HC Energie Karlovy Vary

Zaťovičova gólparáda zajistila důležitý bod z Boleslavi

BK Mladá Boleslav - HC Energie 6:5sn (2:2, 3:2, 0:1 - 0:0)
Tenhle neopakovatelný večer bude v kariéře karlovarského útočníka Martina Zaťoviče zapsán navždy zlatým písmem. Jeho čtyři přesné trefy ale stačily v útočné přestřelce v Mladé Boleslavi jen na bod. I ten ale může být v konečném účtování skupiny o udržení mimořádně důležitý. Zvláště, když energetici museli dotahovat dvou brankový náskok soupeře a na 5:5 srovnával až čtyři minuty před třetí sirénou Tomáš Sýkora. Rozhodnout musely až penalty. V nich se v Západočeském dresu prosadil jen Petr Kumstát, který v základní hrací době přidal i čtyři asistence. Boleslavští ale byli šikovnější a na jejich účet směřuje bonusový bod. Zaťovič je právě po Kumstátovi už druhým hráčem Energie, kterému se v letošní sezoně podařilo během jediného zápasu čtyřikrát rozvlnit soupeřovu síť.
Tipsport extraliga, OUT4, ne 11.3.2012, ŠKO-ENERGO ARÉNA
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
6:5sn
2:2, 3:2, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 4. Baldwin (Vrbata, Mikulík), 9. Balaštík (Podkonický, Goertzen), 33. Výborný (Vrbata, Tomas), 37. Podkonický (Vrbata, Mikulík), 39. Mikulík (Nouza, Vrbata), 65. Loskot - 10. Zaťovič (Kumstát), 20. Zaťovič (Gawryletz, Kumstát), 31. Zaťovič (Gawryletz, Pech), 35. Zaťovič (Kumstát, Pech), 56. Sýkora (Mocek, Kumstát). Rozhodčí: Fraňo, Homola - Gebauerer, Lederer. Diváci: 2910.
Ml.Boleslav: Hübl – Baldwin, Beňovič, Rýgl, Čutta, Hay, Žabka, Mozík, Chaloupka – Balaštík, Pabiška, Loskot, Stieler, Vrbata, Nouza, Mikulík, Goertzen, Podkonický, Tomas, Bahenský, Výborný
Karlovy Vary: Mensator - Lučka, Mocek, Gawryletz, Prošek, Gründling, Gulaši - Dej, T. Sýkora, Skladaný - Kumstát, Pech, Zaťovič - Mikeska, T. Klíma, Kotrla, od 21. navíc Kuběna

Komentář k utkání

Úvod utkání se nesl v režii Bruslařského klubu. Domácí tým byl jednoznačně aktivnější, navíc dokázal skórovat ze své první větší šance. David Vrbata si to sebevědomě namířil skrz obranný val přímo do branky, jenže zakončit ještě nedokázal. Kotouč zůstal nehlídaný ležet před brankovištěm do té doby, než se k němu přířitil Gord Baldwin a napálil ho do branky spolu se vším, co mu stálo v cestě. Pro urostlého kanadského obránce šlo o první extraligovou branku vůbec.

Ihned po vhazování se dostal do obrovské šance Jaroslav Balaštík. Jeden z obránců zachytil puk a poslal ho na útočnou modrou čáru, osamocený boleslavský forvard ale se střelou mezi betony neuspěl. O několik okamžiků později ale už Mensator musel černou pryž ze své branky podruhé. Andrej Podkonický našel z rohu před brankou zcela volného Jaroslava Balaštíka, který úspěšně složil reparát ze zakončování. Z vedení se ale domácí neměli radovat dlouho.

