HC Energie Karlovy Vary

Energie otočila vývoj a vyhrála nad Boleslaví!

HC Energie KV - BK Mladá Boleslav 5:4 (1:2, 1:1, 3:1)
Energie vstoupila do play-out výhrou. Hosté ze středních Čech nedokázali porazit Energii ani v druhém pokusu, který dostali týden po prohře v KV Areně. Karlovaráci dokázali otočit vývoj utkání ve třetí třetině, kdy se trefili dvakrát v rozmezí 38 sekund v 53. minutě utkání. Velkou zásluhu na tříbodovém zisku energetiků má Martin Zaťovič (na snímku), který se dvakrát trefil za Valentova záda. Domácí tak odskočili Boleslavi na rozdíl devíti bodů.
Tipsport extraliga, OUT1, pá 2.3.2012
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
5:4
1:2, 1:1, 3:1
Branky a nahrávky: 9. Zaťovič (Pech, Kumstát), 23. Skuhravý (Koblasa), 44. Zaťovič (Prošek), 53. Pech (Prošek), 53. Skladaný (Sýkora) - 11. Pabiška (Nouza), 14. Vrbata (Pabiška, Nouza), 39. Čutta (Výborný, Balaštík), 48. Pabiška (Mikulík, Stieler). Rozhodčí: Šindler, Jeřábek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:7 + 10 min OT Tomas (MBL). Využití: 2:1. Diváci: 2586. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4, 5:4.
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gulaši, Gawryletz, Gřegořek, Mocek, Lučka, M. Rohan, Prošek - Kumstát, Pech, Zaťovič - Koblasa, Skuhravý, Kotrla - Dej, Sýkora, Skladaný - T. Rohan, T. Klíma, Kuběna
Ml.Boleslav: Valent - Žabka, Chaloupka, Rýgl, Baldwin, Mozík, Čutta, Hay, Beňovič - Mikulík, Výborný, Tomas - Balaštík, Podkonický, Goertzen - Bahenský, Stieler, Hrdel - Nouza, Vrbata, Pabiška

Komentář k utkání

Vstup do zápasu měli aktivnější hosté. Dvakrát Mensatora pěkně protáhli. Pak se ale k puku na delší dobu dostali energetici a Valenta několikrát zaměstnali. Celkově se hrál v počátku první třetiny vyrovnaný hokej. V 9. minutě přišlo vyloučení na straně hostí. Potrestán byl Chaloupka. A domácí trestali. Pěknou střelou do horní poloviny branky se prosadil Martin Zaťovič.

Obdržená branka jako by Středočechy probudila. Ti pak vzali otěže zápasu do svých rukou. Rychlý kontr hostí po menším tlaku Energie využil Nouza, který byl faulovaný, k tomu, aby nahrál na Lukáše Pabišku a ten neměl sebemenší problém se zakončením do prázdné branky. Hosté byli psychicky ve výhodě a dokázali vstřelit další branku. David Vrbata se trefil po Pabiškově přihrávce z velkého úhlu do odkryté Mensatorovy svatyně. Druhá třetina pak skončila ve znamení neúspěšného dobývání Valentovy branky v podání Energie.

Do druhé třetiny vstoupila aktivněji Boleslav. Baldwin se však tvrdou střelou neprosadil. Na druhé straně se pak trefil domácí Václav Skuhravý. Ten zužitkoval práci svého spoluhráče Petra Koblasy a poslal puk za Valenta. Do dobré situace se o pár minut později dostal i nejlepší střelec základní části extraligy, Petr Kumstát. Bekhendovou střelou ale přestřelil. Druhá polovina druhé periody se odehrála převážně v nestandartním počtu hráčů na ledě. Ani jeden z týmů však početní výhody nedokázal využít, což mohlo mrzet převážně Boleslav, která měla přes minutu a půl přesilovky 5 na 3.

Třetí perioda začala tlakem domácích, ale Energie nedokázala využít akcí. Gawryletz, Kotrla ani Zaťovič nedokázali Valenta překonat. Pak přišlo vyloučení hostujícího Chaloupky a rychlé vyrovnání domácích. Trefil se Martin Zaťovič, když po pěkné střele Proška dorazil puk za Valentova záda. Vyrovnaný stav vydržel něco přes čtyři minuty. Za hosty se pěkně trefil Lukáš Pabiška. Byl to jeho třetí kanadský bod v utkání (2+1).

Pak ale přišla zlomová 53. minuta. V čase 52:11 se trefil Lukáš Pech, který trefil odkrytou klec. O 38 sekund později, když na kostce svítil čas 52:49, rozvlnily Karlovy Vary síť znovu. František Skladaný procpal puk mezi tyč a ruku golmana Valenta. To otřáslo s KV Arenou a diváci byli v extázi. Celé ochozy byly na nohou a prožívaly se svým týmem každou akci, každý souboj. Boleslav se snažila, ale šance na vyrovnání jim snižovaly vlastní chyby. Dvě vyloučení hostí pouze korunovala hru chybujících Středočechů. V závěru to zkoušel Bruslařský klub bez Valenta v brance, bohužel pro hosty však neúspěšně a Energie tak bere všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (BK Mladá Boleslav): Do utkání jsme dnes nastoupili mnohem lépe než v neděli, kdy nás domácí zatlačili. Do 50. minuty bylo utkání vyrovnané, šťastným gólem jsme šli do vedení 4:3. Po vyrovnávacím gólu jsme se začali bát o výsledek a vyrobili jsme další obrovskou chybu. O výsledku rozhodlo i to, že jsme neproměnili dlouhou přesilovku 5 na 3. Opět tak z Varů nevezeme ani bod a domácím mohu jen pogratulovat.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Souhlasím, že dnešní zápas byl úplně jiný. V sezoně jsme dlouho čekali na nějaký zápas, ve kterém nám to nepůjde a přesto vyhrajeme. Dnes to byl takový zápas. Hráčům bych chtěl poděkovat za to, že i když jsme nehráli dobře, dokázali jsme vybojovat 3 body. Petr Gřegořek má pohmožděné zápěstí, měl by být v pořádku.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 1.3.2012

Play-out startuje, Energie znovu hostí Boleslav