HC Energie Karlovy Vary

Energetici se rozloučili se sezonou sympaticky a končí na 11. příčce

HC Energie – HC Litvínov 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Velikonoční nadílku pojali karlovarští hokejisté tím nejlepším možným způsobem a za podporu v náročné sezoně 2011/12 poděkovali svým příznivcům hladkým vítězstvím nad Litvínovem. První trefu do ošatky vykoledoval hned v úvodní minutě mladý odchovanec Michal Vachovec (na snímku), pro nějž to byla vůbec premiérová trefa v kategorii dospělých. Dvakrát se prosadila také lajna KPZ, když se před brankou dobře zorientoval nejdříve Pech a posléze i Kumstát. Zbývající zásah Energie zaznamenal z trestného střílení kapitán Václav Skuhravý. Díky vítězství nad rivaly z Litvínova si Karlovarští zajistili konečné 11. místo v extraligovém pořadí pro letošní extraligový ročník.
Tipsport extraliga, OUT12, ne 8.4.2012
Karlovy Vary
Litvínov
4:1
1:0, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 1. Vachovec (Gulaši), 29. Pech (Gawryletz, Zaťovič), 35. Skuhravý z trestného střílení, 49. Kumstát (Zaťovič, Prošek) - 54. Hora (Frolík, Jurčík). Rozhodčí: Lacina, Kalivoda - Charvát, Horinek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 3504.
Karlovy Vary: Mensator - Mocek, Gulaši, Schusser, Gawryletz, Prošek, Lučka, Látal, Rohan M. - Zaťovič, Pech, Kumstát - Kuběna, Skuhravý, Vachovec - Dej, Sýkora, Skladaný - Klíma L., Rohan T.
Litvínov: Franěk – Kubát, Gula, Stříteský, Jareš, Brejčák, Skuhrovec, Čejka, Hora – Kafan, Hubl, Lukeš – Kubinčák, Frolík, Jurčík – Černý, Hujsa, Jenáček – Smolka, Gerhát, Laš

Komentář k utkání

Karty ve skupině play-out rozdalo už páteční předposlední kolo, a poslední podkrušnohorské derby tak už příliš změnit nemohlo. Motivací pro Energii bylo revanšovat se divákům za nepovedenou sezonu a případným vítězstvím si zajistit první místo ve skupině.

Odpovědně se tohoto cíle chopil útočník Michal Vachovec, který už po 33 sekundách hry za Fraňkova záda dorazil Gulašiho střelu od modré. Svižný začátek okořenily i přesilovky na obou stranách, které však ani na jedné straně příliš vzrušení nepřinesly. Na hře bylo znát, že na hráčích neleží tíha odpovědnosti, pokoušeli se o technický hokej na krásu, dlouhé kombinace však vinou nepřesností málokdy končily brankovou příležitostí. Blízko skórování byl až v 16. minutě Skladaný, když z úhlu nastřelil břevno. Skóre první třetiny zůstalo na 1:0.

Druhá perioda pokračovala v uvolněném tempu, při vyloučení Vachovce Mensatora výrazněji ohrozil pouze Hujsa, a ochozy do varu dostaly až momenty v polovině utkání. Po faulech Černoška a Skuhrovce a hráli energetici 17 vteřin proti třem. Dvojnásobnou výhodu sice nezužitkovali, ale při hře proti čtyřem už se mohl radovat Lukáš Pech, který u tyčky přizvedl střílenou nahrávku Gawryletze. Po třech minutách dopravili puk do sítě i hosté, ale stalo se tak dlouho po přerušení hry hlavním rozhodčím. Na začátku 36. minuty tak mohl domácí kapitán Václav Skuhravý navýšit už na 3:0. Střelecky se prosadil z trestného střílení nařízeného po Čejkově držení.

V omlazené sestavě Energie se slušným výkonem prezentoval Kuběna, na jehož výkonu nebyl malý význam zápasu znát. Například ve 44. minutě se prezentoval technickou střelou z mezikruží, kterou Franěk s velkými problémy vyrazil ramenem. Z podobné situace po dvou minutách neskóroval ani Martin Zaťovič. Na čele střelců play-out jej tak přeskočil Petr Kumstát, který v 49. minutě z bezprostřední blízkosti zvedl puk přesně pod víko.

Poslední tajenkou večera tak zůstávalo, zda si domácí gólman Mensator osladí Velikonoce vychytanou nulou. Nestalo se, protože svou premiérovou extraligovou trefu zaznamenal utěšenou ranou z kruhů litvínovský zadák Daniel Hora. Závěrečné minuty se již nesly ve znamení skandovaného potlesku velmi době zaplněné KV Areny, která se už může těšit na září, kdy začne extraligový ročník 2012/13. Opět s karlovarskou účastí!

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (HC Energie Karlovy Vary): Po pátku, kdy se nám všem ulevilo, jsem nabádal hráče, aby si utkání po měsíci nervů a stresu užili. Zápas splnil účel. Myslím, že i hráči měli ze hry radost. Po sezoně, která se moc nepovedla, si to užili a diváci také. Dostali příležitost i mladí hráči. Škoda jen, že jsme jim nemohli dát šanci už v předchozích utkáních.

Viktor Lukeš (HC VERVA Litvínov): Dnes jsme nebyli domácím důstojným soupeřem. Karlovy Vary chtěly více. U nás snese měřítko pouze Petr Franěk, který nás uchránil od vyšší porážky. Je pro nás trochu s podivem, že profesionální hráči přistoupí k zápasu takovým způsobem, i když se prakticky o nic nehrálo.

Fotogalerie

Související články