HC Energie Karlovy Vary

Drama nekončí. Energie po špatném výkonu zůstává v ohrožení

BK Mladá Boleslav – HC Energie 4:2 (3:1, 1:0, 0:1)
Po desátém kole play-out zůstává Energie stále mezi kandidáty na baráž. Na předposlední příčku klesla vinou porážky od dlouhodobě posledního Bruslařského klubu. Energetikům ve Ško-Energo Aréně nevychází první třetiny a i tentokrát v úvodní dvacetiminutovce inkasovali hned třikrát. Obě branky hostů zaznamenal Petr Kumstát, žádný z karlovarských střelců se k němu však nepřipojil. K jistotě alespoň třináctého místa potřebují energetici ve zbylých dvou kolech uhrát alespoň dva body nebo doufat, že Bruslaři stejný počet bodů ztratí.
Tipsport extraliga, OUT10, ne 1.4.2012, ŠKO-ENERGO ARÉNA
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
4:2
3:1, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 2. Bahenský (Čutta, Tomas), 18. Podkonický (Žabka, Rýgl), 19. Nouza (D. Výborný, Rýgl), 34. Stieler (Lenc, Loskot) - 20. Kumstát (Pech, Zaťovič), 60. Kumstát (T. Sýkora, Prošek). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Tošenovjan, Hlavatý. Vyloučení: 8:6, navíc Bahenský (MBL) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: . Diváci: 1040. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.
Ml.Boleslav: J. Hübl - Rýgl, Baldwin, Žabka, Beňovič, Hay, Čutta, Mozík, Chaloupka - Nouza, Výborný, Mikulík - Balaštík, Podkonický, Goertzen - Pabiška, Bahenský, Tomas - Loskot, Stieler, Lenc
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gulaši, Gawryletz, Gřegořek, Mocek, Prošek, Lučka - Koblasa, Skuhravý, Kotrla - Kumstát, Pech, Zaťovič - Skladaný, Sýkora, Dej - T. Rohan, Mikeska, Kuběna

Komentář k utkání

První třetina byla hodně zvláštní. Proč? Fanklub totiž na protest vyvěsil do kotle transparent s nápisem "NEHRAJETE - NEFANDÍME" a z kotle odešel. Ten však nezůstal prázdný dlouho - na místo jinak zuřivě povzbuzujících fandů se totiž ze svých obvyklých míst na tribuně přemístily manželky a přítelkyně hokejistů a snažily se své pánské protějšky podporovat. Dusná a tichá atmosféra hokejovým výkonům rozhodně nenahrávala a vše se tak odvíjelo ve velmi nezvyklém a podivném "tichu".

I přesto stačily v průběhu úvodní dvacetiminutovky padnout hned čtyři góly. První branka padla nečekaně už ve druhé minutě, kdy bleskovou střelou překvapil Mensatora Zdeněk Bahenský. Karlovarští měli možnost kontrovat po dvou po sobě jdoucích vyloučení Čutty, největší šanci ale Sýkora spálil v desáté minutě, když mu puk projel před prázdnou brankou mezi nohama. Jak využít přesilovou hru následně předvedli Středočeši, když Andrej Podkonický propálil Mensatora z prostoru v mezikruží. Přibližně o minutu později karlovarský brankář zaváhal při zásahu proti střele Výborného a puk se dostal na Tomáše Nouzu. I vzdor produktivitě domácího celku se pokračovalo za takřka hrobového ticha – až do 20. minuty, kdy se poprvé rozjásali také fanoušci energetiků. To když odražený kotouč umístil za Hübla Petr Kumstát.

V úvodu druhého dějství se do samostatného úniku dostal Balaštík, ale naservírovanou šanci od hostů odmítl. Vyloučený Mikeska nabídl Středočechům další možnost svým nedovoleným bráněním, do šancí se ale začali paradoxně tlačit spíše hosté, což ve 26. minutě skončilo telefonátem hlavního sudího s videorozhodčím. Karlovarští si byli brankou poměrně jistí, dokonce domácí Hübl podezřele svěsil ramena, nakonec ale energetici odešli zkrátka.

Následovně hráli Západočeši 84 sekund dlouhou přesilovku pět na tři. Bohužel pro ně ale působili velmi staticky. Největší příležitost spálil Gřegořek, který pálil z mezikruží, ale do cesty se mu položili dva bránící hráči. Zvedl tedy kotouč a napálil puk do Hübla. Odražený jej pak poslal do bezpečí jeden z ležících obránců. Pravidlo "nedáš-dostaneš" následně potvrdil David Stieler, který se zorientoval nejrychleji v Mensatorově brankovišti. Závěr třetiny patři Středočechům, se závarem ve svém brankovišti si ale hostující gólman poradil.

Třetí třetina zprvu nevyvolávala vyloženě dojem, že už je rozhodnuto, zároveň ale nepřinášela ani žádná velká dramata. Boleslavští si skóre dobře hlídali, a pokud už někde hořelo, bylo to spíš před Mensatorem. Ten tak po vyloučení Sýkory hasil hned několik dobrých příležitostí boleslavských hokejistů. Karlovarští si život vůbec komplikovali častými fauly a spíš než za snahou něco se skóre udělat ve svůj prospěch, neustále strážili prostor kolem Mensatora. Samotný závěr pak už mnoho šancí nepřinesl, hokejové krásy pak ještě míň. Půl minuty se ještě podruhé v zápase trefil Petr Kumstát, kterému namazal Sýkora vracející se z trestné lavice. Šlo však už jen o změnu skóre.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (BK Mladá Boleslav): My jsme především rádi, že se nám po dvou takových sterilních utkáních, podařilo dát tolik gólů. Čtyři je pro nás, řekněme, nadprůměr. Jsem rád, že jsme začali plnit to, co jsme si řekli. Navíc nám tam něco padlo i z těch situací, které jsme přímo nacvičovali, což je taky dobré. Myslím si, že ještě není nic rozhodnuté, a že uděláme všechno proto, abychom v Litvínově zvítězili. Co se týče atmosféry, tak já už tyhle protesty zažil asi třikrát a pokaždé to ty hráče možná trochu paradoxně nakoplo.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Potvrdili jsme, že všechny zápasy, které jsme do Mladé Boleslavi přijeli v posledních zhruba dvou letech odehrát, jsou naprosto stejné. Hráče jsme na to upozorňovali a stejně jsme opět dostali z první střely gól jako v každém předchozím zápase. A opět jsme následně inkasovali v první přesilovce domácích. Ti se pak zatáhnou a my prostě nejsme schopní s tím cokoliv dělat. Atmosféra nebyla hodna extraligového zápasu, ale to rozhodně nemělo a snad ani neovlivnilo náš výkon. Domácí vyhráli zaslouženě.

Související články