal puk. Košťál ho poslal nechytatelně do vzdálenějšího horního rohu Valentovy klece.

Emoce mezi fanoušky středočeského klubu vyvolal zákrok Václava Skuhravého na Jaroslava Balaštíka v samotném závěru zápasu. Karlovarský hráč dostal pětiminutový trest a šel předčasně do sprchy. Balaštík se sice chvíli nezvedal z ledu, ale na střídačku pak zamířil po svých. Mladá Boleslav si v první třetině vytvořila slušný náskok, který ve zbylých dvou periodách dokázala zodpovědně ubránit. Zaslouženě tak Karovy Vary porazila a poslala je na dno extraligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (BK Mladá Boleslav): Varům jsme měli co odvádět z minulého utkání, ve kterém nás jednoznačně přehrály 6:0. Chtěli jsme být hodně aktivní a důrazně chodit do branky, což se nám povedlo na výbornou. S postupem času se hra vyrovnala a my si situaci zkomplikovali inkasovanou brankou na 4:2. Posledních pět minut jsme měli dohrát lépe a klidněji. Nouza byl platným hráčem a určitým oživením, mně se líbil. Do zápasu s Budějovicemi s ním počítáme a pak se uvidí.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Utkání se mi hodnotí špatně. Prohrát si takto důležité utkání už v první třetině je hodně trpké, pro náš výkon z úvodu zápasu není omluvy. Po takových chybách, jaké jsme předvedli v obraně, si nemůžeme myslet na body. Snad jediné pozitivum vidím v tom, že jsme se od druhé třetině zvedli a důstojně jsme zápas dohráli.

Související články

Preview k zápasu | so 14.1.2012

Zvládne Energie klíčový souboj v Boleslavi?