HC Energie Karlovy Vary

Karlovarská jízda přejela Litvínov

HC Energie Karlovy Vary - HC VERVA Litvínov 6:2 (3:1, 1:0, 2:1)
Energetici zvládli další důležitý zápas v play-out. Jako první se sice prosadil Litvínov, poté se ale pětkrát v řadě radovali hráči v zelených dresech. Ve třetí třetině už si domácí náskok pohlídali. Karlovarští uspěli nejen díky precizní hře v obraně, ale hlavně díky skvělé efektivitě útoku. Největší podíl na vysoké výhře měla, kromě Lukáše Mensatora, také dvojice Pech – Zaťovič, která obstarala hned tři branky. V příštím utkání čeká karlovarskou družinu Mladá Boleslav.
Tipsport extraliga, OUT6, ne 18.3.2012, KV Arena
Karlovy Vary
Litvínov
6:2
3:1, 1:0, 2:1
Branky a nahrávky: 15. Mikeska (Kuběna), 16. Zaťovič (Pech, Gawryletz), 17. Pech, 35. Skladaný (Sýkora), 47. Dej (Sýkora), 52. Zaťovič (Pech) - 14. Hujsa (Stříteský, Kubát), 51. Gerhát (Stříteský, Majdan). Rozhodčí: Hodek, Souček - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 7:12. Využití: 2:1. Diváci: 3334. Střely na branku: 26:38. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2, 6:2.
Karlovy Vary: Mensator - Gřegořek, Gawryletz, Mocek, Prošek, Gründling, Gulaši, Rohan M., Lučka - Zaťovič, Pech, Kumstát - Skladaný, Sýkora, Dej - Kotrla, Mikeska, Kuběna - Rohan T., Vachovec
Litvínov: Volke (21. Nechvátal) - Černošek, Kubát, Jareš, Stříteský, Brejčák, Kousalík, Skuhrovec, Hujsa - Hübl, Lukeš, Kubinčák - Ručinský, Jenáček, Gerhát - Trávníček, Majdan, Černý - Laš, Frolík, Gula

Komentář k utkání

Energii chyběl kvůli trestu kapitán Václav Skuhravý, "céčko" měl tedy na dresu Petr Kumstát. Oba týmy hrály od začátku aktivně, brankáři ale museli zasahovat hlavně proti střelám z větší dálky, což pro ně nebyl problém. V náznaku šance se ocitl Trávníček, když se z úhlu hnal na Mensatora, domácí gólman ale jeho pokus chytil. Volkeho zase vyzkoušel dělovkou od modré Gawryletz, ani on však neuspěl.

Pěknou akci předvedlo duo Černý – Trávníček. První jmenovaný poslal pas před branku, úplně volný Trávníček ale kotouč netrefil. Aktivitu Litvínova podpořila i přesilovka, při níž nebezpečně pálil Lukeš. Jeho nabídky na teč ale nikdo nevyužil, a puk skončil mimo. Ve 12. minutě byl vyloučen Zaťovič, a Verva si dokázala vytvořit drtivý tlak. Karlovarský brankář se ocitl v ohni střel. Ručinského pokus vyrazil, a vyzrál i na osamoceného Kubáta. Nestačil až na Martina Hujsu, který tečoval střelu od modré.

Hosté se ale z vedení neradovali dlouho. O čtyřicet sekund později vystřelil z velkého úhlu Michal Mikeska, a kus černé gumy skončil v síti. V 15. minutě vyrobili hosté dva fauly hned za sebou, a v dvojnásobné přesilovce se z mezikruží prosadil Martin Zaťovič. A za další dvě minuty rozjásal KV Arenu Lukáš Pech. Vzal puk ve vlastním obranném pásmu, obešel tři protihráče, a nedal Volkemu šanci.

Do druhé třetiny nasadili trenéři Litvínova do branky Patrika Nechvátala. Začátek mu trochu ulehčili spoluhráči, kteří zblokovali několik střel domácích. Ve 25. minutě ho ale řádně prověřil Kumstát, když obešel obránce a tvrdě vystřelil. Hosté se dopředu moc nedostávali, energetikům se dařilo jejich útoky včas eliminovat. Ve 28. minutě si sice hráči Vervy dokázali vytvořit tlak, ten ale nevedl ani k přesnému zakončení, natož ke gólu.

Jejich šance na snížení přišla v polovině zápasu. Trávníček zůstal sám před Mensatorem, a i přes dostatek času k zakončení skórovat nedokázal. Litvínov měl převahu, selhával ale ve finální fázi. A aby toho nebylo málo, ve 35. minutě se dostal do úniku František Skladaný, a střelou pod břevno zvýšil na 4:1. Odpovědět se snažil Jenáček, jeho střelu hned po buly ale Mensator skryl ve výstroji.

Třetí třetinu zahájili domácí díky početní výhodě tlakem. Ten pokračoval i poté, co už byla Verva na ledě v pěti mužích. Kuběnova střela ale skončila jen v boční síťce. Kumstátovu ránu od modré zase vyrazil Nechvátal mimo. Hosté svoji hru nezlepšili, a tak přece jen přišel trest. Ve 46. minutě rozpoutali domácí v Nechvátralově brankovišti peklo. Po sérii dorážek se k puku nakonec dostal Rastislav Dej, a zamířil přesně.

Hosté se však nevzdali, a snažili se ještě s výsledkem něco udělat. V 51. minutě se po nahrávce zpoza brány trefil František Gerhát. Karlovarská odpověď ale byla bleskurychlá. Stačilo 29 sekund, a bylo to 6:2. Pech našel na opačné straně kluziště Martina Zaťoviče, a ten střelou z první propálil Nechvátala. Na druhé straně vyzkoušel Mensatora Jareš, domácí gólman jeho střelu zneškodnil. V poslední minutě zápasu mohl sedmou branku přidat Kumstát, byla ale zahákován, a tak přestřelil. I bez toho ale podkrušnohorské derby ovládla Energie.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Tradičně jsme nezačali dobře, kupodivu nás ale nakopl inkasovaný gól. Po něm se nám začalo dařit. Myslím, že utkání rozhodla krásná akce Pecha a Mensator, který nás podržel ve druhé třetině.

Viktor Lukeš (HC VERVA Litvínov): Prohráli jsme velkým rozdílem, tak se mi utkání hodnotí špatně. Začátek tomu ale neodpovídal. Šli jsme do vedení, ale to jsme udrželi jen jedno střídání, po laciném gólu bylo vyrovnáno. Domácí pak sehráli výbornou přesilovku 5 na 3 a třetí gól jsme dostali další chybě, kdy Pech projel přes tři naše hráče jako nůž máslem. Ve druhé třetině jsme chtěli zkusit zápas zvrátit. Opět jsme ale byli vylučování a to náš tlak otupilo. Těch pár šancí, co jsme měli, Mensator vychytal. Ve třetí třetině už to pak jednoduše nešlo.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | st 21.3.2012

Mikeska: Hlavně, že jsme utrhli tři body

Preview k zápasu | so 17.3.2012

Energie se s Vervou vrací do KV Areny