Karlovarští potřebovali pouze minutu, aby našli odpověď na druhou branku Mladé Boleslavi. S přičiněním Petra Kumstáta se puk po sérii odrazů dostal nečekaně zpoza branky před ní a Martin Zaťovič prostřelil dezorientovaného Hübla. Inkasovaná branka domácí znejistila a Západočeši se naopak začali osmělovat čím dál víc. Hra se přelávala ze strany na stranu a hostům se nakonec ještě podařilo do první sirény vyrovnat. Zhruba dvacet sekund před odchodem do šaten vyrovnal Martin Zaťovič, který využil nejistého zákroku domácího gólmana a na brankovišti důrazně posunul opuštěný puk za brankovou čáru.

První polovina druhé třetiny přinesla nezměněný obraz hry, kdy aktivnější byli přeci jen domácí, kteří nutně potřebovali tříbodové vítězství. Šance se objevovaly na obou stranách, jejich proměňování si ale nedělní soupeři schovali na druhou polovinu třetiny. Nejprve završil hattrick Martin Zaťovič, který si v přesilové hře vychutnal domácí defenzivu a po kličce zakončil do odkryté části branky. Bruslařům se povedlo po dalších dvou minutách srovnat, to když na trestnou lavici usedli současně dva karlovarští hokejisté. Středočeši si vytvořili místy až drtivý tlak, skórovat ale dokázali až po návratu obou vyloučených na led. Z nenápadné akce se prosadil u tyčky kapitán David Výborný a vyrovnal.

Martin Zaťovič se ujal kotouče a z otočky propálil Hübla. Hra měla spád a neustále se bylo na co dívat. Netrvalo dlouho a skóre se opět měnilo. Andrej Podkonický napřáhl a za pomoci tyčky procedil puk za Mensatora, který měl zakrytý výhled a nedokázal na střelu efektivně reagovat. Další ránu zasadil Karlovým Varům Milan Mikulík, který vložil hůl do přihrávky Tomáše Nouzy a přelil vedení na stranu týmu z města automobilů. Těsně před sirénou ještě jel sám na brankáře Lukáš Pech, Hübl ale odolal. Posledních zhruba sedm minut druhého dějství bylo opravdu hektických a tribuny se tak mohly těšit na vyvrcholení divokého utkání.

Trenéři svým svěřencům nejspíš výrazně domluvili, jelikož hokejisté začali podávat daleko zodpovědnější výkon a vice mysleli na zadní vrátka a defenzivní činnost. Boleslav povzbuzena obratem měla i nadále o něco víc ze hry než její soupeř, Mensator však svůj tým držel nad vodou. Jak se blížil závěr utkání, přebíraly otěže Karlovy Vary a za svou aktivitu byly odměněny. Mocek nahrál žabičkou na volného Tomáše Sýkoru a tomu stačilo zvednout puk do horní části branky. Závěrečné minuty už dohrály oba celky na jistotu.

Prodloužení mnoho zajímavých okamžiků nenabídlo, patrná byla touha neobdržet branku. Za zmínku stojí snad jen poslední minuta, ve které domácí zamkli svého soupeře v útočném pásmu, Bruslaři ale neměli seřízená mířidla. O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Své pokusy proměnili Milan Mikulík a Marek Loskot na straně domácích, za Karlovy Vary se trefil jen Petr Kumstát a druhý bod tak zůstal v Mladé Boleslavi.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (BK Mladá Boleslav): Nemůžeme být vůbec spokojeni s naší obrannou hrou. Jestliže dáme doma pět branek, měli bychom vyhrát za tři body. Takhle jsme ale nakonec rádi i za ty dva body, protože nájezdy jsou vždycky loterie.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Bylo to trochu divoké utkání. Domácí výborně vstoupili do zápasu a my musíme za první třetinu poděkovat gólmanovi, že jsme neinkasovali vícekrát. V druhé třetině jsme sice dvakrát vedli, ale nechali jsme se také vylučovat a tak jsme vedení neudrželi. V závěru jsme potom velkou bojovností dokázali vyrovnat a odvézt si odsud bod, čímž jsme splnili náš cíl.

Související články